Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Η ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ LARRY FINK, ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΗΣ BLACK ROCK. Roberto PECCHIOLI


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στον κόσμο είναι ο Larry Fink, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Black Rock, του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου στον κόσμο, του οποίου οι συμμετοχές στις μεγάλες χρηματοοικονομικές και βιομηχανικές οντότητες του πλανήτη πλησιάζουν τά δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια, πέντε φορές το ιταλικό ΑΕΠ. Η τραχιά του ειλικρίνεια μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τα αληθινά κίνητρα του υψηλότερου επιπέδου εξουσίας. Η ετήσια επιστολή που απευθύνει ο Fink στους επενδυτές του Black Rock αναμένεται ως χρησμός, επηρεάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και κατευθύνει -ή υπονομεύει- επενδύσεις, βιομηχανία και χρηματιστήρια. Είναι αναμφίβολα πιο έγκυρος από τους περισσότερους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου. Βασικά είναι ο κύριος της δύστυχης Ουκρανίας, της οποίας ανέλαβε μεγάλο μέρος της οικονομίας σε τιμές ευκαιρίας. Θα είναι ο πρωταγωνιστής, μόλις τελειώσει ο πόλεμος, στην ανοικοδόμηση της χώρας και η θέλησή του έχει ισχυρό αντίκτυπο στις αμερικανικές επιλογές στο ουκρανικό σενάριο. Κάθε λέξη του, κάθε μεμονωμένη δημόσια παρέμβαση έχει μια σημασία που υπερβαίνει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σφαίρα.

Η εκδοχή του Larry
- για να παραφράσουμε τον τίτλο του επιτυχημένου μυθιστορήματος Barney's Version του Mordecai Richler - πρέπει επομένως να ακουσθεί και να μελετηθεί. Ιδέες, ιδιοσυγκρασίες, προβλέψεις του εβδομήντα δύο ετών Καλιφορνέζου Εβραίου επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας. Μεγάλος χρηματοδότης του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, είναι ένας από τους υποστηρικτές των νέων αφυπνιστικών (woke) ιδεών της κυρίαρχης αμερικανικής κουλτούρας, του «αφυπνισμένου» ριζοσπαστισμού, που ενσωματώνεται στην ατζέντα ESG (Environmental, Social, Governance), η οποία έχει γίνει αποφασιστικός παράγοντας, εξωοικονομικής υποχρέωσης των δυτικών εταιρειών. Για τους υποστηρικτές, η σχετική πιστοποίηση - ελλείψει της οποίας είναι πολύ δύσκολο να λάβουν πίστωση, να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα επικοινωνίας, να εισέλθουν στα χρηματοοικονομικά σαλόνια, να ανταγωνίζονται στις αγορές - αποτελεί απόδειξη ενάρετων μηχανισμών που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιοποικιλότητα, τη μείωση των Εκπομπών CO2 (E)· των «κοινωνικών» κριτηρίων που σχετίζονται με την ευημερία των εργαζομένων (S)· των «ηθικών» επιλογών και εταιρικών πολιτικών (G). Στην πραγματικότητα, είναι θέμα αγκυροβόλησης - εξαναγκασμού - των εταιρειών να αναλάβουν τις ιδεολογικές προκαταλήψεις της νέας «αφυπνισμένης» κουλτούρας σε κάθε τομέα: φυλετικές και έμφυλες ποσοστώσεις για υπαλλήλους, διευθυντές, για LGBT σεξουαλικές μειονότητες, προσκόλληση σε όλες τις τρέλες του Αμερικάνικου νεο-προοδευτισμού.

Ο Λάρι καυχιέται ανοιχτά ότι αναγκάζει τις εταιρείες στις οποίες επενδύει η Black Rock (σχεδόν κάθε σημαντική οικονομική, χρηματοπιστωτική και βιομηχανική οντότητα στη Δύση) να ακολουθήσουν αυτές τις ιδεολογικές κατευθυντήριες γραμμές. Η έκπληξη μειώνεται για συγκεκριμένο διαφημιστικό περιεχόμενο, για εταιρικές πολιτικές που είναι ακατανόητες από οικονομική άποψη: στα δωμάτια ελέγχου, οι σπουδαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs,) τα ιδρύματα των δισεκατομμυριούχων, οι ηγέτες του fintech το θέλουν έτσι. Ξύπνησε τον καπιταλισμό (Woke Capitalism). Είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η παγκοσμιοποιητική ατζέντα, στις ιδεολογικές και «κοινωνικές» της κλίσεις, δεν επιβάλλεται από την προοδευτική πολιτισμική ηγεμονία (οι εκτελεστές), αλλά από το ανώτερο επίπεδο (τον τελευταίο όροφο) της ολιγαρχίας των κυρίων/αφεντικών των πάντων, των πραγματικών υποκινητών (οι εντολοδόχοι). Ο στόχος δεν είναι ο πλουτισμός: κατέχουν τα πάντα, τα χρήματα δημιουργούνται από το τίποτα από το τραπεζικό σύστημα, το οποίο ισχυρίζεται ότι τα δανείζει σε κράτη που έχουν απογυμνωθεί από τη νομισματική κυριαρχία με το επιτόκιο που αποφασίζει το ίδιο (το τραπεζικό σύστημα). Η μεγάλη απάτη του χρέους συν η επιβολή μιας ιδεολογικά προσανατολισμένης μεταπολιτικής και πολιτιστικής ατζέντας έχουν ως στόχο την κυριαρχία πάνω σε μια ανθρωπότητα να περιορίζεται σε έναν στρατό από μαριονέτες των οποίων τα νήματα τραβιούνται από ψηλά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εκδοχή του Larry, που κάθεται στον θρόνο του βουνού των διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων, είναι τόσο σημαντική. Οι δηλώσεις που έκανε ο Φινκ στην ομιλία του κατά την πρόσφατη ειδική συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αφιερωμένη στην Παγκόσμια Συνεργασία, την Ανάπτυξη και την Ενεργειακή Ανάπτυξη είναι συγκλονιστικές λόγω των τεράστιων συνεπειών που απορρέουν από αυτές. Είναι αυτονόητο ότι η Black Rock συγκαταλέγεται στους χρηματοδότες του Φόρουμ του Νταβός, ένα ελιτίστικο δημιούργημα του Ιδρύματος Ροκφέλερ και του Χένρι Κίσινγκερ: η ιδιωτικοποίηση της εξουσίας υπερισχύει των εθνικών κρατών και της βούλησης των λαών. Η εκδοχή του Larry - η εντολή παροχής υπηρεσιών σε κυβερνήσεις, εταιρείες fintech, πολιτιστική βιομηχανία καικατ' επέκταση στους λαούς- είναι ότι η μείωση του πληθυσμού «είναι η καλύτερη προϋπόθεση για την αντικατάσταση των ανθρώπων με μηχανές». Οι χώρες που υποφέρουν από τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων, παρατηρεί, είναι εκείνες στις οποίες είναι πιο εύκολο να επιβληθεί η βούληση των κυρίων. Προφανές: είναι εξαντλημένοι. «Οι ανεπτυγμένες χώρες με πληθυσμούς που μειώνονται καθημερινά θα είναι οι καλύτερα προετοιμασμένες για τα κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν από την αντικατάσταση του ανθρώπου με τις μηχανές». Προγραμματισμένη προσπέραση του τεχνητού έναντι του φυσικού, των μηχανισμών έναντι των ανθρώπων. Ευτυχώς, η έκδοση του Larry επιτρέπει την πιθανότητα κοινωνικών προβλημάτων.

Θα υπάρξει ένας διαχωρισμός «μεταξύ ανεπτυγμένων χωρών που έχουν μιά βάση και εκπαίδευση» και εκείνων «με αυξανόμενο πληθυσμό αλλά μικρή εκπαίδευση». Σύμφωνα με τον ηγέτη της παγκοσμιοποίησης, οι χώρες σε δημογραφική παρακμή θα είναι οι «μεγάλοι νικητές» όσον αφορά την ποιότητα ζωής, καθώς θα έχουν όλες τις τεχνολογίες για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο». Λάθος: οι νικητές είναι τα μέλη των ολιγαρχιών, το ένα τοις εκατό που κατέχει τα πάντα, συν τις υποστηρικτικές τάξεις (τεχνολογικές, ακαδημαϊκές, στρατιωτικές, πολιτιστικές, πολιτικές), και σίγουρα όχι η πλειοψηφία του πληθυσμού. «Παλιά πιστεύαμε ότι η μείωση του πληθυσμού είναι αιτία αρνητικής ανάπτυξης. Ωστόσο, μετά τις συνομιλίες μου με τους ηγέτες μεγάλων αναπτυγμένων χωρών με ξενοφοβικές μεταναστευτικές πολιτικές, βλέπω ότι αυτές οι χώρες θα αναπτύξουν γρήγορα τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία», πρόσθεσε ο Λάρι, παραλείποντας να πει ότι αυτές είναι οι εντολές του.

Η αρχική δήλωση είναι ψευδής: ο αριθμός δεν είναι πάντα δύναμη, αλλά η δημογραφική παρακμή σημαίνει οικονομική εξαθλίωση, καθώς και απώλεια συγκεκριμένων πολιτισμών, εξάντληση ζωτικής ενέργειας, γνώσης και μνήμης. Μέχρι ένα σημείο, το σύστημα καταφέρνει να ναρκώνει την οικονομία αντλώντας την κατανάλωση για να αποφύγει την κατάρρευση, με όλες τις περιβαλλοντικές, αστικές, κοινωνικές και συμπεριφορικές συνέπειες που γνωρίζουμε. Εάν δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν οι παλιές γενιές με νεογέννητες, το μόνο που μένει είναι να καταφύγουμε στη μαζική μετανάστευση για να αποφύγουμε την ταχεία υποβάθμιση της κοινωνίας. Αυτό βιώνουμε στην Ευρώπη και στη δυτικοποιημένη Άπω Ανατολή (Ιαπωνία, Νότια Κορέα), αλλά για τους κυρίους δεν είναι αρκετό.

Ο στόχος είναι διαφορετικός και ο Φινκ τον καταθέτει χωρίς να μασάει τα λόγια του. Όχι η απλή εθνοτική αντικατάσταση -πρόκειται ακόμα για ενοχλητικές ανθρώπινες μάζες- αλλά η αντικατάσταση των ανθρώπων με μηχανές. Το μήνυμα του Λάρι είναι ξεκάθαρο και έχει διάφορες πτυχές. Καταρχάς, επικοινωνεί ότι το εγχείρημα αντικατάστασης των ανθρώπων με μηχανές υπάρχει, είναι οργανωμένο και έρχεται από τα πάνω. Όχι άλλες γεννήσεις. Η ατζέντα των Μαλθουσιανών βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι επιθυμητή από τον «κυρίαρχη φυλή» της οποίας ο Φινκ είναι κορυφαίος εκφραστής. Να ποιος κατευθύνει τη νέα στείρα κουλτούρα των «ανεπτυγμένων» λαών, κυριευμένων από εγωισμό, καταναγκαστική κατανάλωση, άρνηση ευθυνών, άγχος για αυτοπραγμάτωση και πλούτο, επιθυμία που μετατρέπεται σε δικαιώματα και στη συνέχεια σε εξάρτηση.

Οι υποστηρικτές -και επίσημοι πληρωτές- των θεωριών φύλου και του LGBTQI+ σύμπαντος είναι πάντα οι ίδιοι: στειρότητα προγραμματισμένη με εμμονική προπαγάνδα «σεξουαλικών προσανατολισμών» που δεν καθορίζουν νέες ζωές. Εξίσου εμφανής είναι η σύνδεση με την άμβλωση που θεωρείται παγκόσμιο δικαίωμα, σε ορισμένες περιοχές (για παράδειγμα στην Αργεντινή) που συνοδεύεται από μαζικές εκστρατείες στείρωσης. Η ζωή δεν είναι μέρος της ατζέντας του Νταβός. Η εκδοχή του Larry έχει την αξία ότι το λέει αυτό ξεκάθαρα, χειρότερα για εμάς αν δεν ξέρουμε να ακούμε.

Δεν αρκεί: οι ανθρωπολογικές αλλαγές, οι ανατροπές των υπαρξιακών μοντέλων χρειάζονται χρόνο. Όμως οι Άρχοντες βιάζονται. Ξέρουν ότι πρέπει επίσης και αυτοί να πεθάνουν, τα υπερανθρώπινα έργα που ονειρεύονται δεν είναι ακόμη πλήρως υλοποιήσιμα. Ας σκεφτούμε τη «μοναδικότητα» που ονειρεύτηκε ο Ray Kurzweil, γκουρού της Google, τη συνάντηση γενετικής, νανοτεχνολογιών και Τεχνητής Νοημοσύνης, που στα σχέδια θα πρέπει να οδηγήσει στην φαουστιανή αθανασία στην οποία προσβλέπουν με κακώς συγκαλυμμένη αγωνία. Δεν είναι για αύριο, ούτε καν για το μοιραίο 2030 της αριστερής παγκοσμιοποίησης ατζέντα. Πρέπει να διαθέσουν τα ανθρώπινα πλεονάσματα. Πράσινο φως λοιπόν για ευθανασία, θάνατο κατόπιν αιτήματος για ασθενείς, ανάπηρους, καταθλιπτικούς, φτωχούς, στη κυριαρχία της ζωής ενός σωρού κοινωνιοπαθών.

Πολύ λίγο τυχαία, έδωσαν φωνή στα πολεμικά τύμπανα, μια αρχαία, πολύ αποτελεσματική μέθοδο για τη μείωση του πληθυσμού και την επίλυση οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων. Ο κίνδυνος, όμως, είναι μεγάλος. Τα ατομικά όπλα θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα πάντα, ακόμα και αυτούς. Καλύτερα, για να αραιώσει η ανθρωπότητα, ιούς, πανδημίες, ναρκωτικά, άρνηση να καλωσορίσουμε τη ζωή, στείρα σεξουαλικότητα. Ταυτόχρονα διέδιδαν τη λατρεία της επιστήμης (στην πραγματικότητα της τεχνολογίας) ως λύση σε κάθε πρόβλημα. Γοητευμένοι από τη μηχανή, κατακτημένοι από το τεχνητό, οι τρανς-άνθρωποι θα καλωσορίσουν πρόθυμα τις κύριες μηχανές, πείθονται να τις κυριαρχήσουν ή τουλάχιστον να τις χρησιμοποιήσουν. Δεν καταλαβαίνουν - αυτό το μέρος της αφήγησης διατηρείται μπερδεμένο και συγκεχυμένο - ότι ο στόχος είναι η ηγεμονία των τεχνητών συσκευών/μηχανισμών (που ανήκουν και ελέγχονται από την Υπερτάξη) που στοχεύουν στην αντικατάσταση ή την υπέρβαση του πρώην homo sapiens.

Ο άνθρωπος δεν είναι πια απαρχαιωμένος (Γ. Άντερς) αλλά ληγμένος, άχρηστος. Πρέπει να απορριφθεί ή - για τους Illuminati και τις τάξεις των υπηρεσιών - να "αυξηθεί" στην αλληλεπίδραση με τη μηχανή, η οποία προορίζεται να επικρατήσει μέχρι να πάρει τη θέση των ανθρώπων. Αυτή είναι η εκδοχή του Larry και η βούληση του θόλου (the Will of the Dome). Οι γερασμένοι λαοί, στερημένοι της κριτικής σκέψης, αποδυναμωμένοι από εθισμούς, πρόθυμοι για «δικαιώματα» και εφήμερες απολαύσεις, θα υποδεχθούν με χαρά τον υβριδισμό με τη μηχανή, τα τσιπ, τα ρομπότ. Οι άλλες πληροφορίες που περιέχονται στις δηλώσεις του Fink είναι ότι οι μηχανές - κβαντικοί υπολογιστές, ρομπότ, τηλεκατευθυνόμενες ηλεκτρονικές συσκευές που εισάγονται στο σώμα - δεν απαιτούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Εκτός από την υπερτάξη - για την οποία ο παγκοσμιοποιητής εγγαστρίμυθοςYuval Harari προβλέπει την κατασκευή μιας κιβωτού, τη διάσωση σε έναν κόσμο χωριστό, το ολιγαρχικό απαρτχάιντ, οι υπόλοιποι από εμάς θα έχουμε δύο συμπληρωματικά πεπρωμένα: την απόρριψη, την ελεγχόμενη μείωση του πληθυσμού με τις μεθόδους που περιγράφονται, ή την κατάσταση των εξαρτημάτων που εξαρτώνται από τη μηχανή, ελεγχόμενων, κατευθυνόμενων, παρακολουθούμενων εξ αποστάσεως. Η ψηφιακή ταυτότητα -η αναγωγή του ανθρώπου σε κώδικα- εξυπηρετεί πολύ καλά τον σκοπό αυτό. Οι επιζώντες, που στερούνται εν τω μεταξύ του δικαιώματος να χρησιμοποιούν τα δικά τους χρήματα από το ηλεκτρονικό χρήμα, δύσκολα απασχολήσιμοι στις δραστηριότητες που ανατίθενται σε πολυλειτουργικά ρομπότ, γίνονται υπάκουοι από μόνιμο εκβιασμό, θα ζουν με ένα μέτριο καθολικό εισόδημα, κατανεμημένο σε ηλεκτρονική μορφή, χρησιμοποιήσιμο στους τρόπους, στους χρόνους και στην προπαραγγελία κατανάλωσης, με ποινή την απειλή του αποκλεισμού πληρωμών. Δεν θα έχετε τίποτα και θα είστε χαρούμενοι, είπαν στο Νταβός σε μια μοναδική σύμπτωση με την έναρξη της πανδημίας. Ευτυχισμένος σαν το ταϊσμένο ζώο. Εν τω μεταξύ, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη εδώ. Περίεργο να μην τό συνειδητοποιείς, ενώ περιμένεις νέα θαύματα του κυβερνητικού αυτοματισμού, ότι οι αλγόριθμοι που τον ρυθμίζουν, η σοφία που διαθέτουν και διανέμουν, εισάγονται στη μνήμη από αυτούς που διοικούν την τεχνολογία.


Η αντικατάσταση είναι ασυμβίβαστη με έναν υψηλό ανθρώπινο πληθυσμό: αυτοί, οι Ανώτεροι, αρκούν. Η ολιγαρχία έχει αποσπάσει σχεδόν τα πάντα από τους υπηκόους της: μας χρησιμοποίησε, τώρα μας πετάει. Η ανακοίνωση του υπερανθρώπου που αντικαταστάθηκε από τη μηχανή -αντικαταστάσιμος, ανταλλάξιμος, άρα άχρηστος- δεν γίνεται αντιληπτή στην τεράστια έκτασή της. Αντίθετα, πολλοί επικροτούν την απελευθέρωση από κάποια καθήκοντα. Το άχρηστο, αντικείμενο ή άνθρωπος, αναπόφευκτα γίνεται απόβλητο που πρέπει να εξαλειφθεί. Στην πραγματικότητα, υποβοηθούμενη αυτοκτονία της «παλιάς» ανθρωπότητας, ένας χαρούμενος (gay) θάνατος. Ευκαιρία, πρόοδος, παραγωγικότητα, μεγάλο άλμα προς τα εμπρός του μεταανθρώπινου πολιτισμού στην εκδοχή του Larry. Ας βιαστούμε να διαλέξουμε την αφήγηση που προτιμάμε, αλλιώς η τηλεκατευθυνόμενη μηχανή θα αποφασίσει για εμάς.


ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΡΝΩΝ ΤΟΥΣ ΓΟΝΙΩΝ, ΑΝΗΚΟΥΝ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: