Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

"ΠΉΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΔΆΣΟΣ" Ρομπέρτο Πετσιόλι

 «Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε μια μακρά σειρά γεγονότων που μας οδηγούν να "πάμε στο δάσος"

ΡASSARE AL BOSCO

Ερνστ Τζούνγκερ

Οι μεθυσμένοι  κατηγορούν το τελευταίο ποτό: πριν, ήταν ακόμα νηφάλιοι. Δεν είναι αλήθεια, αλλά υπάρχει πάντα μια σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι όταν μια αλλαγή, μια ιδέα, μια προσκόλληση ή μια ριζική απόρριψη υλοποιείται και ξαφνικά γίνεται πραγματικότητα. Ο συγγραφέας αποφάσισε να «πάει στο δάσος», να πάει υπόγεια. Θαυμαστές του Ernst Juenger, σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε τις ενδείξεις της Πραγματείας του Επαναστάτη (Waldgänger), αυτού που περνά στο δάσος, κυνηγημένος στο σώμα και την ψυχή από μια τάξη που απαιτεί πάνω απ 'όλα τριχοειδή έλεγχο. Ο επαναστάτης αισθάνεται ότι δεν ανήκει πλέον σε τίποτα και «διασχίζει τον μηδενικό μεσημβρινό με τη δική του δύναμη». Είναι η έσχατη χειρονομία ανυπακοής στο όνομα της πολυτιμότερης ελευθερίας, αυτής του να λες όχι.

"Ποιος είναι ο επαναστάτης και ποιος μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του επαναστάτη;

«Από την άλλη, αποκαλούμε  επαναστάτες εκείνους που κατά τη διάρκεια των γεγονότων βρέθηκαν απομονωμένοι, χωρίς πατρίδα, για να δουν τελικά τους εαυτούς τους να παραδίδονται στον αφανισμό [...] Ο Επαναστάτης είναι αποφασισμένος να αντισταθεί, η πρόθεσή του είναι να δώσει μάχη, ακόμα κι αν είναι απελπισμένος. Επαναστάτης είναι λοιπόν αυτός που έχει μια βαθιά, έμφυτη σχέση με την ελευθερία, η οποία εκφράζεται σήμερα στην πρόθεση να αντιταχθεί στον αυτοματισμό και στην άρνηση να αντλήσει από αυτόν την ηθική συνέπεια, που είναι η μοιρολατρία»

Σαλβατόρε Αλμπάνο. Ο επαναστάτης άγγελος Creative Commons

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ευκαιρίες για ριζοσπαστική διαφωνία έχουν πολλαπλασιαστεί και τώρα αισθανόμαστε μια επιτάχυνση από την οποία μπορούμε να ξεφύγουμε μόνο αντιτιθέμενοι σε μια συνολική, υπαρξιακή, ηθική, ακόμη και φυσική απόρριψη. Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε μια μακρά σειρά γεγονότων που μας οδηγούν να «πάμε στο δάσος», δηλαδή να διασχίσουμε τα σύνορα της διαφωνίας για να εισέλθουμε στο έδαφος της εξέγερσης. Αναφέρουμε μερικά από αυτά: για παράδειγμα, τα απερίσκεπτα λόγια του Γάλλου προέδρου Macron, του τραπεζίτη του γαλαξία Rothschild που τοποθετήθηκε επικεφαλής ενός μεγάλου έθνους. Εγκαινιάζοντας την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο νεαρός κύριος ζήτησε να συμπεριληφθεί η άμβλωση ως θεμελιώδες δικαίωμα στον Χάρτη των Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Δεν θέλουμε να κολλήσουμε σε μια ύπουλη συζήτηση σχετικά με την εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης (IVG, το γραφειοκρατικά ουδέτερο ακρωνύμιο). Το να φανταστεί κανείς, ωστόσο, ότι η απαλλαγή από το αγέννητο – δηλαδή, από τα μελλοντικά μέλη της κοινότητας που προορίζονται να τήν διαιωνίσουν – μπορεί να είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα, δηλαδή, κάτι αναμφισβήτητο, ο ακρογωνιαίος λίθος μιας κοινωνίας, είναι ένα σημάδι τρέλας. Αυτό το υποτιθέμενο δικαίωμα καταδικάζει έναν πολιτισμό σε θάνατο με εξαφάνιση, καταπατώντας το πρώτο από τα «δικαιώματα», το δικαίωμα στη ζωή. Επιπλέον, θα ήταν ένα δικαίωμα που αποδίδεται μόνο στη μισή ανθρωπότητα, δεδομένου ότι – μέχρι οι ολιγάρχες να αποφασίσουν διαφορετικά – οι εγκυμοσύνες είναι προνόμιο του θηλυκού δείγματος του θηλαστικού ζωικού είδους. Χρησιμοποιούμε ζωολογική γλώσσα, καθώς είναι η μόνη κατανοητή από τον μετα-ανθρώπινο πολιτισμό. Οι πατέρες – ή μάλλον οι διανομείς σπέρματος – δεν μετράνε τίποτα, παρά το γεγονός ότι το πενήντα τοις εκατό του γενετικού υλικού είναι δικό τους. Στην εποχή των απάνθρωπων δικαιωμάτων και της κουλτούρας της διαγραφής, επιβεβαιώνεται ο ρόλος των ελίτ: νεκροθάφτες του πολιτισμού του οποίου είναι προνομιούχα παιδιά.

«Το δάσος βρίσκεται σε κάθε πατρίδα και σε κάθε μέρος όπου ο Επαναστάτης μπορεί να ασκήσει αντίσταση»

Το μόνο που μένει είναι το δάσος ή η καταστασιακή εικόνα του μικρού ανθρώπου πίσω από την πύλη του ασύλου που ρωτάει έναν εξωτερικό περαστικό: πώς είναι «εκεί μέσα»; Κακό, ευχαριστώ. Εν τω μεταξύ, το πράσινο πέρασμα σε σούπερ φόρμα προχωρά απειλητικά. Θυμάστε την παλιά διαφήμιση για την πάνα ικανή να απορροφήσει το κατούρημα "σούπερ και πρωταθλητών"; Η κυρία Von der Leyen, η αγγελική ευρωποειδής Ursula, προειδοποιεί ότι η ψηφιοποίηση της ύπαρξης πρέπει να προχωρήσει σε αναγκαστικά στάδια. Η κυρία Blue Eyes μας ενημερώνει σαφώς ότι όλες οι δραστηριότητές μας - τραπεζικός λογαριασμός, πληρωμές, δεδομένα υγείας - θα γίνουν ψηφιακές (μια ακολουθία ψηφίων αναγνώρισης) που θα εισαχθούν σε ένα είδος καθολικής ταυτότητας.

Ποιο είναι το διαβατήριο εμβολίου αν όχι το λειτουργικό σύστημα, η εφαρμογή μήτρας στην οποία εισάγουμε την προσωπική, οικεία, οικονομική, σχεσιακή μας ζωή; Ακόμη και ένας από τους ιολόγους τηλεοπτικούς αστέρες, ο Matteo Bassetti, αρχίζει να αποστασιοποιείται από αυτό, δηλώνοντας ότι δεν έχει πραγματική σχέση με την υγεία και μετατρέπεται σε όργανο κοινωνικού διχασμού. Καλώς ήρθατε ανάμεσά μας, κύριε καθηγητά. Η πιο εντυπωσιακή απόδειξη είναι η μεταχείριση που επιφυλάσσεται για μια εν ενεργεία βουλευτή, τη Sara Cunial, η οποία δεν είναι εμβολιασμένη, η οποία εμποδίζεται να ψηφίσει για τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Μικρή προβολή στον Τύπο, εκτός από τη γελοιοποίηση ή την προσβολή τής βουλευτού. Δεν γνωρίζουμε τις πολιτικές της απόψεις, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι έχει προσφέρει τεράστια υπηρεσία στην ερμηνεία των όσων συμβαίνουν.

Ας ανακεφαλαιώσουμε, εμείς στο δάσος έχουμε χρόνο να προβληματιστούμε: το εκλογικό σώμα που ψηφίζει για τον αρχηγό του κράτους αποτελείται από όλους τους βουλευτές και γερουσιαστές, συν τους εκπροσώπους των περιφερειών. Λέξη του συντάγματος (το πιο όμορφο στον κόσμο, neh!) στο άρθρο 83. Στη νομική –όπως μας δίδαξαν όσοι γνωρίζουν στις μέρες της αγωγής του πολίτη– η μορφή είναι ουσία. Τόσο πολύ που οι κοινοβουλευτικές υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει μορφές ψηφοφορίας για να επιτρέψουν στο εκλογικό τμήμα (το κοινοβούλιο σε κοινή συνεδρίαση) να μην αποκλείσει τους άρρωστους, όσους έχουν προσβληθεί από τον Covid και τους ασυμπτωματικούς θετικούς. Από τη στιγμή που ένας βουλευτής πέθανε, δικαίως έσπευσαν να ανακηρύξουν τον αντικαταστάτη που εξελέγη, ώστε να μην στερήσουν από το εκλογικό σώμα το σύνολό του.

Η Sara Cunial, ωστόσο, η οποία δεν είναι εμβολιασμένη και δεν διαθέτει τη μαγική ασφαλή συμπεριφορά, δεν μπορεί να ψηφίσει παρά το γεγονός ότι είναι σε τέλεια υγεία. Ο μέσος Ιταλός είναι αδιάφορος για νομικά ζητήματα (στην πραγματικότητα, είναι συνεχώς βιδωμένος με νόμους στο χέρι) και το πολύ θα συμβούλευε τήν Βενετό βουλευτή να πάρει ένα στυλό και να ασκήσει το δικαίωμά της χωρίς να κάνει φασαρία. Έχει δίκιο που δεν λυγίζει: θα χάσει τη μάχη της, αλλά έχει δείξει ότι το σύνταγμα δεν μετράει καθόλου, αφού ένα διοικητικό έγγραφο (το πράσινο πάσο) αξίζει περισσότερο από το δικαίωμα ψήφου. Σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές: στοιχηματίζουμε ότι δεν θα είναι δυνατή η ψήφος χωρίς πράσινη κάρτα, κατά παράβαση του άρθρου 48 αυτής της άλλης κάρτας, που εξομοιώνεται με απόβλητα από χωριστή συλλογή;

Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα θα έχει προκαθορίσει τη νίκη του, αφού οι αντιφρονούντες – όσοι δεν έχουν το πάσο και όσοι δεν θέλουν να το δείξουν ως ένδειξη ελευθερίας – δεν θα μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους. Εν τω μεταξύ, εκείνοι που έχουν την τεχνολογία που επέτρεψε το πράσινο πέρασμα και εκείνοι που έχουν τη δύναμη της επιτήρησης γίνονται αφέντες μας, αλλά ποιος νοιάζεται. Θα παραπονεθούμε μόνο όταν μας εμποδίσουν να αποσύρουμε τα χρήματά μας. Ένας ισχυρός μηχανισμός ιδιωτικοποιημένης εξουσίας (οι τεχνολογικοί γίγαντες που κατέχουν τη γνώση και τα μέσα επικοινωνίας των υπολογιστών, οι οικονομικοί ηγέτες που δημιουργούν χρήματα από το πουθενά και μας τα δανείζουν ευγενικά γιά πνίξιμο, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση του χρέους, οι πολυεθνικές της υγείας) παρέχει στα κράτη – που προηγουμένως είχαν αδειάσει από κυριαρχία και πραγματική εξουσία – το όπλο με το οποίο μπορούν να ασκήσουν έλεγχο. Έκανε τον εαυτό του μια δύναμη πάνω στη ζωή. Οι άνθρωποι σκιαγραφούν από φόβο μετάδοσης και θανάτου, από παραπληροφόρηση και στέρηση των οργάνων κρίσης.

Ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, ο οποίος γνώριζε την τυραννία, ικέτευε εκείνους που δεν είχαν το θάρρος της ανοιχτής εξέγερσης, τουλάχιστον να μην γίνουν συνεργοί του κακού. Το μήνυμα πέφτει στην αδιαφορία. Η τυραννία, γράφει ο Juenger, είναι δυνατή μόνο αν η ελευθερία έχει εξημερωθεί, έχει μειωθεί σε μια κενή έννοια. Όλα έχουν την τιμή τους και η κατάσταση του κατοικίδιου ζώου φέρνει μαζί του εκείνη του θηρίου για σφαγή. Το σύστημα της πολιτικής ορθότητας και ο εξτρεμισμός της – η «woke» υποκουλτούρα – είναι ένα μεγάλης κλίμακας πείραμα ελεγχόμενης εξημέρωσης. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να ζεις ως παράνομος μετανάστης προσπαθώντας να ξεφύγεις από τη Μεγαμηχανή και προσπαθώντας να κρατήσεις αναμμένη τη φλόγα της ελευθερίας.

«Πρέπει να είσαι ελεύθερος να θέλεις να γίνεις ένα, γιατί η ελευθερία είναι ύπαρξη, είναι η επιθυμία – αισθητή ως πεπρωμένο – να την κάνεις να συμβεί»

Μνημείο της Πράγας
Στην εποχή της ηλιθιότητας και της άγνοιας που υψώνεται σάν σημαία, λίγοι αναγνωρίζουν τον μεγάλο συμβολικό αντίκτυπο και την ηθική ένταση ενός μνημείου στην Πράγα. Αφιερωμένο στη μνήμη της κομμουνιστικής βίας, αποτελείται από μια σειρά χάλκινων ανθρώπινων μορφών. Στην πρώτη, το σώμα παρατηρείται άθικτο. Στο τελευταίο, παραμένουν μόνο διάσπαρτα κομμάτια. Είναι ένας φόρος τιμής στα θύματα του πραγματικού κομμουνισμού και δείχνει τέλεια πώς το ανθρώπινο πρόσωπο καταστρέφεται προοδευτικά για να το υποτάξει μέχρι να εξαφανιστεί. Αυτό ισχύει για κάθε ολοκληρωτισμό, ακόμη και για εκείνον που προχωρά στα φτερά της τεχνολογίας και της ολιγαρχικής ιδιωτικοποίησης των πάντων, ακόρεστος στην προθυμία του να κυριαρχήσει και να εκμηδενίσει την διανοητική και πνευματική αυτονομία. Στην αρχή υπάρχει ο ελεύθερος άνθρωπος. Τότε το άτομο εξαρτάται από τη δύναμη των μηχανισμών προπαγάνδας και καταστολής. Στο τέλος, παραμένει μια ανθρώπινη «οντότητα», αφοσιωμένη μόνο στη βιολογική επιβίωση, στερημένη από την απαραίτητη θέληση για σκέψη, εν μέσω αποθάρρυνσης, απελπισίας και απάθειας.
Το κλουβί του Skinner

Ο εικοστός αιώνας έχει αλλάξει την ποιότητα της επίθεσης κατά της ελευθερίας, η οποία έχει γίνει επιστήμη, υποβοηθούμενη από νέες γνώσεις που εφαρμόζονται εναντίον του ανθρώπου, παρά τις προϋποθέσεις και τις εγκαταστάσεις. Σκεφτείτε τη «λειτουργική προετοιμασία» που εφευρέθηκε από τον συμπεριφορικό ψυχολόγο Burrhus Skinner. Ζούμε σε ένα "κλουβί Skinner". Ο ψυχολόγος έβαλε έναν αρουραίο - ή ένα περιστέρι - σε ένα κλουβί με δύο μοχλούς. Ο ένας μετέδιδε ηλεκτροπληξία, ο άλλος τροφή. Μετά από αρκετές προσπάθειες, το ζώο κατάλαβε ποιος μοχλός παρέδινε το φαγητό (θετική ενίσχυση) και συνειδητοποίησε ότι δεν πίεζε πλέον αυτόν που έδινε το σοκ (αρνητική ενίσχυση). Γεννήθηκε η λειτουργική προετοιμασία, ανταμοιβή και τιμωρία. Για τον ζωολογικό άνθρωπο, το βραβείο είναι ενστικτώδη, λιμπιντικά δικαιώματα. Η τιμωρία, η μοναξιά, η κοροϊδία, η διάκριση όσων δεν πατάνε το δεξί μοχλό. Το αποτέλεσμα είναι η μολύβδινη συμμόρφωση του κοπαδιού.
Χρησιμοποιείται για ψυχικές ή διατροφικές διαταραχές, όπως αυτοκτονία, αυτοτραυματισμό, ανορεξία, βουλιμία

Η τελειότητα έχει επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Northampton, μιά άλλη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αντοχής, ένα βάναυσο παράδειγμα λειτουργικής προετοιμασίας. Οι καθηγητές του πανεπιστημίου – της άρχουσας τάξης του πολιτισμού – αποφάσισαν να προειδοποιήσουν τους φοιτητές για το περιεχόμενο του μυθιστορήματος 1984 του George Orwell, ένα από τα έργα στα οποία η καταγγελία του ολοκληρωτισμού και η αγωνία για ελευθερία, τόσο προσωπική όσο και κοινοτική, είναι ισχυρότερη. Το μήνυμα που μεταφέρεται στους μαθητές ονομάζεται ενεργοποιημένη προειδοποίηση, μια ψυχολογική προειδοποίηση που ανακαλεί μια τραυματική εμπειρία. «Η ανάγνωση του 1984 μπορεί να καλύψει προκλητικά θέματα που σχετίζονται με τη βία, το φύλο, τη σεξουαλικότητα, την τάξη, τη φυλή, την κακοποίηση, τη σεξουαλική κακοποίηση, τις πολιτικές ιδέες και την προσβλητική γλώσσα».

Ένα έργο που μιλά για την έλλειψη ελευθερίας αποθαρρύνεται έντονα γιατί είναι ένα όχημα για ερεθίσματα – ψυχολογικά τραύματα – στο όνομα της προφύλαξης, του φόβου, της σιωπής. Στον ευαίσθητο, φοβισμένο, υπερευαίσθητο κόσμο της πολιτικής ορθότητας, είναι καλύτερο να αποφύγουμε αυτό που θα μπορούσε να είναι ενοχλητικό, δηλαδή να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν και να πάρουν θέση. Όλα αυτά δεν είναι ευθύνη των αναλφάβητων, αλλά των νέων φοιτητών. Η συνέπεια είναι ότι η μελλοντική άρχουσα τάξη δεν θα γνωρίζει τίποτα για τα ελαττώματα των δικτατοριών και της λογοκρισίας – επί ποινή πόνου στην τραυματική μορφή της σκανδάλης. Η προειδοποίηση θα σας απομακρύνει από ένα έργο που επιβάλλει δυσάρεστες ερωτήσεις και θα γίνει ένα ισχυρό βοήθημα σε όσους σφετερίζονται για τον εαυτό τους μια ηθική ανωτερότητα τόσο μεγάλη ώστε να διαγράψουν όλα όσα δεν συμπίπτουν με τον εαυτό τους.

Στο 1984 οι Βρετανοί φοιτητές μπορεί να ανακαλύψουν την αυτολογοκρισία που τους περιβάλλει και τους περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση (δύο διαδικασίες που βαδίζουν μαζί), ενδείξεις ότι το δημοκρατικό τοτέμ και ταμπού είναι ψευδές, τουλάχιστον ξεθωριασμένο, και ότι οι προοδευτικές ομάδες πίεσης έχουν κερδίσει τον έλεγχο της κοινής γνώμης, εναλλάσσοντας επιδέξια μεταξύ θετικής και αρνητικής ενίσχυσης, ανταμοιβών και τιμωριών. Ένα πολύ σαφές παράδειγμα σχετίζεται με τις λέξεις, δηλαδή τη Νέα Γλώσσα για την οποία μιλάει ο "επικίνδυνος" Όργουελ. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, γινόταν λόγος για την υπερθέρμανση του πλανήτη της γης· Στη συνέχεια, επιβλήθηκε ο όρος κλιματική αλλαγή. Η κατάσταση αναφέρεται τώρα ως «κλιματική έκτακτη ανάγκη». Τι άλλαξε μέσα σε λίγα χρόνια; Έχει ξαφνικά πέσει κατακόρυφα η πλανητική κλιματική πραγματικότητα ή έχει αλλάξει η κυρίαρχη αφήγηση για οικονομικούς και ιδεολογικούς λόγους;

Το να συμβουλεύουμε να μην διαβάζουμε έργα που απαιτούν κριτική σκέψη ισοδυναμεί με το να κλειδωνόμαστε στο κλουβί του Skinner. Ηλεκτροσόκ για οτιδήποτε άλλο εκτός από θετική ενίσχυση, το φαγητό αποφασίζεται από την εξουσία. Στην αυτοκρατορία των Illuminati και των Awakened, η θεά Λογική δύει, καταβροχθίζεται από τα παιδιά της. Ποιο από τα αγάλματα στην Πράγα αντιστοιχεί στην κατάσταση της κοινωνίας μας; Είναι σημαντικό ότι το μνημείο βρίσκεται στην πόλη του Φραντς Κάφκα, ο οποίος περιέγραψε με σαφήνεια τον κατακερματισμό του ατόμου μπροστά σε κοινωνικές δομές πολύ ισχυρότερες από τον εαυτό του.

Άγιος Αυγουστίνος ζωγραφισμένος από τον Sandro Botticelli.
Μόνο περνώντας μέσα από το δάσος, εξόριστοι και λαθρομετανάστες, μπορούμε να παραμείνουμε σαν το άγαλμα σε όρθια θέση, τον ελεύθερο άνθρωπο. Χωρίς πλέον την αυτονομία να διαβάσουμε και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από ένα βιβλίο, όπως οι μαθητές στο Νορθάμπτον, βρισκόμαστε στο πίσω μέρος της γραμμής, η ανθρώπινη φιγούρα σπασμένη, χωρίς χέρι, με το μισό στήθος μας σπασμένο, κουτσό. Οι ιεροεξεταστές βρίσκονται στην εξουσία και μας κατευθύνουν σε έναν νέο κόσμο που κρύβει το φως καθώς είναι επικίνδυνο για τα μάτια. Η νουθεσία του Αυγουστίνου τής Ιππώνος αντηχεί στο δάσος: «Όσο ζούμε, αγωνιζόμαστε, και όσο αγωνιζόμαστε, είναι ένα σημάδι ότι δεν έχουμε ακόμη νικηθεί και το Πνεύμα ζει μέσα μας. Και αν δεν πεθάνεις ως νικητής, ας έρθει σε σένα ως πολεμιστής».

Roberto Pecchioli

Δεν υπάρχουν σχόλια: