Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Στέλιος Βιρβιδάκης ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

                              

Η πέμπτη διάλεξη του φετινού κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ομιλητής ήταν ο Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΕΚΠΑ), που μίλησε με θέμα «Ηθικά και πολιτικά διλήμματα τον καιρό της πανδημίας: Προκλήσεις για τη σύγχρονη φιλοσοφία». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με συντονιστή τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Κορναράκη, ενώ εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Ακαδημίας, Νικόλαος Ασπρούλης.

Παρουσιάζοντας το θέμα, ο Στέλιος Βιρβιδάκης μίλησε για τις δυσκολίες επαρκούς καταγραφής και εξήγησης τόσο των επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των προβλέψεων της εξέλιξης της πανδημίας, τις επικοινωνιακές αστοχίες, τις θεωρίες συνωμοσίας αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ανθρώπινες σχέσεις, που οδήγησαν σε μια βαθύτερη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης συνθήκης, με χαρακτηριστικά την ενδεχομενικότητα, την περατότητα και την ευαλωτότητα. Ο ομιλητής έθεσε ερωτήματα όπως το αν μπορούν να αμβλυνθούν οι ανισότητες στην μεταχείριση των λιγότερο προνομιούχων κοινωνικών ομάδων και παρουσίασε διλήμματα όπως αν είναι προτιμότερη η περιστολή των ελευθεριών έκφρασης σε περίπτωση που ενέχεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ή αν αντίθετα απαιτείται απόλυτος σεβασμός της ελεύθερης διάδοσης κάθε άποψης, όπως π.χ. της απόρριψης του εμβολιασμού ή και της καταστρατήγησης των περιοριστικών μέτρων. Στην κατακλείδα, ανέφερε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας, αρνητικές αλλά και ενίοτε θετικές, τονίζοντας ότι σε τελική ανάλυση φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό η διασφάλιση θεμελιωδών δικαιωμάτων, έτσι ώστε η κρίση να μην αποτελέσει πρόσχημα για την καθιέρωση ανελεύθερων πρακτικών, τις οποίες προκρίνουν αυταρχικά ή και ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε διατυπώθηκαν ερωτήματα σχετικά με την σχέση ανάμεσα στην ελλιπή ενημέρωση και στον αντιδιανοουμενισμό κατά τις τελευταίες δεκαετίες, τη σχέση ανάμεσα στον εγκλεισμό και την αύξηση της βίας στην οικογένεια, αλλά και ερωτήματα για την ηθική διάσταση της αποχής από την κοινωφελή εμβολιαστική προσπάθεια, τις προθέσεις ιδιοτελούς εργαλειοποίησης της πανδημίας από μεμονωμένα άτομα ή φορείς και εν τέλει για την παρουσία επιστημόνων των ανθρωπιστικών επιστημών στις επιτροπές για την πανδημία.

Το βίντεο της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί στο κανάλι της Ακαδημίας στο Youtube.

H ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΘΩΑ, ΚΑΘΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΣΤΟ ΚΑΙ ΟΠΩΣ Η ΑΓΕΛΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΕΝΑ ΕΝΑ ΕΤΣΙ ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://www.pronews.gr/epistimes/tehnologia-epistimes/vomva-n-harari-se-a-papaxela-enas-algorithmos-tha-mas-leei-apo-ta-12-mas-an-eimaste-omofylofiloi/

Ανώνυμος είπε...

Ti lene aytoi re file ton 2 kai 10. Diladi epeidi emena otan imoun 11 xronon to 1978 mou arese para poly o Mario Kempes an isxye aytos o algorithmos tha me evgazan oti eimai poustis. Ara epeidi se ola ta paidia idios agoria stin ilikia ton 12 tous aresoun oi athlites tha ta vgazoun oti einai poustides. Megas eisai Kyrie. AM Ysterografo. Den diavasa to link alla xero tin sataniki skepsi ayton pou proothoun tin ekpousteysi. Vasizontai se kapoia xaraktiristika agorion kai koritsion kai epeidi ta koritsia sta 12 latrevoun opos einai fysiko as poume tin Beyonce tha tis vgaloun lesvies ta de agoria epeidi exoun protipo se aytes tis ilikies dynamikous antres tha tous vgaloun aderfes

Ανώνυμος είπε...

THEOULHS LEMEEEE!!!