Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Ποια ήταν η Γερόντισσα Γαβριηλία; Και ποιον εξυπηρετεί η αγιοκατάταξή της; Η Γερόντισσα Γαβριηλία μέσα από ηχητικά ντοκουμέντα όπου μιλάει η ίδια.

 

Ποια ήταν η Γερόντισσα Γαβριηλία; Και ποιον εξυπηρετεί η αγιοκατάταξή της; Η Γερόντισσα Γαβριηλία μέσα από ηχητικά ντοκουμέντα όπου μιλάει η ίδια.

Ευαγγελία Παπανικολάου, Δρ. Θεολογίας


Σε συνέχεια προηγούμενης εργασίας;;; μας για τη μακαριστή γερόντισσα Γαβριηλία με θέμα τον Κριτικό σχολιασμό του βιβλίου «Η Γερόντισσα της χαράς»[i], προχωρούμε στην παρούσα μελέτη, εξετάζοντας τη σχέση της γερόντισσας με τους ετερόδοξους και τους αλλόθρησκους μέσα από ηχητικά ντοκουμέντα όπου μιλάει η ίδια. Σε εκείνη την εργασία, συν τοις άλλοις, είχαμε επισημάνει ότι το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε γι’ αυτήν, «Η ασκητική της αγάπης», είναι η βιογραφία της, γιατί πολλοί το είχαν αμφισβητήσει. Όμως και στα δύο βιβλία που αναφέρονται στη γερόντισσα, την «Ασκητική της αγάπης» της ομώνυμης μοναχής Γαβριηλίας και τη «Γερόντισσα της χαράς» της μοναχής Φιλοθέης, περνούν αλλότριες με την Ορθοδοξία διδασκαλίες. Και παρατηρούνται δύο τάσεις. Από τη μια μεριά και τα δύο βιβλία συνεχώς προβάλλονται κατά κόρον. Πιο πολύ προβάλλεται «Η ασκητική της αγάπης», η οποία δεν αμφισβητείται πλέον από αυτούς που την προβάλλουν ότι είναι η αυθεντική βιογραφία της γερόντισσας[ii]. Από τη άλλη συνεχίζουν να υπάρχουν αυτοί που διαχωρίζουν τα βιβλία και κυρίως το βιβλίο «Ασκητική της αγάπης» από την ίδια τη γερόντισσα Γαβριηλία, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι το βιβλίο γράφτηκε από μια πρώην μοναχή και κατόπιν αποσχηματισμένη, η οποία έγραψε για τη γερόντισσα τα γεγονότα όπως τα αντιλαμβανόταν η ίδια. Γι’ αυτό ανατρέξαμε σε ηχητικά βίντεο όπου μιλάει η ίδια η γερόντισσα Γαβριηλία, ζητώντας να διαπιστώσουμε από την ίδια αν είναι έτσι όπως την παρουσιάζουν τα 2 βιβλία. Έχει όντως περιπέσει σε πλάνες ή έτσι την περιέγραψαν οι δύο συγγραφείς; Μήπως περιέγραψαν τη γερόντισσα όπως θα ήθελαν οι ίδιες να είναι και αδικούν το πρόσωπό της; Μήπως τελικά της αποδίδουν πράγματα που δεν ισχύουν; Αυτό θα εξετάσουμε στη συνέχεια.

Τα κατωτέρω στοιχεία, που παραθέτουμε[iii], η Γερόντισσα τα ομολογεί σε μεγάλη ηλικία σε ραδιοφωνικές εκπομπές ως έναν απολογισμό ζωής για τον οποίο θα έπρεπε να καυχιέται.

Η σχέση της γερόντισσας Γαβριηλίας με τους Χριστιανούς άλλων δογμάτων

Υπήρξε διευθύντρια σχολείου της αίρεσης των Κουακέρων.

Στο https://www.youtube.com/watch?v=uz3wGO2TPGM&list=TLPQMjExMjIwMjNrWx4TaZC7uA&index=2 στο 0,52ο λεπτό, παραδέχεται ότι κάποτε διηύθυνε ένα σχολείο της προτεσταντικής αιρετικής κίνησης των Κουακέρων στη Θεσσαλονίκη. Πώς κατείχε την τόσο νευραλγική θέση της διευθύντριας ενός σχολείου αυτής της αίρεσης; Μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι οι απόψεις της δεν ταυτίζονταν πλήρως με αυτές των Κουακέρων, για να κατέχει αυτή τη θέση;[iv]

Συναναστροφή με ετεροδόξους και συμμετοχή στις ακολουθίες τους.

Στο https://www.youtube.com/watch?v=_UfUuihoTmQ από το 
22.33ο λεπτό εκθειάζει τη γνωριμία της με τον Βαπτιστή πάστορα Λούθερ Κινγκ. Λέει ότι τον θαύμαζε, πήγαινε στην εκκλησία του και ότι ήταν από τους πιο σπάνιους ανθρώπους. Χωρίς να αρνιόμαστε τη διεθνή αξία της προσωπικότητας του Λούθερ Κινγκ και τους κοινωνικούς του αγώνες, δεν δεχόμαστε ότι αυτός είναι λόγος συμμετοχής ενός ορθοδόξου και δη μοναχού στις αιρετικές ακολουθίες, που αυτός τελούσε. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν αποτελούν άλλοθι για συμμετοχή σε συμπροσευχές.

Επίσης στο ίδιο στο 31.30ο λεπτό παραδέχεται ότι πήγαινε αδιάκριτα σε ορθόδοξες ή εκκλησίες ετεροδόξων όπου και συμμετείχε στις ακολουθίες τους[v]! Ποιον Χριστό λάτρευε αλήθεια, όταν συμπροσευχόταν μαζί τους;

Στο 54ο λεπτό διαπιστώνουμε ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να πάει μαζί με ένα γκρουπ από Γερμανούς ιεραποστόλους, όταν προσκλήθηκε από αυτούς. Ποιον Χριστό, όμως, ευαγγελιζόταν; Τον ίδιο με αυτόν των Γερμανών;

Και στο 59.55ο λεπτό παραδέχεται ότι συχνά συναναστρεφόταν με ετεροδόξους. Και όχι μόνο συναναστρεφόταν αδιάκριτα με διαμαρτυρόμενους ή παπικούς, αλλά αυτοί έφταναν να την βάζουν στη θέση της πολλές φορές! «Όσες φορές πήγα σε ευρωπαϊκές ή αμερικάνικες χώρες με διαμαρτυρόμενους ή καθολικούς εδώ κι εκεί, εκείνοι μ’ έβαζαν εμένα στη θέση μου. Όταν γίνονταν η ώρα 6 το βράδυ, (μου έλεγαν) τώρα εσείς μπορείτε να αποσυρθείτε ως μοναχή, εμείς θα πάμε να διασκεδάσουμε….». Αλήθεια πόσο ταιριάζει η θέση μιας ορθόδοξης μοναχής σε τέτοια περιβάλλοντα; Και περίμενε να πάρει μαθήματα πώς έπρεπε μια μοναχή να συμπεριφέρεται από αιρετικούς; Μια μοναχή μόνη χωρίς Γερόντισσα, χωρίς πνευματικό σε τέτοια περιβάλλοντα; Τι μοναχικό ιδεώδες προβάλλει;

Όταν συναναστρεφόταν με αυτούς τους ετερόδοξους, γιατί άραγε ποτέ δεν έλαβε υπ’ όψιν της τα λόγια του μαθητή της αγάπης, που μας τονίζει «εἴ τις ἔρχεται πρός ὑμᾶς καί ταύτην τήν διδαχήν οὐ φέρει, μή λαμβάνετε αὐτόν εἰς οἰκίαν, καί χαίρειν αὐτῷ μή λέγετε» (Β´ Ἰωάν. 10); Αυτή που τόσο επαγγελόταν την αγάπη, είχε περισσότερη αγάπη από τον Ευαγγελιστή της αγάπης; Ποιος άγιος της Εκκλησίας μας συναναστρεφόταν με αιρετικούς, πήγαινε ιεραποστολή με αιρετικούς και συμμετείχε στις ακολουθίες τους;

Κι ενώ οι πράξεις της δεν είναι σύμφωνες με την πίστη μας, αντιθέτως εξυπηρετούν άριστα τις οικουμενιστικές πρακτικές του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης όπου όλες οι ετερόδοξες Ομολογίες χαρακτηρίστηκαν Εκκλησίες. Χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του το 2008 στην Ελβετία, την έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, αντιμετώπισε τις ετερόδοξες ομολογίες όχι ως αιρετικές αλλά ως κανονικές Εκκλησίες και τόνισε ότι επιβαλλόταν να αναζωπυρωθεί και να ενισχυθεί η μεταξύ των Εκκλησιών αγάπη και να μη θεωρούνται μεταξύ τους ως ξένες και αλλότριες, αλλά ως συγγενείς και οικείες εν Χριστώ[vi]. Κι αυτό επισημοποιήθηκε το 2016 στο Κολλυμπάρι, αν και αρκετοί ήταν αυτοί που ήταν αντίθετοι με τις «συμπροσευχές, τους λειτουργικούς ασπασμούς και οτιδήποτε άλλο δίνει την εντύπωση “ότι είμεθα το ίδιο“»[vii]. Για τη Γερόντισσα όλοι είμαστε το ίδιο, εν ονόματι της αγάπης. Αγάπη είναι, όμως, και το επιχείρημα της παναίρεσης του Οικουμενισμού[viii]. Όμως η αγάπη δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από την αλήθεια, που είναι ο Χριστός, γιατί τότε καταντά αγαπολογία.

Η σχέση της Γερόντισσας Γαβριηλίας με τους αλλόθρησκους

................................................................

Δεν χωράει αμφιβολία, με βάση τα παραπάνω ντοκουμέντα, ότι η αγιοκατάταξη της γερόντισσας Γαβριηλίας συμβάλλει στη αποδοχή των αποφάσεων της Ψευδο-Συνόδου του Κολλυμπαρίου και έχει στόχο να εκμηδενίσει τις εύλογες διαμαρτυρίες του πληρώματος της Εκκλησίας για την αδιάκριτη σύμπλευση με ετερόδοξους και αλλόθρησκους και τις συμπροσευχές μαζί τους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι εξυπηρετεί άριστα στην αγιολογική κάλυψη όλων των οικουμενιστικών πρακτικών του Πατριάρχη και προετοιμάζει την τέλεια επικράτηση της Παναίρεσης του Οικουμενισμού, διαχριστιανικού και διαθρησκειακού, αφού η τιμή ενός αγίου είναι η μίμησις του αγίου.

Τελικά, όμως, φρονούμε ότι η ίδια δεν είναι παρά ένα θύμα, αφού χρησιμοποιήθηκε η κοινωνική της προσφορά ως άλλοθι για την πλήρη άλωση και προσάρτηση της Ορθοδοξίας στο άρμα του Οικουμενισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι κυρίως αυτοί που την προβάλλουν διακρίνονται από το ίδιο πνεύμα.

Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτή; Με βάση όλα τα ανωτέρω ντοκουμέντα που παραθέσαμε, ποιο είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε; Μπορεί να θεωρηθεί Αγία της Ορθοδοξίας; Σίγουρα όχι.

Πρόκειται για την πρώτη «Αγία του Οικουμενισμού»[xviii]!

Η συνέχεια:ΑΚΤΙΝΕΣ: Ποια ήταν η Γερόντισσα Γαβριηλία; Και ποιον εξυπηρετεί η αγιοκατάταξή της; Η Γερόντισσα Γαβριηλία μέσα από ηχητικά ντοκουμέντα όπου μιλάει η ίδια. (aktines.blogspot.com)

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΠΟΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΞΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΕΘΟΔΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΥΣ ΖΗΣΗΣ ΕΜΑΘΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ, ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΟΡΘΟΔΟΞΗ. ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΦΥΣΙΚΟ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ.

ΘΑΥΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΡΕΜΠΕΛΑ ΔΕΝ ΤΙΜΑΤΑΙ ΕΝΑΣ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΣ; ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΔΙΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ; ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΩΝ;

ΜΟΛΙΣ ΧΤΕΣ ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟ ΚΛΗΡΟ, ΕΝ ΧΟΡΩ, ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΤ' ΕΙΚΟΝΑ ΘΕΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΕΝΟ, ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ. ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟ;

Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ, ΟΠΩΣ ΑΡΕΣΚΕΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ, ΕΙΔΕ ΤΑ ΑΓΕΦΥΡΩΤΑ ΚΕΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ.

ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ, ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΗΘΙΝΩΝ ΖΗΛΩΤΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΓΊΑ ΓΕΡΟΝΤΙΣΑ ΕΚΟΙΜΗΘΕΙ ΣΕ ΟΡΘΌΔΟΞΟ ΜΟΝΑΣΤΉΡΙ ΕΊΧΕ ΜΙΑ ΠΟΡΕΊΑ ΖΩΗΣ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΙΣΩΣ ΌΧΙ ΤΌΣΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΠΌ ΕΚΕΊ ΚΑΙ ΠΈΡΑ ΔΕΝ ΚΉΡΥΞΕ ΑΊΡΕΣΗ ΔΕΝ ΑΣΠΑΣΘΗΚΕ ΕΤΕΤΟΔΟΞΑ ΔΌΓΜΑΤΑ ΕΧΑΙΡΕ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ.

amethystos είπε...

ΕΙΠΕ ΝΑΙ φίλε. Εμείς λέμε ΟΧΙ. Αλλά δέν τό καταλαβαίνουμε. Καί τελικά νομίζουμε ότι το ΝΑΙ ΣΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ είναι εύκολο.

Ανώνυμος είπε...

https://fdathanasiou.wordpress.com/2024/04/10/%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%cf%8e%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%bd%ce%ad%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1/