Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Επιστημονική Διημερίδα του «Καιρού» για το μάθημα των Θρησκευτικών

                                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιστημονικής Διημερίδας του «Καιρού»
για το μάθημα των Θρησκευτικών



Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη για το τρέχον έτος δημόσια εκδήλωση του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός», στο πλαίσιο της εορτής των Τριών Ιεραρχών, με θέμα «Ταυτότητα και ετερότητα στο δημόσιο σχολείο - Το μάθημα των Θρησκευτικών σήμερα». Και στις δύο ημέρες της, η επιστημονική Διημερίδα κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, καθότι οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις των ομιλητών παρουσίασαν εξαιρετική ποιότητα νηφάλιου και κριτικού διαλόγου. Η εκδήλωση έγινε στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2023, και περιλάμβανε σύμφωνα με το πρόγραμμα αρχικά μία κεντρική εισήγηση και κατόπιν τρείς θεματικές τράπεζες λόγου.



Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, μετά την ανάγνωση των μηνυμάτων του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και τους χαιρετισμούς που απεύθυνε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής σχολής ΑΠΘ, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου μας, ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρ Θεολογίας και Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, παρουσίασε στην κεντρική εισαγωγική διάλεξή του, με θέμα «Η Ορθοδοξία στον σύγχρονο κόσμο», τη δυναμική πορεία της Ορθόδοξης θεολογίας στα τελευταία 100 χρόνια με τους σημαντικότερους σταθμούς της και τις ιδιαίτερες ανανεωτικές τάσεις της αλλά και τις προβληματικές στιγμές αυτής της πορείας, τοποθετώντας όλα αυτά στο πλαίσιο μιας πλούσιας θεολογικής έκφρασης σε οικουμενικό και παγκόσμιο επίπεδο, αναφερόμενος εν τέλει και στις πρόσφατες εκκλησιολογικές και γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν και επηρεάζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον κόσμο ολόκληρο.


O ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΣΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.


ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. ΠΟΤΕ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ; ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.  Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ ΕΓΙΝΕ ΑΙΤΙΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΥΠΑΡΞΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΖΗΖΙΟΥΛΑ, ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ. ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΟΣΜΩΝ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΝ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΛΛΥΒΑΔΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Ο ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΡΑΓΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ; ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.

1 σχόλιο:

ΧΑΛΑΡΩΣΕ είπε...

Η ΦΩΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.