Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Γαλλία: Ο ιερέας λέει ότι η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία και η κυβέρνηση τόν καταγγέλλει

 Άρθρο της Paola Belletti



Δον Μάθι Ράφρεϊ

Ο Don Matthiey Raffray είναι Γάλλος Καθολικός ιερέας και μέλος του Ινστιτούτου του Καλού Ποιμένα (IBP), μιας κοινωνίας της αποστολικής ζωής του αρχιερατικού δικαιώματος, που ιδρύθηκε το 2006 από την Σύνοδο του Κλήρου, της οποίας οι ιερείς τελούν τη Θεία Λειτουργία σύμφωνα με το 1962. Από τό 2021 είναι Βοηθός του Γενικού  Ηγουμένου. Θεολόγος, φιλόσοφος και καθηγητής στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά Ακινάτη, έχει εκδώσει αρκετά βιβλία και έχει σημαντική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, αυτό που τον έφερε στα πρωτοσέλιδα δεν ήταν αυτό το άκρως αξιοσέβαστο βιογραφικό, αλλά μάλλον η νομική αγωγή που κατέθεσε η γαλλική κυβέρνηση εναντίον του επειδή δήλωσε ότι η ομοφυλοφιλία, όχι η ίδια η τάση αλλά οι πράξεις της (δηλαδή αυτό που διδάσκει η Εκκλησία στο 
magistero της) είναι αμαρτία. Ο ίδιος μίλησε για αυτό σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στο προφίλ του στο Instagram, ακολουθούμενο από 60.000 χρήστες. Η λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο εξηγεί ξεκάθαρα το νόημα του περιεχομένου που μπορείτε να διασταυρώσετε και το οποίο υποτίθεται ότι απευθύνεται κυρίως στους καθολικούς πιστούς:

« Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Σωτήρας μας: έρχεται να μας σώσει από τις κακίες μας, από τις αμαρτίες μας, φροντίζοντας τις εσωτερικές μας πληγές και ενισχύοντάς μας μέσω της χάρης του. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας: ναι, είμαστε όλοι αμαρτωλοί! »

Θα μπορούσε να είναι το άνοιγμα οποιασδήποτε κατήχησης ή σαρακοστιανού διαλογισμού που μπορεί να συναντήσουμε όταν πηγαίνουμε στην ενορία, τώρα πια όχι με την ίδια στατιστική βεβαιότητα, για να είμαστε ειλικρινείς.

Είναι κρίμα για τα hashtags, τα οποία είναι λίγο πιο ξεκάθαρα υποδεικνύοντας την ομοφυλοφιλία ανάμεσα στις πολλές κακίες και αμαρτίες που μπορεί να μας βλάψουν και να μας εμποδίσουν εσωτερικά. Και είναι ακριβώς αυτή η αναφορά που η διαρκώς ζηλωτική αυτοαποκαλούμενη LGBTetc κοινότητα δεν άφησε να περάσει χωρίς να ξεκινήσει τις συνήθεις πυρκαγιές κακοήθων, θυματοποιητικών, καταγγελτικών σχολίων. Αποτελεσματική, δυστυχώς, σε σημείο να επιτύχει την κίνηση νομικής αγωγής κατά του ιερέα.

Η πιο βαριά δήλωση ως απάντηση στη σύντομη κατήχηση του γνωστού ιερέα δεν είναι άλλη από τού Υπουργού Ισότητας των Φύλων, Διαφορετικότητας και Ίσων Ευκαιριών, Aurore Bergé, ο οποίος χαρακτήρισε τα λόγια του καθολικού ιερέα ως «απαράδεκτα» και, ξανά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακολούθησε μεγάλη θεσμική αγανάκτηση:

«Σε μήνυμα που ανήρτησε στο X, ανέφερε ότι "ζήτησε από τη διυπουργική αντιπροσωπεία για την καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και του μίσους κατά των ΛΟΑΤ (DILCRAH) να καταγγείλει το θέμα στον εισαγγελέα βάσει του άρθρου 40" του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η DILCRAH έλαβε γνώση του μηνύματος του υπουργού και επιβεβαίωσε ότι «είχε ειδοποιήσει τον εισαγγελέα για τα ομοφοβικά σχόλια του κ. Raffray στα κοινωνικά του δίκτυα». Στο μήνυμά της, η αντιπροσωπεία πρόσθεσε: "Το να μιλάμε για την ομοφυλοφιλία ως αδυναμία είναι ντροπή"».

Αυτό που κατηγορείται ότι λέει δημόσια ο ιερέας είναι αυτό που διδάσκει η Καθολική πίστη και δεν μπορεί να σταματήσει να τό κάνει γιατί θα αδικούσε τον εαυτό της και το μεγαλύτερο αγαθό που διακυβεύεται (και δεν είναι παιχνίδι!): την αλήθεια για τον άνθρωπο και η σωτηρία των ψυχών. Ναι, είμαστε αμαρτωλοί, ικανοί να αμαρτήσουμε με πολλούς τρόπους. Η Χάρη του Κυρίου έρχεται να μας βοηθήσει. Αλίμονο, ωστόσο, να θυμόμαστε ότι οι ομοφυλοφιλικές πρακτικές είναι μέρος της λίστας των πιθανών αμαρτιών, γιατί με αυτόν τον τρόπο τολμά κανείς να αμφισβητήσει ένα κοσμικό δόγμα που θεωρείται πλέον αδιαμφισβήτητο: όχι την αποδοχή των ομοφυλοφιλικών τάσεων, αλλά η προώθηση, ακόμη και ο εξευγενισμός της βιωμένης ομοφυλοφιλίας πού ασκείται.

Μάς δημιουργεί μιά ευθυμία η κατηγορία γιατί ο ανύπαρκτος, αλλά υποχρεωτικός, ψευδοεπιστημονικός όρος της «ομοφοβίας» μιλάει για φόβο. Τι φόβο μπορεί να έχει ποτέ η Εκκλησία του Χριστού μπροστά στο κακό, αν είναι η μόνη που μπορεί να καυχηθεί στην κεφαλή του στρατού της τον νικητή ενάντια στην αρχή κάθε κακού; Ας είναι έτσι. Στη Γαλλία, και όχι μόνο εκεί, αυτό που ξεκάθαρα δέχεται επίθεση είναι η καθολική ηθική και, ακόμη πιο ανοδικά, το όραμα του ανθρώπου ως πλάσματος εξασθενημένου από την αμαρτία που έχει ανάγκη από τήν σωτηρία που έχει εισέλθει στην ιστορία. Δεν μπορείς να το πεις, ή μάλλον δεν μπορείς να το πεις «δωρεάν».

Σε μια συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα Famille Chrétienne, ο ίδιος ιερέας που κατηγορείται δήλωσε ότι αυτή η τελευταία επίθεση είναι μια ακόμη προσπάθεια "εκφοβισμού της παραδοσιακής ηθικής διδασκαλίας της Καθολικής Εκκλησίας": «Είναι η χριστιανική ηθική που δέχεται επίθεση» , εξήγησε, προσθέτοντας ότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να παραθέτει την Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας, και ειδικότερα την §2357:

Η ομοφυλοφιλία αναφέρεται σε σχέσεις μεταξύ ανδρών ή γυναικών που βιώνουν αποκλειστική ή κυρίαρχη σεξουαλική έλξη για άτομα του ίδιου φύλου. Έχει πάρει πολύ διαφορετικές μορφές ανά τους αιώνες και σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Η ψυχολογική του προέλευση παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητη. Με βάση την Ιερή Γραφή, η οποία την παρουσιάζει ως σοβαρή διαστροφή, η Παράδοση πάντα δήλωνε ότι «οι πράξεις ομοφυλοφιλίας είναι εγγενώς διαταραγμένες».

Αν και άλλες διαδικασίες εναντίον μελών της Καθολικής Εκκλησίας στη Γαλλία  κατέληξαν σε αθωωτική απόφαση, δεδομένου ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως διάκριση ή υποκίνηση μίσους να προτείνονται οι διδασκαλίες της Εκκλησίας για την ηθική, αυτά τα επεισόδια και οι ολοένα και πιο βίαιοι τόνοι τους ακόμη και από θεσμικές θέσεις επιβεβαιώνουν το κλίμα ανοιχτής εχθρότητας προς τους χριστιανούς και όσα φέρνουν στον κόσμο. Μπορούμε να αναρωτηθούμε, για άλλη μια φορά χωρίς φόβο, ποιος ωθεί στο μίσος ποιον; Αλλά είμαστε Χριστιανοί, έχουμε λάβει οδηγίες για ορισμένα πράγματα από τον Ύψιστο στο αξίωμα.

Ή 
μήπως δεν ξέρετε ότι οι άδικοι δεν θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού; Μην εξαπατάτε τον εαυτό σας: ούτε ανήθικοι, ούτε ειδωλολάτρες, ούτε μοιχοί, ούτε θηλυπρεπείς, ούτε σοδομίτες, ούτε κλέφτες, ούτε άπληστοι, ούτε μέθυσοι, ούτε συκοφάντες, ούτε εκβιαστές θα κληρονομήσουν τη Βασιλεία του Θεού.(Α' Κορ. 69, 10)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Aytos o katholikos iereas pou den ftaiei oti genithike katholikos exei megalyteri pisti apo to 90 tois 100 ton Ellinon Orthodoxon episkopon. AM