Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Έξι κηδείες και μια βάπτιση

από τον Marcello Veneziani - 31/12/2023Έξι κηδείες και μια βάπτιση

Πηγή: Marcello Veneziani

Πώς μπορούμε να περιγράψουμε συνοπτικά την εποχή που ζούμε; Δεν είναι η ισορροπία των ειδήσεων που συνέβησαν τον περασμένο χρόνο, αλλά το όραμα του κόσμου (η κοσμοθεωρία) που μπορεί να σχεδιαστεί παρατηρώντας τις κορυφές και τις αβύσσους της εποχής μας, τις διαδικασίες που αναδύονται, τους καρπούς και τα συντρίμμια. Αν θέλαμε να αναπαραστήσουμε την εποχή μας σε μια εμβληματική εικόνα που μοιάζει σχεδόν με τίτλο ταινίας, θα μπορούσαμε να πούμε: έξι κηδείες και μια βάπτιση. Οι έξι κηδείες συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό, προηγουμένως ήταν μόνο προσωπικές ανακοινώσεις ή για λίγους εκλεκτούς, σχεδόν σε ιδιωτική μορφή. Στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκαν, μέχρι που έγιναν εποχικά μαζικά φαινόμενα.
Για να τις αναπαραστήσουμε σε μια συνολική άποψη, ας πούμε ότι το τόξο τους πηγαίνει από την αναγγελία του θανάτου του Θεού, που τόλμησε πρώτος να κάνει ο Φρίντριχ Νίτσε, στην αναγγελία του θανάτου του ανθρώπου, που έκανε ο Μισέλ Φουκώ σε χρόνια πιο κοντά μας. Κάποια ευθύνη για την υποτιθέμενη θεοκτονία και ανθρωποκτονία αποδόθηκε συχνά στους δύο φιλοσόφους: στην πραγματικότητα οι δύο ήταν προάγγελοι μιας καταστροφής και όχι τόσο συγγραφείς. Ο Φουκώ στα βιβλίο του Οι λέξεις και τα πράγματα, ακολούθησε τα βήματα του Νίτσε και παρατήρησε ότι ο θάνατος του Θεού και ο τελευταίος άνθρωπος που θα τον σκότωνε είναι στενά συνδεδεμένοι: «αυτός πρέπει τώρα να απαντήσει για τη δική του περατότητα». Και πρόσθεσε, κλείνοντας το έργο του, «Ο άνθρωπος είναι μια εφεύρεση της οποίας η πρόσφατη ημερομηνία φαίνεται εύκολα από την αρχαιολογία της σκέψης μας. Και ίσως το τέλος είναι κοντά». Ο Γάλλος φιλόσοφος είδε το τέλος του ανθρώπου σαν ένα σβήσιμο, «σαν ένα πρόσωπο άμμου στην άκρη της θάλασσας». Αλλά μεταξύ των δύο επικήδειων ανακοινώσεων, γιορτάστηκαν άλλες τέσσερις κηδείες: στην ιστορία, στη φύση, στη σκέψη και στην τέχνη, ή μάλλον στους τέσσερις τομείς που σχετίζονται με τον ανθρωπισμό, τη σχέση του με τον κόσμο και το ιερό, με τη μνήμη και το μέλλον, με το καλό και την ομορφιά, με τον πολιτισμό και την παράδοση.
Η απώλεια της ιστορικής μνήμης και η αμνησία για το παρελθόν μας είναι ξεκάθαρη σε όλους. Από την άλλη πλευρά, η ανύψωση μιας μερίδας του πρόσφατου παρελθόντος, που ονομάζεται ναζιφασισμός, σε αιώνιο και απόλυτο κακό, επιβεβαιώνει τη ριζική αποϊστορικοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι δαίμονες παραμένουν, όχι τα γεγονότα, ούτε η μνήμη, ούτε το παρελθόν, έστω και επιλεγμένο ως προς τη σημασία των γεγονότων. Τέλος της ιστορίας.
Λιγότερο εμφανής, αν όχι μεταμφιεσμένη με το αντίθετο πρόσχημα ενός ψεύτικου νατουραλισμού, είναι η κηδεία της φύσης, δηλαδή του κόσμου που προηγείται της θέλησής μας, του κόσμου που δεν χτίσαμε εμείς αλλά ήταν πριν από εμάς και κάποτε ονομαζόταν δημιουργημένος (
Δημιουργία). Τα φυσικά δικαιώματα, τα φυσικά όρια, η φύση των φύλων, η φυσική οικογένεια απορρίπτονται. Στην εποχή που όλα είναι οργανικά, και κύριο μέλημα είναι το περιβάλλον, η σωτηρία του πλανήτη, η φύση απορρίπτεται και αντικαθίσταται με τις τεχνητές, τις προσθετικές, τις εκούσιες, επιθυμίες.
Οι διακηρύξεις του θανάτου της φιλοσοφίας, της ασχετοσύνης/ασημαντότητας της σκέψης και της ήττας της σε σύγκριση με την τεχνοεπιστήμη και τα αποτελέσματά της κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό. Η αναγγελία του τέλους του Θεού έμοιαζε με θρίαμβο της φιλοσοφίας, δηλαδή της αυτόνομης και κυρίαρχης ανθρώπινης σκέψης. Αντίθετα, η απώλεια του ενός ήταν τότε η απώλεια του άλλου, με την πίστη τελείωσε ακόμη και η φιλοσοφία. Ακόμη και η τέχνη επιβιώνει μόνο με τη διοργάνωση μιας μόνιμης κηδείας για την τέχνη που είναι γνωστή στο πέρασμα των αιώνων, κάθε νέα τέχνη είναι ένα πιστοποιητικό θανάτου της τέχνης, κάθε πρωτοπορία, ανακοίνωση και αναπαράσταση σηματοδοτεί μια αποσύνθεση, μια αποδέσμευση, μια διάλυση μορφών, σωμάτων και τοπίων.
Τα πρώτα ίχνη αυτών των ανακοινώσεων κηδείας βρέθηκαν στην εγελιανή σκέψη. Αλλά έγιναν κοινός ορίζοντας μόλις πρόσφατα, μέσω προοδευτικών, άρα οπισθοδρομικών, μορφών εικονομαχίας και υπέρβασης, μηδενισμού και ξεριζωμού. Τα αγαθά (εμπορεύματα) έχουν αντικαταστήσει τα άυλα αγαθά και τους κοινωνικούς δεσμούς, η τεχνολογία έχει αντικαταστήσει τον πολιτισμό και το πραγματικό νόημα των πραγμάτων, η οικονομία έχει αντικαταστήσει το κενό του να είσαι (το κενό της ύπαρξης) με την πληρότητα του να έχεις, έστω και εικονικά. Οι επιθυμίες έχουν αντικαταστήσει την πραγματικότητα και την αναπαράστασή της.
Οι έξι κηδείες συνοδεύονται από μια βάπτιση: η γέννηση του ανδροειδούς ή η τεχνητή νοημοσύνη που παίρνει τη θέση του ανθρώπου και αυτών των έξι κόσμων. Ξεπερνά το ρομπότ και αναλαμβάνει τα καθήκοντα που ήταν ανθρώπινα. Η δυνατότητα τροποποίησης του κόσμου, σημείωσε ήδη ο Gunther Anders πριν από μισό αιώνα στο Men Without a World, έχει ξεπεράσει τη φαντασία και σε αυτήν την «ασυμφωνία», που ο Anders αλλού ορίζει ως «Promethean different/Προμηθεϊκή ανομοιομορφία» (Ο άνθρωπος είναι απαρχαιωμένος ήδη από το 1956), έγκειται ολόκληρη η ήττα μας: η αυξανόμενη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο συνδυάζεται με τη φθίνουσα σοφία της γνώσης του. Η τεχνολογία προχωρά, ο πολιτισμός υποχωρεί. Η έλευση του ανδροειδούς (android) είναι ανησυχητική γιατί την ίδια στιγμή ο άνθρωπος κινείται προς τα πίσω. Αντί να τον ενισχύει, τον καθιστά περιττό.
Αυτές οι έξι κηδείες βαρύνουν την έλευση του ανδροειδούς (android), της τεχνητής νοημοσύνης του, που προσωρινά ονομάζεται transhuman ή posthuman ή cyberman (το οποίο ο Roberto Pecchioli περιγράφει καλά στο πρόσφατο L'uomo transumano. La fine dell'umanità, εκδ. Arianna).
Δεν χρησιμοποιήσαμε την τρέχουσα έκφραση του θανάτου του Θεού, του ανθρώπου, της ιστορίας, της τέχνης, της σκέψης και της φύσης, αλλά μιλήσαμε για κηδείες, ή μάλλον για αναγγελία, αναπαράσταση, αντίληψη και υπόθεση της εξαφάνισής τους. Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για δήλωση εικαζόμενου, αβέβαιου θανάτου, που δεν έχει εξακριβωθεί. Μιας επικήδειου τελετουργίας «ερήμην», απουσία του ενδιαφερομένου.
Το πραγματικό ερώτημα της εποχής μας μπορεί επομένως να προχωρήσει σε μια έρευνα: πού έχει κρυφτεί ο Θεός, και ο άνθρωπος, και όλες οι άλλες σχετικές περιοχές; Και πώς είναι δυνατόν να τους ξαναβρούμε ή να τους ξαναξυπνήσουμε, να τους επαναφέρουμε στη ζωή, όχι με την έννοια να τους αναστήσουμε αλλά να τους επαναφέρουμε στη ζωή μας, να τους ξαναδεχθούμε στον ορίζοντα ζωής μας και μαζί τους να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας. Αυτό που μπορούμε να πούμε, εν τω μεταξύ, είναι ότι όσοι πίστευαν ότι μπορούσαν να απαλλαγούν από τον Θεό για να βρουν τον άνθρωπο έκαναν λάθος στους υπολογισμούς τους γιατί έχασαν και τον άνθρωπο. Όσοι νόμιζαν ότι ξεφορτώνονταν το παρελθόν για να συναντήσουν το μέλλον έκαναν λάθος γιατί απαλλάχτηκαν και από το μέλλον. Όποιος σκέφτηκε να απαλλαγεί από τη σκέψη ή την τέχνη, ή τη φύση, για να ζήσει στην τεχνοεπιστήμη και τα προϊόντα της, στο τέλος έχασε τον κόσμο του και την ανθρωπιά του. Όλα συνδέονται, ο κόσμος είναι μια σύνδεση. Ένα στεφάνι από χάντρες, σαν ένα κομπολόι: αν αφαιρέσεις την πρώτη χάντρα, τότε όλες οι άλλες πέφτουν, μέχρι να χάσεις το νήμα της ύπαρξης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://www-maurizioblondet-it.translate.goog/lumannita-inutile-e-larca-delloligarchia/?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp