Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

“Δεν γνωρίζουμε τα πάντα για τις συγκρούσεις αυτού του κόσμου, ούτε είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε. Προσευχόμαστε μόνο με συμπονετική καρδιά για την παγκόσμια ειρήνη και για όλους.” (Αρχιμανδρίτης Ζαχαρία Ζαχάρου)

Αρχιμανδρίτης Ζαχαρίας Ζαχάρου :

Δεν γνωρίζουμε τα πάντα για τις συγκρούσεις αυτού του κόσμου, ούτε είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε. Προσευχόμαστε μόνο με συμπονετική καρδιά για την παγκόσμια ειρήνη και για όλους.

Δεν παίρνουμε το μέρος ορισμένων, γιατί κάθε πλευρά θα είναι υπεύθυνη για εγκλήματα, και δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτά τα εγκλήματα και να καταδικαζόμαστε. Αν προσευχόμαστε για εκείνους που αμαρτάνουν περισσότερο, λοιπόν, εκπληρώνουμε την εντολή να αγαπάμε ακόμη και τους εχθρούς μας.

Και αν προσευχόμαστε για εκείνους που είναι πιο δίκαιοι, καλά κάνουμε. Επομένως, δεν μπορούμε να κάνουμε λάθος αν προσευχόμαστε ότι ο Θεός θα σώσει τους πάντες και θα δώσει ειρήνη στον κόσμο.

Ειδικά για εμάς, ιερείς και μοναχούς, είναι πολύ σημαντικό να μην εμπλακούμε καθόλου πολιτικά, γιατί προσφέρουμε τη θυσία μας στον Θεό, τη Θεία Λειτουργία, για όλο τον κόσμο. Και αν είμαστε υπέρ του ενός και κατά του άλλου, η θυσία μας ακυρώνεται.

Πιστεύω ότι όταν γίνεται πόλεμος, είναι καλύτερο να μην κρίνεις, αλλά να ελεείς και να προσευχόμαστε ο Θεός να γλιτώσει τους πάντες από τα βάσανα. Αν είναι να έχει αξία η Λειτουργία μου, δεν πρέπει να λείπει κανείς από την καρδιά μου όταν στέκομαι μπροστά στο θυσιαστήριο του Θεού και Του λέω : τα σα εκ των σων σοι προσφέρομεν κατά πάντα και δια πάντα. τα λόγια αυτά σημαίνουν : Τα δώρα (άρτος και οίνος) είναι δικά σου· από δικά σου δημιουργήματα (ολόκληρο τον κόσμο). Σου τα προσφέρομε σύμφωνα με όλα όσα μας εδίδαξε ο υιος σου (κατά πάντα)· και για όλα όσα έχεις κάνει συ για μας (δια πάντα) !

===
ΠΑΤΉΡ SAVADIE BASTOVI!!!

Δεν μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη. Γιατί ούτε εμείς μπορούμε να σωθούμε. Δεν μπορούμε να σώσουμε τίποτα. Ούτε ένα δέντρο. Ούτε ένα λουλούδι.

Τα πάντα σε αυτό το σύμπαν είναι παροδικά και φθαρτά. Ακόμα κι αν οι άνθρωποι σταματήσουν να τρώνε αγελάδες, χοίρους και κοτόπουλα, ο πλανήτης δεν θα σωθεί. Γιατί οι αγελάδες και οι χοίροι και τα κοτόπουλα θα πεθάνουν από αρρώστιες και γεράματα.

Σε φυσικές συνθήκες, τα ζώα πεθαίνουν με τρομερή αγωνία, ξεσκίζονται κομμάτι-κομμάτι για πολλές ώρες από κάποιο αρπακτικό ή πουλιά. Ή ασφυκτιούν για μέρες και εβδομάδες καθώς σαπίζουν τα μέρη του σώματός τους. Αν τα ζώα στον πλανήτη πέθαιναν από μεγάλη ηλικία, η δυσοσμία και οι μολύνσεις θα σκότωναν την ανθρωπότητα.

Ναι, αυτός ο κόσμος όπως τον βλέπουμε θα καταστραφεί. Το ανθρώπινο είδος θα αποσυντεθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν θα μείνει κανένα νόημα για τη διαιώνισή του υπό τις συνθήκες αυτού του κόσμου. Οι άνθρωποι θα είναι τόσο θυμωμένοι που όλες οι πράξεις τους θα οδηγήσουν στην καταστροφή των πάντων και όλων. Και η αιτία αυτής της εξημέρωσης και της υποδούλωσης των ανθρώπων θα είναι η πλήρης απώλεια της πίστης στον Θεό, όπως μας είπε ο ίδιος ο Χριστός για εκείνες τις εποχές : « Όταν όμως έρθει ο Υιός του Ανθρώπου, θα βρει πίστη στη γη;» (Λουκάς 18, 8).

Το μόνο που μπορούμε ως άνθρωποι να σώσουμε είναι η ψυχή μας. Ούτε ο πλανήτης, ούτε το ξύλο, ούτε τα σπάνια ζώα.

Αν έχουμε την ψυχή μας καθηλωμένη στον παράδεισο, τίποτα το γήινο δεν θα μας τυφλώσει : δεν θα χρειαστεί να κόψουμε εκατομμύρια εκτάρια δασών, δεν θα βασανίσουμε εκατομμύρια ζώα κρατώντας τα στο σκοτάδι και στην κοπριά για να βγάλουμε καλύτερες τιμές, όχι δεν θα δηλητηριάζαμε τα νερά γιατί δεν μεταφέρουμε λάδι και δηλητήρια μέσα από αυτά. Δεν θα χρειαζόμασταν βόμβες και πυραύλους για να σκοτώσουμε εκατομμύρια αθώους ανθρώπους, δεν θα χρειαζόμασταν τίποτα που να ωθεί τον κόσμο προς την αυτοκαταστροφή.

Ζητήστε πρώτα τη Βασιλεία του Θεού και όλα τα άλλα θα προστεθούν σε εσάς! (Ματθαίος 6, 33).


Posted by PROSKINITIS


 Οδοιπορούντες Αγίου Συμεών Του Νέου Θεολόγου (wordpress.com)

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: