Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Αν επιστρέψει ο παγανισμός, επιστρέφει και η σκληρότητα. Φραντσέσκο Λαμεντόλα

 « Αν επιστρέψει ο παγανισμός, επιστρέφει και η σκληρότητα. Σύγχρονος πολιτισμός; ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι αυτός της οπισθοδρόμησης στα επίπεδα της βαρβαρότητας που βασίλευαν πριν από την επιβεβαίωση του χριστιανικού πολιτισμού.

Χίλια χρόνια χριστιανικού πολιτισμού διαβρώθηκαν σταδιακά, και τελικά πολιορκήθηκαν κατά μέτωπο και διαλύθηκαν από πεντακόσια χρόνια σύγχρονου, δηλαδή αντιχριστιανικού, πολιτισμού. Οι αξίες του Ευαγγελίου έχουν αντικατασταθεί από αυτές του Τεκτονισμού. τα καθήκοντα του ανθρώπου απέναντι στον Θεό και στον πλησίον του, μέ τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη. Ο νέος  Νόμος είναι πολύ πιο αυστηρός και αδυσώπητος από τον παλιό: όσοι τόν παραβιάζουν δεν πρέπει να περιμένουν κατανόηση, πολύ λιγότερο έλεος. Αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή που ο σύγχρονος Nomos ανέλαβε την εξουσία: με τη Γαλλική Επανάσταση. Σε λίγους μήνες  τρόμου των Ιακωβίνων, έπεσαν περισσότερα θύματα από όσα έκανε ποτέ η Καθολική Εκκλησία σε αιώνες και αιώνες, πολεμώντας αιρετικούς και μάγισσες. Σε αντίθεση με ό,τι λέει ο μαύρος μύθος, στο Μεσαίωνα όσοι επιβεβαίωναν μια αίρεση ξέφευγαν με μια προειδοποίηση, μια μετάνοια και μερικές φορές πρόστιμο, αρκεί να υπαναχωρήσουν. Η εποχή των συχνών θανατικών ποινών ήρθε αργότερα, τον 16ο και τον 17ο αιώνα, που συνέπεσε με τους θρησκευτικούς αγώνες που πυροδότησε η προτεσταντική επανάσταση. με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των Αλβιγηνών, αλλά αυτός ήταν ένας πραγματικός πόλεμος. ενώ σήμερα όποιος καθίσταται πολιτικά λανθασμένος (για παράδειγμα αρνούμενος τα επίσημα στοιχεία του Ολοκαυτώματος) κινδυνεύει με φυλάκιση έως και τριών ετών.
Ψωμί και τσίρκο.

Αν επιστρέψει ο παγανισμός, επιστρέφει και η σκληρότητα!
Ουίνστον Τσώρτσιλ.
Βομβαρδισμός της Δρέσδης από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 13 και 15 Φεβρουαρίου 1945.

Αυτό που δίδαξε ο Χριστιανισμός στους λαούς της Ευρώπης περιλαμβάνει τη συμπόνια και την έννοια της συγχώρεσης. Και ακόμη κι αν οι Χριστιανοί δεν τα έκαναν πάντα στην πράξη, σπάνια, όσο ο Χριστιανισμός ήταν έντονα αισθητός, αυτοί οι λαοί γιόρταζαν τη σκληρότητα. Η σκληρότητα, η περιφρόνηση της συμπόνιας, που θεωρείται αδυναμία, ο σαδισμός απέναντι στον ηττημένο εχθρό, η οργή για τα πτώματα των σκοτωμένων εχθρών, δεν ανήκουν στον χριστιανικό πολιτισμό. Ανήκουν, ωστόσο, σε αυτό που λανθασμένα αποκαλείται σύγχρονος πολιτισμός, δηλαδή στον αντιχριστιανικό πολιτισμό που προέκυψε από τον ουμανισμό και καθιερώθηκε οριστικά μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους, που έληξαν με τη νίκη του οικονομικού κεφαλαίου και την υποταγή του λαού σε μιά ολοκληρωτική ολιγαρχία, πίσω από τη μάσκα της δημοκρατίας και του ελεύθερου εμπορίου. Η γεύση του αίματος και η ικανοποίηση της σκληρότητας έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους, και όχι μόνο στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τις παραστατικές τέχνες, αλλά δυστυχώς και στην πραγματικότητα. Συγκρίνετε τα πρόσωπα των Αμερικανών στρατιωτών, ανδρών και γυναικών, που βασάνισαν τα αβοήθητα θύματά τους στην ιρακινή φυλακή του Abu Grahib: παρατηρήστε το αυτάρεσκο χαμόγελό τους καθώς απεικονίζονταν δίπλα στα γυμνά σώματα και τους σωρούς από πτώματα. Και μετά κοιτάξτε τις φωτογραφίες που απεικονίζουν τους στρατιώτες, πάντα Αμερικανούς, οι οποίοι, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έγραψαν ειρωνικές και σαρκαστικές φράσεις στις βόμβες που προορίζονταν για εχθρικές πόλεις, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτές οι βόμβες θα είχαν σκοτώσει πάνω από όλα, ή σχεδόν αποκλειστικά. , γέροντες, γυναίκες και παιδιά. Και παρατηρήστε το καλοσυνάτο και ικανοποιημένο χαμόγελο του Ουίνστον Τσόρτσιλ, με το πούρο του και τον αέρα του παππού που λατρεύει τα εγγόνια του, αυτός, ο άνθρωπος που διέταξε γιά τους αθώους κατοίκους του Αμβούργου να καούν ζωντανοί με βόμβες λευκού φωσφόρου, Βερολίνο, Δρέσδη . Φυσικά, αυτό το χαμόγελο παραμένει και στο πρόσωπο του Στάλιν, που προκάλεσε την εξόντωση εκατομμυρίων συμπολιτών του, ή τών Μπους, Πατέρα  και Υιού,υποκινητών δύο εγκληματικών πολέμων κατά του Ιράκ,
Ιωσήφ Στάλιν.
 πού κόστισαν στους ανθρώπους τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θανάτους. Παραμένει κανείς στοχαστικός, ειδικά όταν τα συγκρίνει με το χαμόγελο ορισμένων ηρώων των κόμικς τρόμου ή ορισμένων ερμηνευτών σε βίαιες ταινίες, που στάζουν αίμα και κακό: λες και η πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ τη φαντασία. Φυσικά, σκληρότητα υπήρχε και στους αιώνες του χριστιανικού πολιτισμού: ήταν όμως κανείς ευχαριστημένος από αυτό; Καυχιόταν ο Καρλομάγνος ότι διέταξε τον αποκεφαλισμό Σάξωνων κρατουμένων που αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν; Δεν ξέρουμε. Ούτε ο Τζιοβάνι Σομπιέσκι χαμογέλασε αυτάρεσκα πάνω από τα πτώματα των ηττημένων Τούρκων κάτω από τα τείχη της Βιέννης. Η βία, στη χριστιανική κουλτούρα, θεωρούνταν σκληρή κοινωνική αναγκαιότητα. ενώ σε προσωπικό επίπεδο συνιστούσε η συγχώρεση αδικημάτων  μορφή ηθικής τελειότητας, ακόμη κι αν, προφανώς, δεν ασκούνταν πάντα. Στη χριστιανική κουλτούρα υπήρχε μια ισχυρή αίσθηση κοινωνικότητας, έτσι ο κλήρος παρότρυνε την επιείκεια στις προσωπικές σχέσεις, αλλά έγινε αδιάλλακτος όταν διακυβευόταν η σταθερότητα της συνολικής ηθικής τάξης. Σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: η επιτρεπτικότητα κυριαρχεί σε κοινωνικό επίπεδο και η σύγχρονη νομοθεσία θεσπίζει ακόμη και το δικαίωμα στην απείθεια και την αυθαιρεσία (διαζύγιο, άμβλωση, ομοφυλοφιλικές ενώσεις, ναρκωτικά), ενώ σε ιδιωτικό επίπεδο οι άνθρωποι υποστηρίζονται και ενθαρρύνονται από την κουλτούρα ενός μονόδρομου δικαιωμάτων , ισχυρίζονται ότι διεκδικούν τον εαυτό τους ανά πάσα στιγμή, ενάντια σε όλα και σε όλους ( κόλαση είναι οι άλλοι , έλεγε ο κακός δάσκαλος Σαρτρ), ακόμη και ξεκάθαρα ενάντια στο συλλογικό καλό.

Η συμπόνια για τους ζωντανούς και ο οίκτος προς τους νεκρούς είναι αποκτήματα του Χριστιανισμού .

Ζαν Ζακ Ρουσό.

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι αυτός της οπισθοδρόμησης στα επίπεδα της βαρβαρότητας και της σκληρότητας που βασίλευαν πριν από την επιβεβαίωση του χριστιανικού πολιτισμού. Στην αρχαία Ρώμη, ο σαδισμός θεσμοθετήθηκε σε αγώνες τσίρκου, με το πλήθος να μεθά από κακή ευχαρίστηση βλέποντας μονομάχους να σφαγιάζονται στην αρένα και τους καταδικασμένους να εκτίθενται σε άγρια ​​θηρία ή να σταυρώνονται κατά δεκάδες και εκατοντάδες. Ήταν ένας μέτριος χριστιανός αυτοκράτορας, ο Ονόριος, που απαγόρευσε επίσημα τις μάχες μονομάχων στο τσίρκο, με διάταγμα του 404. κάτι που ούτε οι μεγαλύτεροι παγανιστές αυτοκράτορες της χρυσής εποχής, όπως ο γενναίος Τραϊανός, ο πολύ καλλιεργημένος Αδριανός, ο ευγενικός Αντωνίνος ή ο φιλόσοφος Μάρκος Αυρήλιος, δεν μπόρεσαν ούτε ήθελαν να κάνουν. Και αυτό γιατί ο προχριστιανικός κόσμος δεν γνώριζε την έννοια του προσώπου, ούτε είχε σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, ανεξαρτήτως γέννησης, καταγωγής και πλούτου. Οι Ασσύριοι βασιλιάδες απαριθμούν τις πόλεις που καταστράφηκαν, τους αιχμαλώτους που σφαγιάστηκαν και τους λαούς που κατακτήθηκαν και εκτοπίστηκαν, σαν να ήταν πράγματα, όχι άνθρωποι. Γνωρίζουμε πόσο άξιζε η ζωή ενός παρία , ενός απόκληρου στην Άρια κουλτούρα της κλασικής Ινδίας. Ποια ήταν η μοίρα των αιχμαλώτων των Αζτέκων, που αιχμαλωτίστηκαν σε ειδικούς πολέμους με σκοπό να προσφέρουν ζωντανές καρδιές στον θεό Ήλιο; και πόσο άξιζε η ζωή ενός δούλου στην προχριστιανική Ευρώπη. Σε αντίθεση με ό,τι πίστευε ο χειρότερος από τους κακούς δασκάλους, ο Jean-Jacques Rousseau, η φύση του ανθρώπου δεν είναι καλή, ούτε λογική: η οικοδόμηση ενός ολόκληρου πολιτισμού σε μια τέτοια λανθασμένη και επικίνδυνη υπόθεση ισοδυναμεί με την πραγματική δημιουργία των συνθηκών για την παγκόσμια κοινωνική κόλαση τών άτυχων κάτοίκων. Υπάρχουν, δυστυχώς, πολυάριθμα σημάδια που φαίνεται να δείχνουν ότι στον κόσμο μας επιστρέφει αυτή η περιφρόνηση για τα ανθρώπινα όντα και η σκληρότητα προς τους άλλους που βασίλευε υπέρτατη πριν από την άνοδο του χριστιανικού πολιτισμού.   

Σύγχρονος πολιτισμός; Ακόμα και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, με το πούρο του και τον αέρα του παππού που λατρεύει τα εγγόνια του, ήταν ο άνθρωπος που διέταξε γιά τους αθώους κατοίκους του Αμβούργου, του Βερολίνου και της Δρέσδης να καούν ζωντανοί με βόμβες λευκού φωσφόρου!

Και τώρα, ας δώσουμε μερικά παραδείγματα αυτής της περιφρόνησης και της σκληρότητας. Απλώς για να φρεσκάρουμε τη μνήμη των αισιόδοξων που πρεσβεύουν μια πρόοδο που θα ήταν αυτονόητη, αρκεί να τεθεί υπό την αιγίδα της τεχνοεπιστήμης και όχι πλέον υπό την αιγίδα μιας απόλυτης ηθικής και ενός υπερβατικού ήθους - αλλά όχι αντίθετη με το φυσικό δίκαιο , αυτό είναι το θέμα! - όπως ήταν η χριστιανική κοινωνία. Επιλέγουμε μερικά, σχεδόν τυχαία, ανάμεσα στα πολλά που μας προσφέρει η κλασική επική ποίηση, και ιδιαίτερα η Ιλιάδα , καθρέφτης μιας πολεμίστριας, άπληστης και εκδικητικής κοινωνίας, όπου κυριαρχεί η εμμονή με την αρετή , δηλαδή η εμμονή του να ασκεί και να επιδεικνύει τις ικανότητές του με τον πιο τέλειο τρόπο, επομένως, για τον πολεμιστή, να επιτελεί πάντα νέα κατορθώματα ανδρείας, καλύπτοντας τον εαυτό του με δόξα και προκαλώντας τον θαυμασμό των άλλων. Η εμμονή τής αρετής συχνά καταλήγει να γίνεται ένστικτο θανάτου και ικανοποίηση με αίμα και σκληρότητα: ο Έλληνας πολεμιστής, όπως ο Αχιλλέας, γνωρίζει ότι η μοίρα του, αργά ή γρήγορα, είναι να σκοτωθεί, και επομένως δεν επιτρέπει ούτε τετράγωνο σε κανέναν. δεν λυπάται τον ηττημένο εχθρό, δεν τον συγκινεί οίκτος για τα παρακάλια του, ούτε ενόψει μεγάλου λύτρου. Καταλήγει να γίνει πόθος για αίμα: να σκοτώνει όσο το δυνατόν περισσότερους εχθρούς, να λυσσάει πάνω στα ηττημένα ή ήδη νεκρά σώματά τους, να χαζεύει το θέαμα που προσφέρουν, που μαρτυρεί τη δύναμή του και το αήττητο του. γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι ο ίδιος θα συναντήσει το ίδιο τέλος, και ότι τελικά δεν θα νικήσει πια κανέναν, παρά μόνο τον θάνατο.

Όχι μόνο ο Στάλιν και ο Χίτλερ ήταν σκληροί: οι ειρωνικές προτάσεις που γράφτηκαν για τις βόμβες από Αμερικανούς στρατιώτες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρόλο που γνώριζαν ότι αυτές οι βόμβες θα είχαν σκοτώσει κυρίως, ή σχεδόν αποκλειστικά, ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά!

Στο Canto XI, ο Αγαμέμνων(Δείτε το τραγούδι.) Σφαγιάζει τους εχθρούς του και κάποια στιγμή βλέπει δύο νεαρά αδέρφια στο έλεός του, τον Πίσανδρο και τον Ιππόλοχο, γιους του Αντίμαχου, που τον παρακαλούν να τους γλιτώσει, υποσχόμενοι πλούσια δώρα από τον πατέρα τους, αν ο Ατρέας τους αφήσει ζωντανούς. αλλά ο τελευταίος όχι μόνο τους σφαγιάζει επί τόπου, αλλά και οργίζεται με κτηνώδη τρόπο πάνω στο πτώμα του δεύτερου.
Ο Οδυσσέας κεραυνώνει τους μνηστήρες, νωπογραφία του Λούκα Καμπιάσο.

Ήταν ο Οδυσσέας αποκρουστικής σκληρότητας στα μάτια μας;

Ο χλευασμός και η προσβολή προς τον ετοιμοθάνατο, ή το πτώμα του, που είχαμε ήδη δει, από την πλευρά του Οδυσσέα, προς τον Τρωικό Σόκο, στο ενδέκατο κάντο, είναι κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα αποκρουστικό σε εμάς τους σύγχρονους, ακόμη πιο αποκρουστικό από το αποτρόπαια σφαγή που έκανε ο Αγαμέμνονας στο σώμα του Ιππόλουχου. Η συμπόνια για τους ζωντανούς και ο οίκτος για τους νεκρούς είναι αποκτήματα του Χριστιανισμού. Αν τα κατέχουμε, είναι γιατί μας τα δίδαξε ο Χριστός, όχι ο ελληνικός πολιτισμός. Και είναι πανανθρώπινες αξίες, που απαιτούν σεβασμό ακόμη και από μη χριστιανικούς λαούς. Ένας Καθολικός ιεραπόστολος είπε ότι οι κάτοικοι των ισλαμικών χωριών της Σουμάτρα εκτιμούν τους λίγους Χριστιανούς που είναι παρόντες ανάμεσά τους, για την ικανότητά τους να συγχωρούν τα αδικήματα και να ενεργούν ως μεσολαβητές της ειρήνης, σε μια κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα που κυριαρχείται από τον νόμο των αντιποίνων. Αλλά είναι αξίες που χάνει η σημερινή κοινωνία, και ίσως τις έχει ήδη χάσει: γιατί ο διαβολικός καταναλωτισμός δημιουργεί τέτοια σκληρότητα καρδιάς και τέτοια αναισθησία απέναντι στους ανθρώπους, που επίσης περιορίζονται στο ρόλο των αντικειμένων, στους οποίους παρατηρούμε μια οπισθοδρόμηση. η βαρβαρότητα και η σκληρότητα περασμένων αιώνων και χιλιετιών, κρυμμένα, όντως καλυμμένα, αλλά μόνο από ένα πολύ λεπτό στρώμα χρώματος του ψευδοπολιτισμού που γεννήθηκε από τον Διαφωτισμό και διαμορφώθηκε, κομμάτι-κομμάτι, από τη διεθνή μασονία και την αδίστακτη οικονομική δύναμη. Μην σας ξεγελούν οι εμφανίσεις. Υπάρχει πραγματικά συμπόνια και αλτρουισμός πίσω από την πολιτική που χρηματοδοτεί πλοία ΜΚΟ.πού χρησιμοποιήθηκε για να «διασώσει» τους λεγόμενους μετανάστες και μετά να τους πετάξει στις ιταλικές ακτές; Ή δεν υπάρχει παγκόσμιο σχέδιο για αυτήν την οικονομική δύναμη, για την οποία οι άνθρωποι, τόσο από αυτήν την πλευρά όσο και πέρα ​​από τη Μεσόγειο, είναι απλώς πράγματα, εργαλεία προς χειραγώγηση, εκμετάλλευση, για παράδειγμα για να μειωθεί όλο και περισσότερο το κόστος του χρήματος, και έτσι εγγυάται ακόμη μεγαλύτερα, ακόμη μεγαλύτερα κέρδη;

Φραντσέσκο Λαμεντόλα

Εικόνα  Joaquin Rafael Phoenix (Commodus ) στο Gladiator.

Se torna il paganesimo, torna anche la crudeltà. - Inchiostronero (www-inchiostronero-it.translate.goog)

Δεν υπάρχουν σχόλια: