Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Roberto Pecchioli - Ο Τζορτζ Σόρος και η Ανοιχτή Κοινωνία (5ο κεφάλαιο)

 Συνέχεια από: 4ο κεφάλαιο

KATA ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ (ΤΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ)

Επιμέλεια Lorenzo Maria Pacini

5

ΣΟΡΟΣ, ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (OSF) ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

"Ahi serva Italia, di dolore ostello, nave sanza nocchiere in gran tempesta, non donna di province, ma bordello!"

DANTE ALIGHIERI (ΚΑΘΑΡΤΉΡΙΟ, ΆΣΜΑ VI, VV. 76-78)

Η παράφραση είναι: «Φτωχή Ιταλία σε σκλαβιά, πατρίδα ταλαιπωρίας, πλοίο παρασυρμένο στη μέση της καταιγίδας, όχι πια ερωμένη του λαού, αλλά τόπος πορνείας (οίκος ανοχής)!».

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ OSF ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ένας Βασιλιάς είναι βασιλιάς, όπου κι αν κυβερνήσει.
Ποιος νοιάζεται από πού είναι αν το στομάχι μας είναι γεμάτο;

Η εθνική μας ιστορία είναι εδώ και αιώνες διαποτισμένη από  την υποταγή στούς ξένους. Ο Δάντης το γνώριζε, ο Φραντσέσκο Πετράρχης και ο Τζιάκομο Λεοπάρντι το επαναλάμβαναν. Τον 16ο αιώνα, ο Francesco Guicciardini μίλησε για την αγάπη των Ιταλών για το "ιδιωτικό συμφέρον" τους, για την υπεράσπιση του οποίου δεν δίστασαν ποτέ να καλέσουν ξένους εναντίον των εσωτερικών τους εχθρών. Κάποια γνωστά ρητά είναι γνωστά, το λαϊκό, πληβειακό "Franza o Spagna, purché se magna" [«ή Γαλλία ή Ισπανία, αρκεί να τρώμε» που σε παράφραση σημαίνει «Ποιος νοιάζεται ποιος είναι στο θρόνο αρκεί ο σκύλος να πάρει το κόκαλό του!»] και το καιροσκοπικό, κυνικό "Guelfo non son, né ghibellin m'appello. Chi mi dà da mangiar, tengo per quello" [Γουέλφος δεν είμαι, ούτε αποκαλώ τον εαυτό μου Γιβελλίνο. Όποιος μου δίνει φαγητό, το κρατάω γι' αυτόν]. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, αν ο George Soros και το δίκτυό του δραστηριοποιούνται και στην Ιταλία χρηματοδοτώντας κόμματα και ενώσεις και αν οι δικαιούχοι της "γενναιοδωρίας" του μεγάλου σημαιοφόρου της Ανοιχτής Κοινωνίας είναι πολλοί. Όπως και στο προηγούμενο κεφάλαιο, αφήνουμε το λόγο στα επίσημα εσωτερικά έγγραφα του OSF που προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του.

"Τα Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας άρχισαν να εργάζονται στην Ιταλία το 2008. Το έργο μας περιελάμβανε την υποστήριξη νομικών μαχών κατά της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και την επιτυχή αμφισβήτηση της νομιμότητας της δρακόντειας νομοθεσίας κατά των μειονοτήτων Ρομά και Σίντι στην Ιταλία. Τα επόμενα χρόνια, ο στόχος της καταπολέμησης των διακρίσεων κατά των μειονοτήτων επεκτάθηκε για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη πρόκληση της διασφάλισης της ανθρώπινης μεταχείρισης των μεταναστών. Υποστηρίξαμε ομάδες που συμμετείχαν σε μια εκστρατεία για την εξασφάλιση της πρόσβασης των μέσων ενημέρωσης στα κέντρα ταυτοποίησης και απέλασης και υποστηρίξαμε τις προσπάθειες για τη διευκόλυνση της ένταξης των νέων μεταναστών στην ιταλική κοινωνία. Παράλληλα, συνεργαστήκαμε με ομάδες που ασχολούνται με μια σειρά άλλων θεμάτων: μεταρρύθμιση της πολιτικής για τα ναρκωτικά, προστασία των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και προώθηση της συμμετοχής των πολιτών και των νέων".

Δεν ξέρουμε αν πρέπει να το ονομάσουμε δικαίωση ή ομολογία: το δίκτυο του Σόρος παραδέχεται με υπερηφάνεια ότι επηρέασε την ιταλική πολιτική αντιτιθέμενο σε έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές του, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η δέσμευση για τις μειονότητες των Ρομά και των Σίντι αποτελεί σταθερά στην ευρωπαϊκή δράση του OSF, ακόμη και αν δεν μπορούμε να φανταστούμε τις διακρίσεις της "δρακόντειας" νομοθεσίας κατά των πληθυσμών αυτών. Πολύ ξεκάθαρο είναι το πιο καυτό μέτωπο που επέλεξε το OSF στην Ιταλία, αυτό της υποβοήθησης και υποκίνησης της μετανάστευσης, κρυμμένο όπως πάντα πίσω από δηλώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Τουλάχιστον το 52% των κονδυλίων που διανέμονται αφορούν το ζήτημα της μετανάστευσης -ιδίως της παράνομης μετανάστευσης- με διάφορους τρόπους, παρά το γεγονός ότι το OSF θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν εμπλέκεται "άμεσα" στο έργο των οργανώσεων που, με διάφορα μέσα και ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές, υποστηρίζουν την άφιξη μεταναστών στην Ιταλία.

"Δεν χρηματοδοτούμε οργανώσεις που κάνουν διάσωση στη θάλασσα", εξήγησε στην εφημερίδα Il Giornale ο διευθυντής των Ιδρυμάτων Ανοιχτής Κοινωνίας στην Ευρώπη, Jordi Vaquer. Ο ίδιος ο Vaquer, όταν ρωτήθηκε για τη χρηματοδότηση ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ της ΜΚΟ Avaaz (που υποστηρίζεται από την ίδρυσή της από τον Σόρος) προς τον Σταθμό Υπεράκτιας Βοήθειας Μεταναστών (MOAS=Migrant Offshore Aid Station), ο οποίος διέσωσε μετανάστες από τις λιβυκές ακτές και τους μετέφερε απευθείας στην Ιταλία, είπε ότι η περίσταση δεν αρκεί για να ισχυριστεί κανείς ότι το ίδρυμα OSF υποστηρίζει την Avaaz σε όλες τις δραστηριότητές της. Περίπλοκη διάκριση: "ασχολούμαστε με τα δικαιώματα των μεταναστών μόλις φτάσουν ή στις χώρες διέλευσης".

Ο όρος "διάσωση στη θάλασσα" είναι τόσο ψευδής και παραπλανητικός όσο και κάθε πολιτικά ορθή έκφραση. Κάποιος μαζεύει τους επίδοξους μετανάστες - νεαρούς, υγιείς Αφρικανούς άνδρες - τους ξεκινά και τους συνοδεύει στις ακτές, όπου επιβιβάζονται σε λέμβους ή μαούνες. Ταυτόχρονα, ένας επιθετικός στόλος πραγματικών πλοίων - των οποίων το κόστος αγοράς και λειτουργίας είναι πολύ υψηλό - φροντίζει για τη μεταφόρτωση και την αποβίβαση. Σε όλα αυτά τα στάδια, ο ρόλος του OSF είναι να υποστηρίζει συναφείς ή ειδικά δημιουργημένους οργανισμούς. Από την αποβίβαση, παρεμβαίνει ένα ευρύ "ανθρωπιστικό" και ιδεολογικό σύστημα, του οποίου το δίκτυο του Σόρος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες.

Το OSF διαθέτει σχετικά μικρό ποσοστό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού του στην Ιταλία, περίπου 2,5%. Οι επίσημες πηγές υπολογίζουν την οικονομική δέσμευση του δικτύου για το 2020 στη χώρα μας σε 1,8 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία κατανέμονται ως εξής: "34% υπέρ της "δημοκρατικής πρακτικής", 3% εκπαίδευση και παιδική ηλικία, 34% ισότητα και καταπολέμηση των διακρίσεων, 29% κινήματα και θεσμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα". Εκτεταμένο πρόγραμμα, για το οποίο συνεργάζεται με πολυάριθμες ιταλικές ομάδες και ενώσεις της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών. Πλήρη στοιχεία σχετικά με τα ποσά που δωρίστηκαν και τον προορισμό τους είναι διαθέσιμα έως το 2017-2018. Τα στοιχεία είναι σημαντικά υψηλότερα από εκείνα που δηλώθηκαν για το 2020, αλλά αυτό δεν αποτελεί μείωση της δέσμευσης του ιδρύματος· μάλλον, τα συγκεντρωτικά στοιχεία λαμβάνουν υπόψη τη χρηματοδότηση προς ξένους φορείς που εργάστηκαν σε έργα που αφορούν την Ιταλία.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ 2017 ΚΑΙ 2018 ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Κατά τη διετία 2017-2018, ο Τζορτζ Σόρος, μέσω της Ανοιχτής Κοινωνίας, χρηματοδότησε εβδομήντα έργα - 32 το 2017 (4.140.318 δολάρια) και 38 το επόμενο έτος (4.387.630 δολάρια) - με πάνω από οκτώμισι εκατομμύρια δολάρια, ακριβώς 8.527.948 δολάρια. Προνομιούχοι αποδέκτες είναι κόμματα, ενώσεις, ΜΚΟ και ΜΚΟΚΩ (Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί Κοινωνικής Ωφέλειας) που δεσμεύονται για τη μετανάστευση και τις κοινότητες των Ρομά. 

Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται πολιτικά κινήματα όπως οι Ιταλοί Ριζοσπάστες, το ευρωπαϊστικό και προοδευτικά προσανατολισμένο κέντρο μελέτης Istituto Affari Internazionali, το οποίο διευθύνει ο Ferdinando Nelli Feroci, διπλωμάτης καριέρας και πρώην Επίτροπος της ΕΕ για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα το 2014, ακόμη και ένας ιταλικός δήμος, η Ventimiglia. Στους Ιταλούς Ριζοσπάστες πήγαν 298.550 δολάρια το 2017, για την "προώθηση μιας ευρείας μεταρρύθμισης της ιταλικής μεταναστευτικής νομοθεσίας μέσω πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην παροχή βοήθειας στους μετανάστες και στην προώθηση της κοινωνικής τους ευημερίας". Περιττό να επισημάνουμε την προφανή ανάμειξη στα ιταλικά πολιτικά πράγματα, μέσω της άμεσης χρηματοδότησης ενός πολιτικού κόμματος, του ίδιου που το 1978 προώθησε ένα νικηφόρο δημοψήφισμα κατά της χρηματοδότησης των δημόσιων κομμάτων. Τίποτα δεν μπορεί να αντιταχθεί στις "φιλελεύθερες δωρεές" από ξένα κόμματα: είναι η ανοιχτή κοινωνία! Απολύτως λυπηρό, επιπλέον, το γεγονός ότι η δωρεά προς τους Ριζοσπάστες συνδέεται με ένα σχέδιο, άρα με ένα πολιτικό πρόγραμμα που ανατέθηκε από ένα εξωτερικό και ξένο υποκείμενο. Επίσης, όσον αφορά τη μετανάστευση, είναι εμφανής η πρόβλεψη ύψους 385.715 δολαρίων που διατέθηκαν το 2018 στην ASGI, την Ένωση Νομικών Μελετών για τη Μετανάστευση, η οποία στο παρελθόν έχει εκδώσει το περιοδικό "Δίκαιο της Μετανάστευσης και Ιθαγένεια" σε συνεργασία με το πιο αριστερό ρεύμα της δικαιοσύνης, τη Δημοκρατική Δικαιοσύνη (Magistratura Democratica).

Ένας δικηγόρος της ASGI, ο Maurizio Veglio, παρουσίασε το βιβλίο L'attualità del male, la Libia dei lager è verità processuale (Η πραγματικότητα του κακού, η Λιβύη των στρατοπέδων συγκέντρωσης είναι η διαδικαστική αλήθεια), μαζί με τόν εκπρόσωπο της ΜΚΟ Mediterranea Savings Humans, τον ακροαριστερό ακτιβιστή Luca Casarini, πρώην επικεφαλής των Κοινωνικών Κέντρων του Βένετο, και την πρόεδρο του ειδικού τμήματος μετανάστευσης και διεθνούς προστασίας του δικαστηρίου της Φλωρεντίας, Luciana Breggia, η οποία είχε δεσμευτεί πολύ εκείνη την εποχή κατά του διατάγματος ασφαλείας του τότε υπουργού Εσωτερικών Matteo Salvini.

Το Istituto Affari Internazionali (IAI) έλαβε την ίδια χρονιά το εντυπωσιακό ποσό των 230.192 δολαρίων "για την εκπαίδευση και την προώθηση του διαλόγου με τους φορείς χάραξης πολιτικής σχετικά με τις νέες προσεγγίσεις στις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου, προς όφελος των μεταναστών, των προσφύγων και των κοινωνιών υποδοχής". Το μεγαλύτερο ποσό της διετίας είναι το 1 εκατομμύριο δολάρια που έλαβε η Purpose Europe Limited, μια μη ιταλική οργάνωση που δημοσίευσε τον Ιούλιο του 2018 μια έκθεση με τίτλο "Στάσεις απέναντι στην εθνική ταυτότητα, τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες στην Ιταλία". Η επιθυμία να επηρεαστεί η πολιτική στο εσωτερικό επιβεβαιώνεται από το έργο του Πανεπιστημίου του Ουρμπίνο το 2017, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 25.000 δολάρια, σχετικά με τη "χαρτογράφηση των πολιτικών πληροφοριών στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2018". Παρόμοιο ποσό δόθηκε στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια.

Η στήριξη της κοινότητας των Ρομά έλαβε τη μορφή δύο επιχορηγήσεων -μία για κάθε έτος- συνολικού ύψους 170.144 δολαρίων, οι οποίες δόθηκαν στην Ένωση της 21ης Ιουλίου, η οποία λειτουργεί από το 2010, "είναι εγγεγραμμένη στην UNAR (Εθνική Υπηρεσία κατά των Διακρίσεων), επίσημο όργανο του ιταλικού κράτους, και συνεργάζεται με ενώσεις και οργανισμούς που διεξάγουν δραστηριότητες στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων".

Οι άλλοι τομείς δράσης που χρηματοδοτούνται από τα Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας στην Ιταλία κυμαίνονται από περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες έως την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών που βρίσκονται εκτός των επίσημων κυκλωμάτων υποδοχής και την παρακολούθηση της βιομηχανίας όπλων. Σημαντική -και συμβολικά σημαντική- είναι η καταβολή 83.500 δολαρίων στο δήμο Ventimiglia στη Λιγουρία, που τότε διοικούνταν από μια αριστερή χούντα. Η πόλη στα σύνορα με τη Γαλλία πλήττεται εδώ και χρόνια από τα κύματα αφρικανών μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα, οι οποίοι απορρίπτονται συνεχώς από τις διααλπικές αρχές. Συνέπεια είναι τα συχνά ατυχήματα, τα μόνιμα καταφύγια, η αστική παρακμή και ένα κλίμα ανασφάλειας στην πόλη, το οποίο δεν πρόκειται να αποτραπεί από την "Αναζωογόνηση του δημόσιου πάρκου της Ventimiglia", το έργο που χρηματοδοτείται από τον Σόρος.

Το δίκτυο, εν ολίγοις, είναι τεράστιο, διακλαδισμένο και καλά υποστηριζόμενο από κέντρα πολιτιστικής, πολιτικής και δικαστικής εξουσίας, καθώς και πασπαλισμένο με πολύ χρήμα. Είναι γεγονός ότι η Ιταλία, παρά το μέγεθός της και τον περιθωριακό της ρόλο στη διεθνή πολιτική, έχει μια κρίσιμη γεωγραφική θέση στο κέντρο της Μεσογείου, η οποία της προσδίδει έναν γεωπολιτικό ρόλο που δεν διαφεύγει της προσοχής ενός παγκόσμιου παίκτη όπως ο Τζορτζ Σόρος, ο ιστός του οποίου φτάνει σε ευρεία τμήματα της ιταλικής κοινωνίας.

Ο ΣΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του Σόρος στην Ιταλία ήταν σίγουρα η επίθεση στη λίρα τον Σεπτέμβριο του 1992. Το πλήγμα για την ιταλική οικονομία και ιστορία ήταν καταστροφικό: αναγκαστήκαμε να βγούμε από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα μετά τον τρομερό οικονομικό ελιγμό "δάκρυα και αίμα" που επέβαλε η κυβέρνηση τον Ιούνιο εκείνου του έτους. Για τον χρηματοδότη, τίποτα περισσότερο από μια συνηθισμένη κερδοσκοπική επιχείρηση, στην οποία, για να πούμε την αλήθεια, συμμετείχαν πολλοί πρωταγωνιστές της ιταλικής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σκηνής, οδηγώντας σε μια γιγαντιαία φυγή κεφαλαίων. Με την πάροδο του χρόνου, τουλάχιστον τέσσερις εισαγγελικές αρχές διερεύνησαν τα γεγονότα που συνδέονταν με την επίθεση στη λίρα. Αναφέρθηκαν ονόματα τεράστιας απήχησης, υπήρξαν ψίθυροι για την παρέμβαση κολοσσών όπως η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία μετρούσε μεταξύ των συμβούλων και των διευθυντών της ιταλικές προσωπικότητες όπως ο Μάριο Ντράγκι, ο Μάριο Μόντι και ο Ρομάνο Πρόντι*.

Η πολιτική κρίση του Paolo Cirino Pomicino, πανίσχυρου υπουργού Προϋπολογισμού μέχρι τον Ιούνιο του 1992, για τον οποίο "το θέμα της υποτίμησης της λίρας είναι μια ιστορία προδοσίας της Δημοκρατίας", παραμένει έγκυρη. Λόγια που προκαλούν ρίγη συγκίνησης, αλλά ο λαός μας είναι ένας λαός που ξεχνάει εύκολα. Ο Ciampi και ο Amato θεωρούνται λαμπροί υπηρέτες του κράτους και ο ίδιος ο Soros, εκτός από το προαναφερθέν τιμητικό πτυχίο του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, μπορεί να υπερηφανεύεται για την απονομή ενός ιταλικού λογοτεχνικού βραβείου. Ήταν το 2013 και ο μεγιστάνας πήγε προσωπικά να το παραλάβει στο Ούντινε, έδρα του βραβείου Tiziano Terzani, το οποίο απονεμήθηκε για το βιβλίο του "Η παγκόσμια κρίση και η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αστάθεια". Με την ευκαιρία αυτή, οι ερωτήσεις για τις τρομερές ημέρες του Σεπτεμβρίου του 1992 ήταν αναπόφευκτες. Η απάντηση ήταν σεραφική: «Oι κερδοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους, δεν φταίνε. Γι' αυτά, αν μη τι άλλο, ευθύνονται οι νομοθέτες που επιτρέπουν την κερδοσκοπία». Πολύ σωστά, οι κερδοσκόποι είναι λύκοι· είναι το ένστικτό τους να επιτίθενται στα κοπάδια, αλλά εναπόκειται στους βοσκούς -δηλαδή στη δημόσια εξουσία- να τους κρατήσουν μακριά από τα θύματα: το αντίθετο από αυτό που συνέβη κατά την επίθεση στο νόμισμά μας.

Μεταξύ των αντιδράσεων για τη βράβευση, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε εκείνη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Save the Forest, για τις περαιτέρω αναλαμπές φωτός που ρίχνει στο πρόσωπο και τα παγκόσμια συμφέροντα του Σόρος. Αφού χαρακτήρισε προκλητική την επιλογή της κριτικής επιτροπής, υπενθύμισε ότι «ο Σόρος κάνει χρυσές δουλειές στην κερδοσκοπία αγροτικών εκτάσεων στη Νότια Αμερική. Το 2009, μάλιστα, ο γκουρού της οικονομίας δήλωσε ότι οι αγροτικές εκτάσεις θα είναι η επένδυση του μέλλοντος, καθώς οι τιμές των τροφίμων θα γίνουν τόσο υψηλές που η αγορά θα πλημμυρίσει με πόρους μέσω της νέας ανάπτυξης της γης και της τεχνολογίας».

Ο Σόρος πραγματοποιεί τις κερδοσκοπήσεις του στη Λατινική Αμερική μέσω την εταιρεία Adecoagro S.A. της οποίας είναι, ο μεγαλύτερος μέτοχος. [...] Υπολογίζεται ότι το 23,4% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Αργεντινής ανήκει στην Adecoagro. Το μεγαλύτερο μέρος των απολαβών προέρχεται από τα ενοίκια των μισθωτών αγροτών [...] και από την αναπροσαρμογή της αξίας της γης όταν αυτή πωλείται. Οι καλλιέργειες είναι ως επί το πλείστον μεγάλες μονοκαλλιέργειες δημητριακών που εξάγονται για την κτηνοτροφία, την παραγωγή τροφίμων και βιοκαυσίμων".



1/4/2023: Ο Carlo De Benedetti πνίγει την Elly Schlein με αγκαλιές: «Απελευθέρωσέ μας το συντομότερο δυνατό από αυτήν την ανίκανη δεξιά πτέρυγα». Η πρώτη γυναίκα ΛΟΑΤΚΙ+ αρχηγός κόμματος στην Ιταλία είναι η Elly Schlein. Η νέα ηγέτιδα του Δημοκρατικού Κόμματος στη γείτονα χώρα είναι η βασική κεντροαριστερή αντίπαλος της ακροδεξιάς πρωθυπουργού Georgia Meloni.

Ας επιστρέψουμε στην πατρίδα μας (την Ιταλία) για να θυμηθούμε κάποιες άλλες δραστηριότητες του Σόρος στη χώρα μας. Ακολουθώντας ένα σενάριο δοκιμασμένο στο πέρασμα των αιώνων, κλήθηκε από τους συμπατριώτες μας. Όπως εξηγεί ο Maurizio Blondet στο ιστολόγιό του, ο Carlo De Benedetti, ο υπερπροοδευτικός χρηματοδότης και πρώην εκδότης της La Repubblica (ο οποίος έχει συχνά ταυτιστεί με την ιταλική κεντροαριστερά), αρχι-εχθρός του Berlusconi, έγραψε μια συστατική επιστολή στον φίλο του George το 2005, στην οποία περιέγραφε τον Francesco Rutelli -τον κομιστή της επιστολής στη Νέα Υόρκη με αντιπροσωπεία του καταργημένου κόμματος Margherita- ως πολιτικό με σίγουρο μέλλον. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του οικιακού οργάνου του De Benedetti, "όλοι γοητεύτηκαν από τον χαρακτήρα, σε τέτοιο βαθμό που αυτή ήταν μόνο η πρώτη μιας σειράς συναντήσεων· η σχέση θα συνεχιστεί σίγουρα". Για τον Francesco Verderami, αρθρογράφο της Corriere della Sera, "ο Rutelli έθεσε τα θεμέλια για μια διαρκή σχέση με την Ανοιχτή Κοινωνία, το πιο διάσημο από τα ιδρύματα που δημιούργησε ο επενδυτής". Τότε άλλαξαν οι τρόποι του Ρουτέλι (πρώην ριζοσπάστης). Αυτό που μένει είναι η παρέμβαση και οι ενθουσιώδεις όροι με τους οποίους ο ιταλικός Τύπος παρουσίασε αυτά τα γεγονότα.

Μοναδική είναι η ιστορία της σχέσης μεταξύ του Τζορτζ Σόρος και του Ματέο Ρέντσι, του οποίου το αμφιλεγόμενο ίδρυμα για το οποίο η δικαιοσύνη έχει ενδιαφερθεί εκτενώς ονομάζεται Open, όνομα που παραπέμπει στο δίκτυο του Σόρος.

Το OSF συμφώνησε να συμβάλει στο σχέδιο "Έξυπνοι αντιφρονούντες", ώστε να δημιουργηθούν στη Φλωρεντία το 2011, στην παλιά φυλακή Murate, ορισμένα καταφύγια για αντιφρονούντες μπλόγκερ. Μια αναμφίβολα αξιέπαινη πρωτοβουλία που αποδεικνύει την πονηριά του Σόρος στο να πλέκει σχέσεις και να ασκεί πολιτική επιρροή και στην Ιταλία. Στα εγκαίνια του κέντρου το 2013 προσκλήθηκαν εμπειρογνώμονες από τις λεγόμενες "έγχρωμες επαναστάσεις" της Ανατολικής Ευρώπης και ακτιβιστές της Αραβικής Άνοιξης, φαινόμενα των οποίων το OSF υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής. Το 2014, το άστρο του Ρέντσι βρισκόταν στο ζενίθ του: έγινε πρωθυπουργός και κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ιταλία (2/2/2022): Παραπέμπεται σε δίκη ο Ματέο Ρέντσι για διαφθορά και παράνομες χρηματοδοτήσεις. H υπόθεση αφορά το πολιτιστικό ίδρυμα Open, το οποίο είχε δημιουργήσει μαζί με σειρά συνεργατών του ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος. Πηγή: Πρώτο Θέμα

Τα γραμμάτια του Σόρος εξαργυρώθηκαν, τουλάχιστον αυτό φαίνεται από την ανοιχτή επιστολή που του έστειλε η Costanza Hermanin (ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής στο OSF, ένα μεγάλο κεφάλι) μόλις δύο εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του στο Palazzo Chigi με τίτλο: "Αγαπητέ Ματέο, δώσε μου τώρα έναν λόγο να μην εργάζομαι πλέον για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ιταλία".

Roberto Pecchioli: Τα χρήματα του Σόρος, η Μπονίνο και η ξεχασιάρα Ιταλία. Ευρωεκλογές: Η Costanza Hermanin ήταν υποψήφια στην κεντρική εκλογική περιφέρεια για το +Europa

Στην πρώτη παράγραφο, η Hermanin λέει: "Τώρα που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πιάσει δουλειά, ήρθε η ώρα να σας ζητήσω να συμπεριλάβετε τη μετανάστευση, την ισότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ατζέντα των πολιτικών και, κυρίως, των θεσμικών μεταρρυθμίσεων".

Ο ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Η σχέση μεταξύ του Σόρος, του δικτύου του και της ιταλικής πολιτικής μοιάζει πολύ με εκείνη άλλων χωρών: συνεχείς επιθέσεις και συγκεκριμένη δραστηριότητα κατά των "συντηρητικών", "λαϊκιστικών" και δεξιών δυνάμεων, ψυχρή απόσταση από τα εναπομείναντα ανοιχτά σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά κινήματα, εγγύτητα και χρηματοδότηση προς τη φιλελεύθερη αριστερά, ευθυγραμμισμένη με το παγκοσμιοποιημένο σχέδιο. 

Εξάλλου, ο πλανητάρχης Σόρος έχει συμβάλει καθοριστικά στον επαναπροσδιορισμό της δυτικής αριστεράς με μια ατομικιστική, φιλελεύθερη-ελευθεριακή, μερκατιστική και φιλοϊμπεριαλιστική έννοια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πίεση ήταν προσωπική και άμεση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης -ο οποίος προσπάθησε να υπερασπιστεί τη χώρα του από την επέλαση της κερδοσκοπίας και να την προστατεύσει από τις τραπεζικές και τις ολιγαρχίες της ΕΕ που την γονάτισαν με δραματικές συνέπειες- αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Σόρος τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα**, τον Έλληνα πρωθυπουργό, τότε αγαπημένο των Ευρωπαίων αριστερών, για να απαιτήσει την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση. Ο Βαρουφάκης παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2015, παραιτούμενος και από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ιταλία, τα συμβαλλόμενα κόμματα αναφοράς του δικτύου OSF είναι τώρα το Più Europa (ο συνασπισμός που ενσωμάτωσε τους Ιταλούς Ριζοσπάστες) και το Partito Democratico. Ο Piercamillo Falasca, από τη γραμματεία του κόμματος της Emma Bonino, το διατυμπάνιζε με περηφάνια σε συνέντευξή του το 2019. "Χρηματοδοτούμαστε από τον Σόρος; Ναι, το ανακοινώνουμε με διαφάνεια και το διεκδικούμε πολιτικά, γιατί είμαστε περήφανοι που ένας υπέρμαχος της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανοιχτής κοινωνίας επέλεξε να συμβάλει στην υπόθεση της Περισσότερης Ευρώπης. Ελπίζουμε ότι και άλλοι θα θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Σόρος". 
Στη συνέχεια επιβεβαίωσε την κοινή τους εχθρότητα απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν· υπενθύμισε "την προσωπική εκτίμηση του Σόρος για την Έμμα Μπονίνο, είναι φίλοι εδώ και πολύ καιρό" και ξεκίνησε μια παθιασμένη υπεράσπιση της συμπεριφοράς του Σόρος την εποχή της επίθεσης στη λίρα. Πες μου με ποιον πας και θα σου πω εγώ ποιος είσαι. Ο Benedetto Della Vedova, πρώην μέλος της Forza Italia που προσχώρησε στο υπερ-ευρωπαϊκό κίνημα, ευχαρίστησε τον Σόρος με μια ανάρτηση στη σελίδα του κόμματος στο Facebook.

Η ταύτιση των απόψεων μεταξύ των ριζοσπαστών και του Σόρος, όσον αφορά την ανοιχτή κοινωνία και την πολιτικο-ανθρωπολογική ατζέντα, είναι εμφανής. Η ίδια η Έμμα Μπονίνο συνυπήρξε το 2015 στο παγκόσμιο διοικητικό συμβούλιο του OSF. Ωστόσο, η άμεση χρηματοδότηση δίχασε τους ριζοσπάστες, ορισμένοι από τους οποίους εγκατέλειψαν τον συνασπισμό Più Europa. Ο Marco Pannella, ο οποίος είχε πια πεθάνει - ήταν το 2016 - υπενθύμισε μέσω του πιστού του Marco Turco, ότι "το ίδρυμα Soros δεν έχει χρηματοδοτήσει ποτέ μια πρωτοβουλία του Ριζοσπαστικού Κόμματος. Ο Τζορτζ Σόρος προσχώρησε στο Ριζοσπαστικό Κόμμα όταν δόθηκε η ευκαιρία στον Μάρκο [Pannella] να τον ρωτήσει. Απ' ό,τι θυμάμαι, ο Σόρος έχει δανείσει χρήματα δύο φορές, τα οποία του έχουν επιστραφεί πλήρως, και χρηματοδότησε ένα πρόγραμμα της LIA (Διεθνής Ένωση κατά της Απαγόρευσης) το 2003 για 100.000 δολάρια". Μια άρνηση που αποτελεί επιβεβαίωση: οι σχέσεις μεταξύ του Σόρος και των ριζοσπαστών είναι μακροχρόνιες, τουλάχιστον από το 2003, και η LIA πραγματοποιεί δραστηριότητες για την προώθηση, σε διακρατικό επίπεδο, της κατάργησης ή της ριζικής μεταρρύθμισης των απαγορευτικών νόμων για τα ναρκωτικά". (Αρχείο Ριζοσπαστικού Κόμματος). Ο ίδιος ο Turco, σε ένα έγγραφο με τίτλο "Διευκρινίσεις σχετικά με τις συναλλαγές και τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων του Τζορτζ Σόρος" με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 2016, ανασυνθέτει με ακρίβεια τις ημερομηνίες, τα ποσά, τους δικαιούχους και τα κίνητρα των επιχορηγήσεων από το 2014 έως το 2016, ύψους 275.000 ευρώ, που έπεσαν βροχή στους Radicali Italiani και ιδίως στην Ένωση Luca Coscioni για εκστρατείες που αφορούσαν κυρίως τη νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών. Η Ένωση Luca Coscioni για την Ελευθερία της Επιστημονικής Έρευνας έχει μεταξύ των κύριων στόχων της "την προώθηση της ελευθερίας της επιστημονικής έρευνας, της θεραπείας και άλλων πολιτικών ελευθεριών, την επιβεβαίωση του δικαιώματος στην επιστήμη και στον ατομικό αυτοπροσδιορισμό, καθώς και την επιβεβαίωση των ανθρωπίνων, αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων των ανθρώπων, ξεκινώντας από τους ασθενείς και τους ανάπηρους", δηλαδή έχει δεσμευτεί για την ενεργητική ευθανασία. Σε μια ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ του ίδιου του Turco και της Antonella Casu, ταμία του No Peace Without Justice (NPWJ), ενός μη κερδοσκοπικού σωματείου που πρόσκειται στους ριζοσπάστες, μαθαίνουμε ότι η Emma Bonino συνέδεσε την είσοδό της στην κεντρική διοίκηση του OSF με το γεγονός ότι ήταν το εν λόγω σωματείο που διαχειριζόταν τη ροή των χρημάτων που προέρχονταν από το ΟSF. Σύμφωνα με τον Turco, το NPWJ έλαβε 470.000 ευρώ μεταξύ 2015 και 2017, εκ των οποίων 220.000 για δραστηριότητες στη Συρία (θέατρο πολέμου) και 20.000 στη Μακεδονία. Πιο πρόσφατα, δύο επιταγές ύψους 100.000 δολαρίων η καθεμία εκδόθηκαν προσωπικά από τον Τζορτζ Σόρος υπέρ του Più Europa για τις ευρωεκλογές του 2019, όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του κινήματος βάσει του ιταλικού νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Μια ειδησεογραφική αναφορά πριν από μερικά χρόνια επισημαίνει ότι η Casaleggio & Associati, η εταιρεία του ιδρυτή του Κινήματος 5 Αστέρων, ήταν ο αποδέκτης μιας παχυλής επιταγής, περίπου 248.000 δολάρια μεταξύ 2017 και 2018, για την εκπόνηση ενός σχεδίου που αποσκοπούσε στο να "ωθήσει τους ψηφοφόρους και τους υποψηφίους στις γενικές εκλογές του 2018 να αλλάξουν τη στρατηγική τους για τη μετανάστευση και τον ευρωσκεπτικισμό". Μια ωραία και καλή παρέμβαση, μια πλημμύρα χρημάτων σε μια εσωτερική επιχείρηση στον πολιτικό αγώνα.

Με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνδέθηκε μια πικρή διαμάχη που αφορούσε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το οποίο κατηγορείται ότι βρίσκεται στη μισθοδοσία του Σόρος. Όλα ξεκινούν με έναν βαρύ φάκελο 177 σελίδων από το ευρωπαϊκό OSF, που κυκλοφόρησε το 2017 και φέρει τον τίτλο Reliable allies in the European Parliament (2014-2019), «Αξιόπιστοι σύμμαχοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» (2014- 2019). Θέμα προς θέμα, το OSF απαριθμεί τα ονόματα, τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις οποίες ανήκαν, συνοδευόμενα από συνοπτικά βιογραφικά σημειώματα, των ευρωβουλευτών που - κατά τη γνώμη του - ενήργησαν σύμφωνα με την ατζέντα που υποστήριζε το δίκτυο Σόρος. Ο κατάλογος περιλαμβάνει όχι λιγότερα από 226 ονόματα, εκ των οποίων δεκατέσσερις ήταν Ιταλοί ευρωβουλευτές, δεκατρείς από το PD και ένας από τη λίστα Τσίπρα. Πρόκειται για τους Brando Maria Benifei, Sergio Cofferati, Cecile Kyenge, Alessia Mosca, Andrea Cozzolino, Elena Gentile, Roberto Gualtieri, Isabella Del Monte, Luigi Morgano, Pier Antonio Panzeri (Σκάνδαλο Qatargate 2022), Gianni Pittella, Elena Schlein (νύν Γενικός Γραμματέας του Partito Democratico, συντ.: PD), Daniele Viotti - PD - και Barbara Spinelli για τη Λίστα Τσίπρα, ένα διεθνικό αριστερό κίνημα εμπνευσμένο από τον Έλληνα πολιτικό Αλέξη Τσίπρα.
Τον Οκτώβριο του 2021, υπήρξε ένα ακόμη επακόλουθο του θέματος της λίστας: ορισμένα ηγετικά στελέχη που περιλαμβάνονταν σε αυτήν, μεταξύ των οποίων ο Βέλγος φιλελεύθερος Guy Verhofstadt, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής, και ο Γερμανός σοσιαλιστής Martin Schulz, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρωταγωνιστής σκληρών πολεμικών αντιπαραθέσεων με τον Silvio Berlusconi, χαρακτηρίστηκαν "μαριονέτες του Soros" από τον Σλοβένο πρωθυπουργό Janez Jansa, έναν μετριοπαθή εθνικιστή. Ο κατάλογος των αντιπάλων του φιλάνθρωπου μεγαλώνει.

Η ιταλική διαμάχη για τη λίστα, μια βίαιη διαμάχη, ξέσπασε μετά από μια βιτριολική συνέντευξη του τότε "εθνικιστή" προέδρου της RAI (ήταν το 2018, η περίοδος της κυβέρνησης της Κινήματος Πέντε Αστέρων) Marcello Foa, που δόθηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, στην οποία κατηγορήθηκε ολόκληρη η δημοκρατική αντιπροσωπεία στο Ευρωκοινοβούλιο ότι χρηματοδοτείται από τον Soros. Μετά τις διαψεύσεις, τις απειλές για μηνύσεις από τους κατηγορούμενους και τη μερική ανάκληση του Foa, η διαμάχη καταλάγιασε και δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για άμεση χρηματοδότηση του PD ή της ομάδας ευρωβουλευτών του. Το να θεωρείται κανείς κοντά στις ιδέες του Σόρος και της οργάνωσής του και άρα αξιόπιστος - είναι βέβαια εντελώς διαφορετικό πράγμα από το να λαμβάνει χρηματοδότηση. Ωστόσο, προκαλεί σοβαρή απορία το γεγονός ότι το κόμμα-κλειδί της ιταλικής πολιτικής των τελευταίων δύο δεκαετιών αναφέρεται ως φίλος από μια οργάνωση της οποίας δηλωμένος στόχος είναι η αποσταθεροποίηση κρατών και εθνικών κυβερνήσεων. Η ίδια συνάντηση του 2017 στην έδρα της ιταλικής κυβέρνησης (ιδιωτική συνάντηση, επίσημη ή όχι;) μεταξύ του Soros και του πρωθυπουργού Gentiloni - νυν επιτρόπου της ΕΕ - μπορεί να ερμηνευτεί με δόλο ως ανησυχητικό μήνυμα όταν συνδέεται με τις πολιτικές προτιμήσεις του OSF. Έχοντας λάβει υπόψη τις διαψεύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του PD από το δίκτυο Soros, πρέπει, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ενώσεις και ομάδες που παραπέμπουν σε εκφραστές του και έχουν λάβει χρήματα από τον γαλαξία Soros, όπως η A buon diritto, που ιδρύθηκε από τον πρώην υπουργό Luigi Manconi, στα νιάτα του αρχηγό της Lotta Continua. Θα το συζητήσουμε αυτό στο κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στο ρόλο του OSF στα μεταναστευτικά φαινόμενα.

ΣΟΡΟΣ , ΟΙ ΕΠΙΘΈΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΏΤΗ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ CONTE ΚΑΙ ΤΗΝ CORRIERE DELLA SERA

Ο Τζορτζ Σόρος έχει επίσης οικονομικά συμφέροντα στη χώρα μας, αν και δευτερεύοντα σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, υπήρξε μέτοχος μιας από τις ιστορικές μάρκες του Made in Italy, της Ferrari (όμιλος FCA, πρώην Fiat) και κατέχει μερίδιο στη συμμετοχή του Μπερλουσκόνι, που υπολογίζεται σε περίπου 0,45%. Το χρήμα δεν βρωμάει, όπως απάντησε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Βεσπασιανός σε όσους δεν ενέκριναν την απόφαση να φορολογήσει τα δημόσια αποχωρητήρια. Παρά τις πολιτικές διαφωνίες, οι εταιρείες του Cavaliere συχνά δίνουν ικανοποίηση στους επενδυτές. Η ίδια συνάντηση Soros-Gentiloni στο Palazzo Chigi το 2017 είχε πιθανότατα οικονομικά-χρηματοοικονομικά κίνητρα. Το ταμείο του, παρεμπιπτόντως, είναι σύμβουλος (consultant) του Black Rock, του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου στον κόσμο. Το Quantum Strategic Partners, το οποίο διαχειρίζεται το Soros Fund Management, αγόρασε το 2014 μερίδιο 5% στην IGD - Immobiliare Grande Distribuzione SiiQ - η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων του ιταλικού λιανεμπορίου.

Πρόσφατα, το Open Society Foundations σχεδίασε δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ για την καταπολέμηση του Covid-19, η οποία ανατέθηκε στον Δήμο του Μιλάνου, ο οποίος διοικείται από μια χούντα που μοιάζει πολύ με τις αρχές της Open Society. Το κίνητρο είναι "να βοηθηθεί η οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας να ορθοποδήσει μετά την επιδημία. Η OSF τονίζει ότι το Μιλάνο είναι "κάτι περισσότερο από ένας πυλώνας της ιταλικής οικονομίας" και ότι η πόλη, "που κάποτε ήταν ζωντανή, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ευρωπαϊκό σχέδιο και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία". Προσθέτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε να ανταποκριθεί στην επιδημία, "κλείνοντας τα σύνορά της και στρεφόμενη προς τα μέσα, αντί να απλώσει το χέρι της στο πνεύμα της συνεργασίας και των κοινών θυσιών".
Καθοριστικό για τη σχέση μεταξύ του Σόρος και της Ιταλίας ήταν το 2018. Εκείνη τη χρονιά, ο δισεκατομμυριούχος μίλησε στο οικονομικό φεστιβάλ του Τρέντο, όπου, ερωτηθείς από τον αναπληρωτή διευθυντή της Corriere della Sera, Federico Fubini, οικογενειάρχη ως μέλος της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Open Society Foundations, ξέσπασε με σκληρή επίθεση κατά του Matteo Salvini, τον οποίο κατηγόρησε ότι βρίσκεται στο μισθολόγιο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ανεξάρτητα από το βάσιμο των κατηγοριών κατά του Σαλβίνι - μέρος μιας μακράς δικαστικής διαδικασίας - ο Σόρος δήλωσε ότι στόχος του Πούτιν είναι να κυριαρχήσει στην Ευρώπη για να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της. Το καζάνι φωνάζει το καζάνι μαύρο: οι επιθέσεις εναντίον ενός αρχηγού κράτους από τον μεγάλο διεθνή μαριονετίστα στο όνομα της ανοιχτής κοινωνίας είναι τρανταχτές, αλλά το κίνητρο είναι σαφές. Στη Ρωσία, το OSF απαγορεύτηκε το 2015 ως μέλος του καταλόγου των μη επιθυμητών ΜΚΟ. "Διαπιστώθηκε είπε η εκπρόσωπος της ρωσικής Γενικής Εισαγγελίας - ότι οι δραστηριότητες των Ιδρυμάτων Ανοικτής Κοινωνίας και του Ιδρύματος Ανοικτής Κοινωνίας για τη Βοήθεια του Ινστιτούτου Ανοικτής Κοινωνίας αποτελούν απειλή για τα θεμέλια του ρωσικού συνταγματικού συστήματος και την κρατική ασφάλεια".

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο επηρεασμός της πολιτικής είναι ευκολότερος, ιδίως όταν πρόκειται για έναν αδύναμο κρίκο όπως η Ιταλία. Από αυτή την άποψη, έχει ενδιαφέρον να αναπαραστήσουμε την υπόθεση του 2018 στην οποία ενεπλάκησαν ο George Soros, ο Επίτροπος της ΕΕ Frans Timmermans και, από δημοσιογραφικής πλευράς, η Corriere della Sera και ο αναπληρωτής διευθυντής της Fubini, ένας σιδερένιος Σοροζιανός. Οι ανοιξιάτικες βουλευτικές εκλογές δεν είχαν ορίσει κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, η τεράστια επιτυχία του Κινήματος 5 Αστέρων, με 32% των ψήφων, δεν επέτρεψε στους Grillini να σχηματίσουν κυβέρνηση, ελλείψει συμμάχων. Ο άλλος νικητής της κάλπης ήταν η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η οποία έλαβε περίπου 18%. Μετά από ένα μακρύ πολιτικό αδιέξοδο, τα δύο κόμματα συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση "της αλλαγής". Πρώτος σταθμός: απέτυχαν να διορίσουν υπουργό τον Πάολο Σαβόνα, έναν έμπειρο οικονομολόγο, μισητό στις ευρωπαϊκές ολιγαρχίες και μπλοκαρισμένο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καλώς ή κακώς, η "κιτρινοπράσινη" κυβέρνηση προέκυψε, περιτριγυρισμένη από την αντίθεση όλων των ισχυρών δυνάμεων στη Ρώμη και στα περίχωρα των υπερεθνικών πολιτικών, χρηματοπιστωτικών και οικονομικών ολιγαρχιών.
 Η φάση της σύνταξης του δημοσιονομικού νόμου φάνταζε για πολλούς εχθρούς της η στιγμή που θα επέφερε το αποφασιστικό χτύπημα στην εκτελεστική εξουσία της οποίας προήδρευε ο άγνωστος Απουλιανός δικηγόρος Τζουζέπε Κόντε. Η πρώτη ενέργεια ήταν στο ύφος των οικονομικών πολέμων των οποίων ο Σόρος είναι δάσκαλος - η κερδοσκοπική επίθεση κατά του ιταλικού δημόσιου χρέους. Το spread Bund-Btp -η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου των ιταλικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων- εκτινάχθηκε επικίνδυνα πάνω από τις τριακόσιες μονάδες τον Οκτώβριο. Κάποιος πουλούσε ιταλικά κρατικά ομόλογα. Ο Σαλβίνι πέρασε στην επίθεση κατηγορώντας έμμεσα τον Σόρος. Οι συστημικές εφημερίδες, ιδίως η Corriere della Sera, έγραψαν οργισμένα άρθρα κατά της κυβέρνησης. Ένας πρώην γερουσιαστής της Λέγκας του Βορρά και νυν Γκριλίνο, ο Τζιανλουίτζι Παραγκόνε, κατηγόρησε ανοιχτά τον Φουμπίνι για την εγγύτητά του με τον Σόρος. Εν μέσω της κοινοβουλευτικής μάχης για τον νόμο περί προϋπολογισμού, την 1η Νοεμβρίου, η Corriere, η εφημερίδα της αστικής τάξης που μετράει, έριξε τη βόμβα. Ο τίτλος είναι: Manovra, έτοιμη η διαδικασία της ΕΕ για το υπερβολικό έλλειμμα, με την υπογραφή του Fubini. Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να εξαρτώνται από την Ένωση και για τις εσωτερικές τους πολιτικές δαπανών και ότι η λεγόμενη διαδικασία επί παραβάσει είναι ένας μηχανισμός που προβλέπεται από τις Συνθήκες για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TFUE) για να πλήττονται με βαριά πρόστιμα τα κράτη μέλη που ευθύνονται για την παραβίαση των υποχρεώσεών τους βάσει του δικαίου της ΕΕ. Στην περίπτωση της Ιταλίας, σε περίπτωση καταδίκης το ελάχιστο πρόστιμο ανέρχεται σε εννέα δισεκατομμύρια ευρώ.

Στις εσωτερικές σελίδες της Corriere, ωστόσο, ο ανταποκριτής των Βρυξελλών Ivo Caizzi περιέγραψε μια άλλη ιστορία, αναφερόμενος σε συνομιλίες στις οποίες επιδιώκεται συμφωνία. Το κλίμα έγινε άσχημο, με σαφείς κατηγορίες προς την Corriere ότι ήθελε να χειραγωγήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές εναντίον της Ιταλίας. Έξαλλη ήταν η αντίδραση του γερουσιαστή του Γκρίλο, Elio Lannutti, ο οποίος επικαλέστηκε ανοιχτά το έγκλημα της χειραγώγησης της αγοράς, τη δράση όσων επηρεάζουν την τιμή αγαθών ή τίτλων χρησιμοποιώντας εμπιστευτικές πληροφορίες ή διαδίδοντας ψευδείς ή μεροληπτικές ειδήσεις. Οι σχέσεις μεταξύ του Fubini και του Soros, που χαρακτηρίστηκε ως "διεθνής καρχαρίας", μπήκαν στο στόχαστρο της διαμάχης. Και δεν είναι μόνο αυτό: οι εφημερίδες La Verità και Il Fatto αποκάλυψαν μια εμπιστευτική συνάντηση μεταξύ του Τζορτζ Σόρος και του Φρανς Τίμερμανς, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έλαβε χώρα στα τέλη Νοεμβρίου 2018, κατά την οποία ο χρηματοδότης της Ανοιχτής Κοινωνίας φέρεται να απαίτησε από την Επιτροπή να ασκήσει πιέσεις για την απόρριψη του ιταλικού νόμου για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την επιχειρηματική εφημερίδα Italia Oggi, ο χρηματοδότης ζήτησε ανοιχτά από τον Τίμερμανς να επιβληθεί στην Ιταλία, όπως στην Ελλάδα το 2015, μια προσφυγή στην "τρόικα", τη συνάντηση της ίδιας της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μια πράξη που σίγουρα θα υπονόμευε την εθνική κυριαρχία της Ιταλίας. Ωστόσο, η ανταπόκριση ήταν αρνητική: μήπως θα ήταν μια πολύ σοβαρή πράξη που θα προκαλούσε επίσης οικονομικές επιπτώσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία; 

Ο Σόρος είχε σταθερή σχέση με τον Τίμερμανς για τουλάχιστον είκοσι χρόνια, παραδέχτηκε ο Ολλανδός πολιτικός, ορκισμένος θαυμαστής του. Στην εφημερίδα The Brussels Times των Βρυξελλών στις 13 Απριλίου 2018, ο Τίμερμανς, σοσιαλιστής πολιτικός, είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση για τον δισεκατομμυριούχο, τον οποίο συνάντησε επίσημα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Απριλίου: "Δεδομένης της δικής μου και της δικής του εμπειρίας [...], μου φαίνεται απολύτως λογικό να διατηρούμε τακτικά επαφή και να συγκρίνουμε σημειώσεις για την κατάσταση στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η δέσμευσή του για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανάπτυξη ανοικτών κοινωνιών με ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες είναι γνήσια και ειλικρινής". Όποιος βρίσκει έναν φίλο, βρίσκει έναν θησαυρό, προς μεγάλη απογοήτευση των λαών της Ευρώπης. Οι ευρωεκλογές του 2019, η αλήθεια είναι ότι ανέλαβαν να αραιώσουν δραστικά τον κατάλογο των "αξιόπιστων" ευρωβουλευτών του OSF.
Η ευρωβουλευτής της Κινήματος των 5 Αστέρων Isabella Adinolfi, με ερώτησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε ρητά να μάθει το περιεχόμενο της συνάντησης του Νοεμβρίου και αν ο ίδιος ο Τίμερμανς είχε λάβει χρηματοδότηση από τα Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας. Το κλίμα στην Ιταλία πυρακτώθηκε και ακόμη και ο Carlo Calenda, πρώην υπουργός του PD που τα έβαλε με το κόμμα της Δράσης, πήρε θορυβωδώς θέση στο Twitter στις 14 Ιανουαρίου 2019: "Ο Fubini είναι ένας από τους καλύτερους Ιταλούς δημοσιογράφους, ο Soros είναι πρόεδρος ενός ιδρύματος που υπερασπίζεται την ανοιχτή κοινωνία και τη δημοκρατία. Είμαι με τον Φουμπίνι και επίσης με τον Σόρος". Ένας κολλητός. Ένας άλλος θαυμαστής του Σόρος είναι ο πολύ αριστερός δημοσιογράφος Γκαντ Λέρνερ, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξη στην Piazzapulita, στο La7 - ραδιοτηλεοπτικός φορέας του οποίου εκδότης είναι ο Urbano Cairo, επίσης ιδιοκτήτης της Corriere della Sera - έπλεξε το εγκώμιο του δισεκατομμυριούχου με ένα ηχηρό "Viva Soros" που χειροκροτήθηκε από το εκλεκτό κοινό τού στούντιο. Ο παρουσιαστής Corrado Formigli τον διέκοψε υπενθυμίζοντας ότι το 1992 ο Soros "διέλυσε την Ιταλία με έναν ελιγμό". Ένα κομμάτι από το εγχειρίδιο της αντι-Ιταλίας.
Αναμφισβήτητα, η προσπάθεια να ναυαγήσει η κιτρινοπράσινη κυβέρνηση με τον νόμο για τον προϋπολογισμό του 2018 ήταν εκεί και κάποια ισχυρά "χεράκια" που δούλευαν εναντίον του ιταλικού δημόσιου χρέους, δηλαδή εναντίον των συμφερόντων όλων των Ιταλών, υποστηριζόμενα από ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής, της οικονομίας και της επικοινωνίας της χώρας μας. Επαναλαμβάνουμε, τίποτα καινούργιο κάτω από τον ήλιο: είναι ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό της εθνικής ιστορίας από την εποχή των Γκουέλφων και των Γιβελλίνων. Η δράση του Σόρος στην Ιταλία δεν σταμάτησε. Θα μιλήσουμε εκτενώς για τον ρόλο των οργανώσεων του γαλαξία του στα επαναλαμβανόμενα κύματα μετανάστευσης σε επόμενο κεφάλαιο. Το 2020, στα ενενήντα του πλέον χρόνια, έδωσε συνέντευξη σε μια άλλη "φιλική" εφημερίδα, τη La Repubblica, στην οποία -πάντα καλά ενημερωμένος για τα ιταλικά πράγματα- δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για την Ιταλία, επιβεβαίωσε την αποστροφή του προς τον Matteo Salvini και έδειξε την ανησυχία του για την άνοδο της δημοτικότητας της Giorgia Meloni, "ακόμη πιο εξτρεμιστικής και από τον ίδιο συνασπισμό" με τον ηγέτη της Λίγκας του Βορρά. Η απάντηση του ηγέτη της Fratelli d'Italia ήταν πολύ βαριά και αναρτήθηκε στο Facebook: "Για τον Τζορτζ Σόρος θα ήμουν εχθρός της ΕΕ. Αντιθέτως, πιστεύω ότι οι πραγματικοί εχθροί της Ευρώπης είναι εκείνοι που κερδοσκοπούν πάνω στις δυστυχίες των ανθρώπων, εκείνοι που χρηματοδοτούν τη μαζική μετανάστευση και αποσταθεροποιούν την κοινωνία και τον πολιτισμό ολόκληρων λαών. Τυχαίνει όλα αυτά να είναι χαρακτηριστικά του φιλάνθρωπου που είναι τόσο δημοφιλής στην παγκοσμιοποιημένη αριστερά μας. Αν η καταπολέμηση αυτών των εκτροπών σημαίνει να είσαι εχθρός του Σόρος, τότε είμαι περήφανος που είμαι".


Σημειώσεις
Ο Ρομάνο Πρόντι (Romano Prodi) είναι Ιταλός ακαδημαϊκός και πολιτικός. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου συνέχισε στο London School of Economics και στο Στάνφορντ. Στα μέσα της δεκαετίας του '70 εισέρχεται στη πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Ως ευλαβής καθολικός ένωσε τις δυνάμεις του με τους Χριστιανοδημοκράτες του Τζούλιο Αντρεότι και το 1978 διετέλεσε για 6 μήνες Υπουργός Βιομηχανίας. Στη συνέχεια παρέμεινε ενεργός πολιτικός στο κρατικό μηχανισμό, ως διοικητής της κρατικής εταιρείας χαρτοφυλακίου IRI (στα διαστήματα 1982–1989 και 1993-1994) και η οποία έχει υπό τον έλεγχό της τις περισσότερες ιταλικές ΔΕΚΟ. Σ' αυτή τη κυβερνητική θέση έγινε πολλές φορές αντικείμενο έρευνας για σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων, όμως ποτέ δεν κατηγορήθηκε.

Η ανάδειξή του στη κορυφή ήλθε όταν «μεταπήδησε» από τους πλήρεις σκανδάλων Χριστιανοδημοκράτες στους αναμορφωμένους Κομμουνιστές στο Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Έτσι το 1995 γίνεται αρχηγός της Κεντροαριστερής Συμμαχίας της «Ελιάς» και κερδίζει τις εκλογές αναλαμβάνοντας Πρωθυπουργός στην πρώτη αυθεντικά αριστερή μεταπολεμική κυβέρνηση της Ιταλίας.

Η πρωθυπουργική του θητεία θεωρήθηκε επιτυχής και συνοδεύεται από την είσοδο της Ιταλίας στο «Ευρώ». Με την αυστηρή και γενναία περικοπή δαπανών και την επιβολή του φόρου «για την Ευρώπη» (για ένα έτος) κατάφερε το απρόσμενο αυτό αποτέλεσμα. Μετά όμως από κομματικές διαμάχες που έπληξαν την ενότητα του συνασπισμού της Ελιάς, το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, (το δεύτερο γκρουπ που προήλθε από το ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα), απέσυρε την υποστήριξή του στον Πρόντι, τον ανάγκασε σε παραίτηση και προκάλεσε το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης υπό τον Μάσσιμο Ντ' Αλέμα.

Όμως η ανατροπή αυτή έφερε τον Πρόντι στις Βρυξέλλες. Θερμός ευρωπαϊστής, με ομόφωνη επιλογή διαδέχθηκε τον Ζακ Σαντέρ στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1999. Θιασώτης ενός Ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού κράτους με κοινή εξωτερική πολιτική και δικαιοδοσία στην επιβολή φόρων το όραμα του Πρόντι θεωρήθηκε πολύ πιο ριζοσπαστικό από οτιδήποτε είναι διατεθειμένα να δεχθούν τα κράτη μέλη σήμερα. Και όμως τα πέντε χρόνια της θητείας του στην Κομισιόν στέφθηκαν με επιτυχίες με πιο σημαντική την εποπτεία της ομαλής εισαγωγής του ευρώ και τη συμφωνία για την διεύρυνση από 15 σε 25 χώρες.

Η επιστροφή του «Ιλ Προφεσόρε» (Καθηγητή) όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του ή του «Μορταντέλλα» (αλλαντικό της περιοχής του) όπως τον αποκαλούν οι εχθροί του, στην Ιταλική πολιτική έγινε ως ηγέτης ενός Συνασπισμού με κοινή απέχθεια των μελών του προς τον πολωτικό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι «Ιλ Προφεσόρε» (Καθηγητές) Ιταλίας και Ελλάδας 

Απόρρητη έκθεση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών που αποκάλυψαν οι εφημερίδες «Ρεπούμπλικα» και «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στις 26.6.2013 αποκαλύπτει την εμπλοκή του Ντράγκι στο σκάνδαλο πλαστογράφησης των οικονομικών δεικτών της Ιταλίας, την περίοδο που η χώρα διεκδικούσε τη μετάβαση στο ευρώ.

Το 1995 η Ιταλία παρουσίαζε έλλειμμα 7,7%, βρισκόταν δηλαδή πολύ μακριά από τα όρια που είχαν τεθεί, αλλά με δεδομένο ότι δεν ήταν νοητή η συγκρότηση της ευρωζώνης χωρίς την Ιταλία, οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών ήταν έτοιμες να κλείσουν τα μάτια στο μαγείρεμα των στοιχείων.

Το 1996 η ιταλική κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι, υπό τη διεύθυνση του Μάριο Ντράγκι, οργάνωσε, με τη συνεργασία της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, ένα σύστημα ανταλλαγών ομολόγων (τα περιβόητα swaps), στο οποίο βασίστηκε η παροχή ενός δανείου που βοήθησε στην ανασύνθεση των κρίσιμων δεικτών.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Ντράγκι μεθόδευσε την ίδια περίοδο και άλλες τραπεζικές συναλλαγές, μέσω των οποίων το έλλειμμα καλύφθηκε απολύτως. Το ποσοστό του έπεσε το 1998 στο 2,7% του ΑΕΠ και άνοιξε ο δρόμος για το ενιαίο νόμισμα. Το κόλπο εφαρμόστηκε αμέσως μετά και στην Ελλάδα για να σκάσει ως φούσκα την περίοδο της κρίσης.

Ο Ιταλός οικονομολόγος Μάριο Ντράγκι έφτασε το 2014 στην όγδοη θέση των πιο ισχυρών ανθρώπων του κόσμου, σύμφωνα με το «Φορμπς». Και φέτος το «Φόρτσιουν» τον κατέταξε στη δεύτερη θέση των ηγετών όλου του κόσμου.

Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε το βράδυ της Τρίτης 1/10/2019 τον Μάριο Ντράγκι για τον ρόλο του ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διάσωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Δείπνο προς τιμή του κεντρικού Ευρωπαίου τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι παρέθεσε στη συνέχεια ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδας. Σε αυτό παρακάθισαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι υπουργοί: Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης – Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Οικονομικών  κ. Ζαββός, ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι επικεφαλείς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο Γιάννος Τσακλόγλου, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και 16 ακαδημαϊκοί.

Ο Μάριο Ντράγκι διαδέχτηκε τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο του 2011, αλλά η καριέρα του εκτινάχθηκε χάρη στην προϋπηρεσία του στη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Γκόλντμαν Σακς, όπως εξάλλου και των δύο στελεχών που κλήθηκαν στην αρχή της κρίσης να αναλάβουν τη θέση του πρωθυπουργού στην Ελλάδα και στην Ιταλία (Παπαδήμος και Μόντι).

** Η επιρροή του Σόρος στον Τσίπρα παρουσιάζεται στα παρακάτω επιλεγμένα άρθρα.
ΚΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: