Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Η Ελλάδα απαγόρευσε τα πλοία ΜΚΟ: Γερμανοί «ανθρωπιστές» μετακομίζουν στη Λαμπεντούζα

Ρώμη, 1 Ιουνίου - Εδώ και λίγες μέρες, ένα νέο πλοίο από μια γερμανική ΜΚΟ, το Mare Go , εμφανίστηκε μπροστά στη Λαμπεντούζα . Ωστόσο, αυτό το πλοίο δεν είναι καινούργιο, έχει μετονομαστεί μόνο για δεύτερη φορά. Είναι το Sea Watch 1 της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch , που αργότερα μετονομάστηκε σε Mare Liberum από την ομώνυμη ΜΚΟ που περιπολούσε στο Αιγαίο κοντά στη Λέσβο για χρόνια.
Μετά την καταστολή της παράνομης μετανάστευσης από την ελληνική κυβέρνηση, η Sea Watch, η Mare Liberum και δύο άλλες γερμανικές οργανώσεις, η FFM (Forschungsgesellschaft Flucht und Migration) και η Josoor, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ελληνικά ύδατα. Επιπλέον, το 2020, οι αρχές της Αθήνας ξεκίνησαν έρευνα για εμπορία ανθρώπων κατά των προαναφερόμενων ΜΚΟ. Ενώ ήταν αγκυροβολημένο σε λιμάνι της Λέσβου τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους , το σκάφος Mare Liberum υποβλήθηκε σε έρευνα στο πλοίο από αξιωματούχους του Λιμενικού Σώματος και της ελληνικής αστυνομίας. Αφού εντόπισαν συσκευές που κρίθηκαν «παράνομες», οι αρχές συνέλαβαν τέσσερα μέλη της ΜΚΟ. Στη συνέχεια θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά από παρέμβαση της Γερμανικής Πρεσβείας.

Οι κατηγορίες των ελληνικών αρχών: οι ΜΚΟ είναι κατάσκοποι των διακινητών

Οι καταγγελίες από τις ελληνικές αρχές σε βάρος 33 μελών των τεσσάρων γερμανικών ΜΚΟ ήταν εμπορία ανθρώπων, κατασκοπεία, εγκληματική ένωση, παραβίαση κρατικών μυστικών και του μεταναστευτικού κώδικα. «Οι ύποπτοι θα είχαν διαβιβάσει πληροφορίες σε διακινητές στην Τουρκία για τις θέσεις της ελληνικής ακτοφυλακής και για τις συντεταγμένες πιθανών περιοχών εκφόρτωσης στα ανοιχτά της Λέσβου», ανέφερε το γερμανικό Ntv . Σε σημείωμά του ο Έλληνας υπουργός Ελευθέριος Οικονόμου είχε δηλώσει: «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση που ξεφεύγει από μια κοινή αστυνομική επιχείρηση, γι' αυτό συνεργάστηκαν στην έρευνα οι Υπηρεσίες Ασφαλείας και η Αντιτρομοκρατική».

Η καταστολή των ΜΚΟ από την ελληνική κυβέρνηση

«Από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο προεδρίας του συμβουλίου όσο και στο πλαίσιο προγραμματικών διακηρύξεων της κυβέρνησης, καθορίστηκαν τα όρια νομιμότητας και το πλαίσιο εθνικής ασφάλειας εντός του οποίου έπρεπε να δράσουν οι ΜΚΟ που λειτουργούσαν στη χώρα μας. . Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, βάσει κυβερνητικών αποφάσεων, έχει θέσει τους κανόνες λειτουργίας των ΜΚΟ και τη δημιουργία μητρώου ΜΚΟ », όπως εξήγησε ο Υπουργός Οικονόμου γιά την αυστηροποίηση των δραστηριοτήτων ξένων οργανισμών στην Ελλάδα που ξεκίνησε το 2019. Αυτοί οι περιορισμοί και το τέλος των επιχειρήσεων γερμανικών ΜΚΟ στο Αιγαίο οδήγησαν αμέσως σε απότομη μείωση του αριθμού των μεταναστών που αποβιβάστηκαν στην Ελλάδα, από 59.726 το 2019 σε 4.331 το 2021.
Το Mare Liberum μετατρέπεται σε Mare Go για να μεταφέρει μετανάστες στην Ιταλία

Μετά την έρευνα που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές και την άρνηση εγγραφής στο μητρώο ΜΚΟ , η Mare Liberum αποφάσισε να διαλυθεί ως οργάνωση και δώρισε το πλοίο της στη Zusammenland , μια ένωση της γερμανικής αριστεράς. Μετά από μια βαφή, το σκάφος μετονομάστηκε σε Mare Goκινήθηκε από τα ελληνικά ύδατα στην ακτή μπροστά από τη Λαμπεντούζα και άρχισε να επιχειρεί βοηθώντας τρία σκάφη που αναχώρησαν από την Τυνησία. Πριν φύγουν από το ιταλικό νησί, οι Γερμανοί έγραψαν στο προφίλ τους στο Twitter: «Γνωρίζουμε πόσο τυχεροί είμαστε που γεννηθήκαμε με δυτικά προνόμια. Δεν νιώθουμε ένοχοι αλλά πιστεύουμε επίσης ότι δεν το αξίζουμε. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα προνόμιά μας για να μειώσουμε τις απώλειες ζωών στη θάλασσα. Σήμερα το πλοίο μας Mare Go έφυγε από το λιμάνι της Λαμπεντούζα προς τον Τυνησιακό διάδρομο».
Τώρα είναι επίσημο: μόνο στην Ιταλία, τα πλοία ΜΚΟ επιτρέπεται να μεταφέρουν παράνομους μετανάστες. Η ιταλική κυβέρνηση εκχωρεί λιμάνια αποβίβασης σε αυτοαποκαλούμενους ανθρωπιστές, ενώ άλλες χώρες τους απαγορεύουν, τους ερευνούν για εμπορία ανθρώπων και θέτουν ακριβείς κανόνες για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση.

Φράνσις Τοτόλο

Η Ελλάδα απαγόρευσε τα πλοία ΜΚΟ: Γερμανοί «ανθρωπιστές» μετακομίζουν στη Λαμπεντούζα (www-ilprimatonazionale-it.translate.goog)

Δεν υπάρχουν σχόλια: