Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, Άγιος Φιλάρετος Νέας Υόρκης: είναι οι Κόπτες αιρετικοί;

 

Ο μακαριστός Vladyka Φιλάρετος [Άγιος Φιλάρετος Νέας Υόρκης] διηγείται:

«Πριν δύο ημέρες ο Σεβασμιώτατος [Άγιος] Ιωάννης ήταν το θέμα μίας συζήτησης που είχα με ένα πρόσωπο, τον οποίον ο Σεβασμιώτατος γνώριζε από την εποχή της Γιουγκοσλαβίας.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος την δεκαετία του ’40 και ακολούθησε το μεταπολεμικό χάος, ο άνθρωπος αυτός, για να επιβιώσει, έπρεπε να ταξιδεύει συνέχεια στον κόσμο. Όταν αρκετά χρόνια αργότερα συνάντησε πάλι τον Σεβασμιώτατο, άρχισε να του μιλάει για τις περιπέτειές του.

Ένα από τα πράγματα που είπε ήταν: «Για τρία χρόνια έπρεπε να ζήσω σε ένα μέρος χωρίς Ορθόδοξο ναό, γι’ αυτό πήγαινα στους Κόπτες».

«Τί; Πήγαινες σε ναό Κοπτών;», ρώτησε ο Σεβασμιώτατος Ιωάννης.

Ενοχλημένος (όπως λέει) από τον αυστηρό τόνο στην φωνή του Σεβασμιωτάτου, ο άντρας απάντησε:

«Ναι, πήγα, αλλά ποτέ δεν παραβρέθηκα σε κάποια από τις λειτουργίες τους

«Παραβρέθηκες σε κάποια από τις ολονύκτιες ακολουθίες τους;»

«Ναι, παραβρέθηκα Σεβασμιώτατε

«Έχεις μετανοήσει για αυτό;»

«Όχι, δεν έχω, αλλά το θέμα είναι ότι δεν προσευχήθηκα ποτέ στις νυκτερινές ακολουθίες τους, απλά παραβρέθηκα σε αυτές

«Να τί πρέπει να κάνεις: την επόμενη φορά που θα πας στην εξομολόγηση βεβαιώσου ότι έχεις μετανοήσει που παραβρέθηκες σε αιρετική ακολουθία, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Ιωάννης.»

Ο Vladyka Φιλάρετος επιπλέον μαρτυρεί:

«Πράγματι, η Ευχαριστία τους (των Κοπτών) είναι το ίδιο με αυτό που οι Άγιοι Πατέρες ανέφεραν απερίφραστα ως τροφή δαιμόνων...

η Εκκλησία προφυλάσσεται από οποιαδήποτε κοινωνία με εκείνους που βρίσκονται εκτός Αυτής. Εκεί βρίσκονται και οι Κόπτες. Ανεξάρτητα από τα όσα έχουν ειπωθεί για την πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ μας, μας χωρίζει το ίδιο χάσμα το οποίο δεν μπορούν να διασχίσουν παρά μόνο όταν αρνηθούν ολόκληρη την ψευδή διδασκαλία τους και αποδεχθούν την Ορθόδοξη


-https://www.youtube.com/watch?v=phsrpr8FeqY&t=1s

Μετάφραση ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: