Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου για τον θάνατο του Μητροπολίτη Περγάμου και Ακαδημαϊκού Ιωάννη Δ. Ζηζιούλα


ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΡΓΑΜΟΥ
ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΖΗΖΙΟΥΛΑ



Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την εκδημία του Γέροντος Μητροπολίτη Περγάμου και Ακαδημαϊκού Ιωάννη Δ. Ζηζιούλα.
Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης υπήρξε ένας από τους επιδραστικότερους Ορθόδοξους θεολόγους της εποχής μας, ο οποίος διακόνησε τη θεολογική επιστήμη από διάφορες πανεπιστημιακές θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, ως επιφανής Ιεράρχης του Οικουμενικού θρόνου, εξέφραζε με βαθιά θεολογική ωριμότητα το πνεύμα και το ήθος της πρωτόθρονης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως στο πλαίσιο των επίσημων διαλόγων, όπως επίσης και την έγνοια της για τα μεγάλα, σύγχρονα προβλήματα του ανθρώπου και του κόσμου.
Ο εκλιπών από τα πρώτα βήματα της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας του στράφηκε στη μελέτη της πατερικής παράδοσης, με σκοπό να αναδείξει την επικαιρότητα και διαχρονικότητα της πατερικής σκέψης ως απάντηση στα σύγχρονα υπαρξιακά αδιέξοδα του ανθρώπου. Με αφετηρία μια θεολογία του προσώπου, η οποία λαμβάνει σάρκα και οστά στην ευχαριστιακή σύναξη του εκκλησιαστικού σώματος, ο Μητροπολίτης Περγάμου επέμεινε στη διαρκή ανοικτότητα της Εκκλησίας και της θεολογίας της στον ερχόμενο από τα έσχατα Κύριο, ο οποίος και θα κρίνει την αλήθεια των όντων και της ιστορίας.
Το συγγραφικό του έργο, το οποίο καλύπτει κατεξοχήν ζητήματα τριαδολογίας, εκκλησιολογίας και ανθρωπολογίας, όπως και θέματα διαλόγου και θεολογικού προβληματισμού της Εκκλησίας για την οικολογική κρίση και άλλες σύγχρονες προκλήσεις, έχει αποτελέσει προ πολλού αντικείμενο ευρύτατης μελέτης αλλά και μεταφράσεων σε διάφορες γλώσσες. Για το έργο του άλλωστε αυτό έχουν ήδη εκπονηθεί περισσότερες από εκατό διδακτορικές διατριβές στα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, ενώ έχουν συγγραφεί και διαρκώς εκδίδονται μελέτες και έργα, τα οποία επεκτείνουν, εμβαθύνουν και προάγουν περαιτέρω πτυχές της θεολογικής του σκέψης.
Λόγω της ευρείας αναγνώρισης της σπουδαιότητας του έργου του, ο Μητροπολίτης Περγάμου τιμήθηκε από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ εκτός από Καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδος διετέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας. Επίσης το 2011, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου και ειδικής εκδήλωσης, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου τον ανακήρυξε Εταίρο της, αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή του στην έξοδο της Ορθόδοξης θεολογίας από το πνεύμα του επαρχιωτισμού και στη δημιουργική εμπλοκή της στα μεγάλα προβλήματα του καιρού μας.
Ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος, ο Διευθυντής, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, καθώς επίσης και ολόκληρη η επιστημονική ομάδα και το προσωπικό της εκφράζουμε στους οικείους του εκλιπόντος τα θερμά μας συλλυπητήρια και προσευχόμαστε για την ανάπαυσή του εν χώρα ζώντων.
Στη φωτογραφία, ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, εκφωνεί επικήδειο στην νεκρώσιμη ακολουθία του εκλιπόντος Μητροπολίτη Περγάμου στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.



Φωτογραφία του Νίκου Κουρεμένου.

πονηροὶ δέ ἄνθρωποι καὶ γόητες προκόψουσιν ἐπὶ τὸ χεῖρον, πλανῶντες καὶ πλανώμενοι.

Β Τιμ. 3,13                Ανθρωποι δε κακοί και μοχθηροί, πλάνοι και απατεώνες θα προκόψουν στο χειρότερον πλανώντες τους άλλους, πλανώμενοι και οι ίδιοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: