Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Μόσχα: Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο δημοσιεύει κριτική για το "Fiducia supplicans"



Πατριάρχης Κύριλλος

Στις 20 Φεβρουαρίου 2024, μια τηλεδιάσκεψη συγκέντρωσε τη Συνοδική Επιτροπή Βιβλικής Θεολογίας της Ρωσικής «Ορθόδοξης» Εκκλησίας, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Βουδαπέστης Ιλαρίωνα.
Το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η ανάλυση της Διακήρυξης Fiducia supplicans του Dicastery for the Doctrine of the Faith, που δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2023 και σχετίζεται με την «ευλογία παράνομων και ομόφυλων ζευγαριών».

Στη συνέχεια, η ανάλυση που έγινε παραδόθηκε στον Πατριάρχη Κύριλλο. Το τελικό κείμενο δημοσιεύτηκε τελικά στις 25 Μαρτίου 2024 από το Πατριαρχείο Μόσχας.
Στην εισαγωγή λέγεται ότι « οι ιδέες που εκφράζονται στη Διακήρυξη Fiducia supplicans (FS) αντιπροσωπεύουν μια σημαντική απόκλιση από τη χριστιανική ηθική διδασκαλία και απαιτούν θεολογική ανάλυση ».


Μια νέα αντίληψη της ευλογίας

Η πρώτη κριτική αφορά «την «κλασική» και «διευρυμένη» κατανόηση της ευλογίας: η διεύρυνση «βασίζεται αποκλειστικά» στην πιθανότητα ότι ορισμένες «ηθικές συμπεριφορές» μπορούν να «συσκοτίσουν την άνευ όρων δύναμη της αγάπης του Θεού».
Στο οποίο απαντάται ότι « η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για την ευλογία των ζευγαριών που συγκατοικούν στην αμαρτία».


Επιπλέον, στην περίπτωση «παράτυπων καταστάσεων», το έγγραφο «δεν αναφέρει την ανάγκη κανονικής «ρύθμισης» μιας σχέσης, πριν από τη λήψη ευλογίας». Είναι λοιπόν μια μορφή έμμεσης νομιμοποίησης αυτού που είναι ουσιαστικά παράνομο», ακόμα κι αν το κείμενο ισχυρίζεται το αντίθετο.

Η Διακήρυξη «δεν λέει τίποτα για την καταπολέμηση της αμαρτίας (...) για την ποιμαντική βοήθεια που προσφέρεται στον πιστό για να νικήσει την αμαρτία». Ώστε «το κείμενο της Διακήρυξης συντάσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ο αμαρτωλός τρόπος ζωής δεν αποτελεί εμπόδιο στην κοινωνία με τον Θεό».
Από την άλλη, το μυστήριο της μετάνοιας δεν αναφέρεται καθόλου.

Η ευλογία των ομόφυλων ζευγαριών


«Ενώ επιβεβαιώνει το απαραβίαστο της αντίληψης του γάμου ως ένωσης άνδρα και γυναίκας, ευλογημένη από την Εκκλησία, ο FS διακηρύσσει τη δυνατότητα ευλογίας των «ομόφυλων ζευγαριών». Έτσι, «όλο το μέρος του εγγράφου που είναι αφιερωμένο σε αυτές τις ευλογίες είναι σε ριζική αντίφαση με τη χριστιανική ηθική διδασκαλία».

Επιπλέον, η εφαρμογή μιας «διευρυμένης» κατανόησης των ευλογιών στα «ομόφυλα ζευγάρια» είναι θεμελιωδώς αμφισβητήσιμη.»; Διότι εάν «η ευλογία προορίζεται να θεραπεύσει τις ανθρώπινες σχέσεις μέσω της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος, τότε αυτή η θεραπεία σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι μόνο η διακοπή των αμαρτωλών σχέσεων».

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι «οι συντάκτες της Διακήρυξης θεωρούν ότι ο κίνδυνος δεν έγκειται στην «ανώμαλη κατάσταση» ή στην «ομοφυλοφιλική συμβίωση» καθεαυτή, αλλά στον πειρασμό, τη σύγχυση ή την αναταραχή που μπορεί να προκύψει μεταξύ των πιστών μετά την ευλογία. που δίνεται από τον ιερέα και παρόμοια με το μυστήριο του γάμου».

Τέλος, όλες οι συστάσεις κατά της «τυποποίησης» ή του «πλαισίου» ή του «αυθορμητισμού», στοχεύουν « να αποφευχθεί η αναγνώριση της «ομοφυλοφιλικής συμβίωσης» ως αμαρτία, να αποφευχθεί η ένδειξη της ανάγκης εγκατάλειψης ενός αμαρτωλού τρόπου ζωής και να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι η συνειδητή επιλογή ο αμαρτωλός τρόπος ζωής δεν στερεί από το ζευγάρι την ευλογία του Θεού ».

Οι αντιδράσεις στους ικέτες της Fiducia στον Καθολικό κόσμο 

Το σχόλιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρει τις πολλαπλές αντιδράσεις κατά του FS που έχουν σημειωθεί στον καθολικό κόσμο: αυτές της αρχιεπισκοπής της Αστάνα, της επισκοπής της Νιγηρίας, των επισκόπων της Ουγγαρίας και της Λευκορωσίας και, τέλος, του Ρώσου Καθολικοί επίσκοποι. Το κείμενο του Πατριαρχείου Μόσχας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο FS « ενώ επισήμως διακηρύσσει την πίστη στη χριστιανική κατανόηση του μυστηρίου του γάμου και την άσκηση των ευλογιών, στην πραγματικότητα κάνει μια βάναυση ρήξη με αυτήν την πιστότητα ». Και προσθέτει: « στο πλαίσιο των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χριστιανική κοινότητα, αυτό το έγγραφο μπορεί να γίνει κατανοητό ως ένα βήμα προς την πλήρη αναγνώριση ως κανόνα από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία των «ενώσεων ομοφύλων». κάτι που έχει ήδη συμβεί σε έναν ορισμένο αριθμό προτεσταντικών κοινοτήτων ». 

Σχόλιο Η FS προκάλεσε αυτή τη σοβαρή και βαθιά ταπείνωση για την Καθολική Εκκλησία, η οποία είναι ο δάσκαλος της αλήθειας, λόγω ενός εγγράφου που βγήκε από τη Ρώμη και αντιμετωπίστηκε - και δικαίως, δυστυχώς! – όπως οι μη Καθολικοί. Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο συνεργάτης του, ο καρδινάλιος Manuel Fernández, είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για αυτό. Έτσι, το FS είναι ένα σκάνδαλο για τους πιστούς αλλά και για πολλούς ανθρώπους εκτός Καθολικισμού. Ένα σκάνδαλο που θα αποτρέπει όλο και περισσότερο τις μεταστροφές στη μία και αληθινή Εκκλησία του Ιησού Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: