Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Roberto Pecchioli - Ο Τζορτζ Σόρος και η Ανοιχτή Κοινωνία (15)

 Συνέχεια από: Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

KATA ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ (ΤΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ)

Επιμέλεια Lorenzo Maria Pacini

4

OSF, ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ (Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ) ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

 MALCOLM X: "η εξουσία δεν υποχωρεί ποτέ παρά μόνο μπροστά σε μεγαλύτερη εξουσία"

ΤΟ ΊΔΡΥΜΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (OSF)

Αφού πλαισίωσα τη σκέψη του George Soros και περιέγραψα εν συντομία το βιογραφικό του προφίλ καθώς και τον ρόλο του στον κόσμο των οικονομικών υποθέσεων, ήρθε η ώρα να αναλύσω το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας, το σημαντικότερο δημιούργημά του, αυτό στο οποίο έχει δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, στο οποίο οφείλει μεγάλο μέρος της επιρροής του, το οποίο του έχει φέρει τόσο συμπάθεια όσο και μίσος και τον έχει καταστήσει μια από τις σημαντικότερες και όχι μόνο τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια. Το OSF, ή μάλλον "τα OSF", αφού η επίσημη ονομασία -για να επιβεβαιωθεί η δικτυωτή δομή- είναι Open Society Foundations στον πληθυντικό, λειτουργεί ως ομιλητής, επιτροπή εγρήγορσης, δεξαμενή σκέψης και χρηματοδότης μιας αυτοαποκαλούμενης "ανοιχτής" κοσμοθεωρίας. Πέρα από το ροζ συννεφάκι και το ουράνιο τόξο των αξιωμάτων αρχών με όρους δημοκρατίας, ελευθερίας και ανεκτικότητας, η πραγματική δράση του OSF, σύμφωνα με τη σκέψη του ιδρυτή του, καθορίζει τη γενική αποδόμηση όλων όσων διέπουν τις ευρωπαϊκές και δυτικές κοινωνίες, με τη φιλοδοξία να επεκτείνει την επιρροή του, μπήκαμε στον πειρασμό να γράψουμε "τα πλοκάμια του" - σε άλλες περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με ένα πολύ περίπλοκο σχέδιο, που συνέταξε ο Σόρος και μια σειρά από λαμπρούς συνεργάτες για περισσότερα από τριάντα χρόνια.

Το ίδρυμα θα ζήσει περισσότερο από την προσωπική ύπαρξη του ηγεμόνα του, αλλά και από τα επενδυτικά κεφάλαια και τα οικογενειακά θησαυροφυλάκια στα οποία φυλάσσεται ο προσωπικός του πλούτος. Αναφέραμε ότι λειτουργεί ως δίκτυο, ή μάλλον ως πλέγμα δικτύων, που συνδέει έναν τεράστιο αριθμό ενώσεων, πολιτιστικών ιδρυμάτων, ομάδων πίεσης, κινημάτων σε όλο τον κόσμο. Η νομική μορφή του ιδρύματος συνδέεται με μια σειρά φορολογικών και κανονιστικών πλεονεκτημάτων που αναγνωρίζονται από όλες σχεδόν τις νομοθεσίες (π.χ. όσον αφορά τα όργανα εσωτερικού ελέγχου) και καθιστούν τη δράση του πιο ευέλικτη. Το ίδρυμα συνίσταται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο διαθέτει τα περιουσιακά του στοιχεία - μέρος αυτών - για έναν σκοπό που καθορίζεται στην ιδρυτική πράξη. Το OSF, εκτός από ίδρυμα, είναι επίσης ΜΚΟ, Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Οι ΜΚΟ είναι οργανώσεις "των οποίων ο λόγος δράσης είναι ιδανικός, όπως μια αποστολή ή κάποιο λειτούργημα. Εκτελούν ένα διττό έργο: αφενός, αυτό της συνηγορίας, δηλαδή της υπεράσπισης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ως εκ τούτου, της καταγγελίας της παραβίασής τους· αφετέρου, της χάραξης πολιτικής, δηλαδή της προώθησης της ειρήνης και της ανάπτυξης στις χώρες με μεταβατική και αναδυόμενη οικονομία".

Το 2018, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία, το 29% της χρηματοδότησης του OSF κατευθύνθηκε σε έργα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το 22% στην οικονομική διακυβέρνηση, το υπόλοιπο σε έργα για την ισότητα, την καταπολέμηση των διακρίσεων, τη μετανάστευση και τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, την εκπαίδευση, την υγεία και την "ανεξάρτητη" πληροφόρηση. Μεταξύ των οργανώσεων που έχουν επωφεληθεί περισσότερο είναι η οργάνωση Planned Parenthood, η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch, η οποία ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει διεξάγει εκστρατείες για την εμπορία φορητών όπλων, τις νάρκες, την παιδική εργασία, τους παιδικούς στρατιώτες, τη γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα βασανιστήρια, καθώς και για τις αμβλώσεις και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Η εν λόγω οργάνωση έλαβε το 2010 δωρεά ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων, πληρωτέα σε δέκα χρόνια, τη μεγαλύτερη δωρεά που έλαβε η HRW στην ιστορία της και τη μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ από τον Σόρος σε μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο Σόρος και το ίδρυμά του είναι οι πιο γενναιόδωροι δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ από το 1993. Τα τελευταία χρόνια, το OSF έχει κατηγορηθεί ότι χρηματοδότησε, με 33.000.000 δολάρια, την ένωση BLM (Black Lives Matter), η οποία λειτουργεί τουλάχιστον από το 2015, αλλά έγινε διεθνώς γνωστή το 2020 για τις εκστρατείες που ακολούθησαν τη δολοφονία στη Μινεάπολη, από λευκό αστυνομικό, του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια δωρεά - ειλικρινά δυσανάλογη ακόμη και για τα δεδομένα του Σόρος - όχι μόνο δεν έχει ποτέ αποδειχθεί, αλλά έχει λάβει επίσημες διαψεύσεις από το OSF. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο Influencewatch.org, ο οποίος ειδικεύεται στη διερεύνηση των πηγών χρηματοδότησης και επιρροής των κοινωνικών κινημάτων, ενώσεις που συνδέονται με το OSF έχουν χρηματοδοτήσει με την πάροδο του χρόνου το BLM, οι συνολικές δωρεές του οποίου έχουν φθάσει το αξιοσέβαστο ποσό των 133 εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως πάντα, ακολουθήστε το χρήμα και θα καταλάβετε τα κίνητρα, τους στόχους και τους κυρίαρχους των όσων συμβαίνουν στον κόσμο.

Ο Σόρος, ωστόσο, χρηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό ολόκληρο το αρχιπέλαγος του αμερικανικού ριζοσπαστικού ακτιβισμού. Έμμεσα, πατρονάρει ομάδες και σκοπούς των οποίων δεν είναι άμεσος υποστηρικτής. Αυτή είναι η περίπτωση του FBO, του Ιδρύματος για ένα καλύτερο Όρεγκον, μιας αριστερής ένωσης που χρηματοδοτείται από το Black Lives Matter, το Ίδρυμα Collins και έναν γίγαντα όπως το Ίδρυμα Ford. Μια από τις μάχες που υποστήριξαν ήταν η κατάργηση της "παραδοσιακής" διδασκαλίας των μαθηματικών μαθημάτων, που θεωρείται τομέας "λευκής υπεροχής". Πέρα από τον εθνομαζοχισμό, η FBO κατάφερε το 2021 να πετύχει ένα σημαντικό ορόσημο: στην πολιτεία του Όρεγκον, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (τα γυμνάσια μας) κατάργησαν μια απαίτηση: για να προαχθούν οι μαθητές δεν θα πρέπει πλέον να αποδεικνύουν ότι γνωρίζουν γραμματική και μαθηματικά.

Το Όρεγκον, χάρη στον αγαπητό για τον Τζορτζ Σόρος αριστερό συνεταιρισμό, γίνεται επίσημα η χώρα των παιχνιδιών, με τον αμαξά (Coachman) να μεταφέρει τα παιδιά σε ένα καρότσι με γαϊδουράκι, όπως στις περιπέτειες του Πινόκιο. Αλλά ίσως η σύγκρισή μας να είναι πολιτικά λανθασμένη, τα παιδιά του Όρεγκον είναι η εμπροσθοφυλακή της Ανοιχτής Κοινωνίας και η FBO έχει δίκιο όταν επισημαίνει ότι το πρότυπο έχει σκοπό να "αντικατοπτρίζει πραγματικά όλα όσα χρειάζεται ένας μαθητής για να προοδεύσει στον 21ο αιώνα". Το διάβασμα, η γραφή και το μέτρημα, προφανώς, είναι κληρονομιά της κλειστής, λευκής υπεροχής κοινωνίας.

Το OSF απασχολεί περίπου χίλιους οκτακόσιους υπαλλήλους σε τριάντα πέντε χώρες και διοικείται από ένα παγκόσμιο συμβουλευτικό συμβούλιο, οκτώ περιφερειακά συμβούλια για περιοχές του κόσμου και δεκαεπτά επιτροπές προσανατολισμένες σε τομείς πολιτικής. Κυρίαρχος παραμένει πάντα ο Τζορτζ Σόρος, πλαισιωμένος από τον γιο του Αλέξανδρο. Ο διορισμένος πρόεδρος για την τριετία 2021-2023 είναι ο Mark Malloch-Brown, πρόεδρος της SGO, στην οποία ανήκει η Smartmatic, μια εταιρεία εκλογικού λογισμικού. Η Smartmatic είναι μία από τις δύο εταιρείες που ο Ντόναλντ Τραμπ κατονόμασε ως εμπλεκόμενες σε απάτη στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

Ο Malloch-Brown είναι ένας άνθρωπος που εμπιστεύεται στενά η παγκοσμιοποιημένη ολιγαρχία: πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και υπουργός στη βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών του Γκόρντον Μπράουν μεταξύ 2007 και 2009. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του Σόρος και της Smartmatic· η αγωγή του Τραμπ εκκρεμεί ακόμη, αλλά η έμμεση σύνδεση στο πρόσωπο του Malloch-Brown έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις και έχει προκαλέσει νέες διενέξεις. Ο προκάτοχός του στην προεδρία ήταν ο Πάτρικ Γκάσπαρντ, ο οποίος εντάχθηκε στη δημοκρατική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Ο Γκασπάρντ είναι γνωστό μέλος της πιο φιλελεύθερης πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, του ανώτατου διοικητικού οργάνου. Διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική και διευθυντής πολιτικών υποθέσεων στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα: οι περιστρεφόμενες πόρτες μεταξύ της Ανοιχτής Κοινωνίας και των ανώτερων κλιμακίων της προοδευτικής πολιτικής εξουσίας επιβεβαιώνονται.

Το διοικητικό συμβούλιο του OSF αποτελείται από προσωπικότητες διαφόρων εθνικοτήτων. Μεταξύ των μελών του είναι εδώ και καιρό η Emma Bonino, η Ιταλίδα βουλευτής του Ριζοσπαστικού Κόμματος, πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα μέλος του συνασπισμού Più Europa. Το Ριζοσπαστικό Κόμμα και το Più Europa είναι οι προνομιακοί πολιτικοί αποδέκτες της ιταλικής χρηματοδότησης του Σόρος. H Μπονίνο είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), το οποίο περιλαμβάνει πολιτικούς, μέλη του επιχειρηματικού και χρηματοπιστωτικού κόσμου και καθηγητές από όλη την Ευρώπη. Εκτός από την Μπονίνο, στα ιταλικά μέλη περιλαμβάνονται ο πανταχού παρών Τζουλιάνο Αμάτο, η Μάρα Καρφάγια του Μπερλουσκόνι και ο Σάντρο Γκόζι, πρώην υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην ποσόστωση του PD, ο οποίος αργότερα μετακινήθηκε στην Italia Viva.

Δεν υπάρχουν σχόλια: