Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Απαντώντας σε νέες ενστάσεις για την Αγιοκατάταξη της Γερόντισσας Γαβριηλίας (Απρίλιος 2024)

Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου(χημικού)

ΜΕΡΟΣ Α

Η εικόνα βρίσκεται στον Ι.Ναό του αγίου Ιννοκεντίου του Ιρκούτσκ που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας και βρίσκεται στο Ντητρότιτ των ΗΠΑ. Από αριστερά προς τα δεξιά εικονίζονται η αγία Μαρία Σκόμπτσοβα, η τυφλή οσία της Μόσχας Ματρώνα και η γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη (πηγή Misha).

Εισαγωγικά.

Δυστυχώς, συνεχίζει η δρ Θεολογίας να δημοσιεύει παραπλανητικά άρθρα και να αμφισβητεί την αγιότητα της Οσίας Γαβριηλίας της Ιεραποστόλου.

(Ολόκληρο το νέο κείμενο δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://aktines.blogspot.com/2024/04/blog-post_54.html)

Είμαι υποχρεωμένος ως κληρικός της Ορθόδοξης Εκκλησίας να εκφράσω και άλλο αντιρρητικό λόγο, γιατί δυστυχώς πολλοί ημιμαθείς ή ανημέρωτοι περί της Αγίας παρασύρονται από τα γραφόμενα και μπαίνουν σε χώρους αγιομαχίας και βλασφημίας του Αγίου Πνεύματος. Θεωρούν την Οσία ως Αγία του Οικουμενισμού και εντάσσουν τις αντιρρήσεις τους ως υπερ-ορθόδοξοι στον αντι-οικουμενιστικό αγώνα (!!!!!!)

Πριν συνεχίσω, για ενημέρωση των αναγνωστών σημειώνω τα εξής:

Α. Η αποσπασματική παρουσίαση γεγονότων από την ζωή της Οσίας ή λόγων της από ηχητικά ντοκουμέντα αποκομμένα από την όλη ζωή της είναι η χειρότερη μέθοδος παραπλάνησης. Προτείνω στους αναγνώστες να ακούσουν ολόκληρα τα ηχητικά video που παρουσιάζει η ερευνήτρια(;;) δρ.Θεολογίας για να αντιληφθούν το πνευματικό μέγεθος της Οσίας Γαβριηλίας.

Β. Με βάση τα υπάρχοντα ιστορικά στοιχεία η ζωή της γερόντισσας Γαβριηλίας χωρίζεται στα εξής χρονικά στάδια.

1. Ως λαϊκή Αυρηλία

2.Ως λαϊκή ιεραπόστολος Αυρηλία.

3.Ως ρασοφόρα μοναχή και ιεραπόστολος

4.Ως μεγαλόσχημη μοναχή.

Γ. Η Οσία δεν έχει καμία σχέση με τα της Συνόδου της Κρήτης. Τα κείμενα της Συνόδου που υπογράφτηκαν και οι αποφάσεις της πέρασαν προηγουμένως από πανεπιστημιακά θεολογικά έδρανα. Οπότε, όπως διδάσκει και η εκκλησιαστική ιστορία, η Οίηση και ο υπέρμετρος εγωϊσμός από τα πανεπιστημιακά έδρανα εκπορεύονται και από δόκτορες και μεγαλόσχημους κληρικούς διδάσκονται.

Δ. Η ζωή των Αγίων είναι μια πορεία πνευματικής αναζήτησης, μετανοίας και προσφοράς. Επίσης στη ζωή τους οι Άγιοι και λάθη έκαναν. Οι Άγιοι Γρηγόριος Νύσσης και Αυγουστίνος είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οι Άγιοι δεν είναι αλάνθαστοι. ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΘΕΟΣ.

Ε. Απαντήσεις σε ενστάσεις για την Αγιοκατάταξη της Οσίας Γραβριηλίας δημοσιεύσαμε στις ηλεκτρονικές διεύθυνσεις

α.https://fdathanasiou.wordpress.com/2023/10/13/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1-%CE%B3%CE%B1%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1/

—————————————————————————————

β.https://fdathanasiou.wordpress.com/2023/12/06/%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%81%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%B2%CE%AE/

γ. https://aktines.blogspot.com/2023/12/blog-post_4.html (σε σχόλια)

Έτσι δεν θα επαναλάβουμε τις ενστάσεις με τις οποίες απαντάμε εκεί.

Συμπεράσματα.

Δυστυχώς, η δρ.Θεολογίας, με ένα τρόπο που δεν τιμά τον τίτλο της, αποκρύπτοντας βασικά στοιχεία από τη ζωή της Οσίας Γαβριηλίας συνεχίζει ένα άνευ προηγουμένου ΑΓΙΟΜΑΧΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ. Προσπαθήσαμε μέσα από τις δημοσιεύσεις να επιστήσουμε την προσοχή σε όσους άκριτα αποδέχονται τα γραφόμενά της. Αποδείξαμε ότι τα συμπεράσματά της είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ και ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ και τα επιχειρήματά της ΕΩΛΑ. Αυτό συμβαίνει, επειδή ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΟ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ και προσπαθεί μέσα από παραπληνητικά αποσπάσματα να βγάλει τα συμπεράσματα που θέλει. Η Οίηση και ο υπέρμετρος εγωισμός της δρ. έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και αγνοεί πλήρως τις πνευματικές προεκτάσεις της μοναχικής κουράς που λέγεται και ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ;;; Αν το ήξερε αυτό, δεν θα τολμούσε να διατυπώσει αυτά τα απαράδεκτα που γράφει, συγχέοντας χρονολογικά ό,τι ισχυρίζεται. Της υπενθυμίζω ότι και λάθη να έκανε η Οσία με τις τρείς μοναχικές της κουρές (ρασοφορία-μικρό σχήμα και μεγάλο σχήμα) ΔΙΑΓΡΑΦΤΗΚΑΝ.

Αν η γερόντισσα ως άνθρωπος έκανε κάποια λάθη (όχι αυτά που γράφει η δρ.Θεολογίας) δεν μπορούμε να πούμε από αυτά και μόνο πως δεν ήταν Αγία. Ακόμα και Πατέρες μπορεί να κάνουν λάθη. Δεν είναι όμως το λάθος που κάνει κάποιον αιρετικό, αλλά η επιμονή του σε αυτό παρά τις όποιος προσπάθειες διόρθωσης από την Εκκλησία. Τα λέει πολύ καλά ο Άγιος και Μέγας Φώτιος ένας από τους πραγματικά μεγάλους Πατέρες μας. ο ίδιος ο άγιος που συνδέεται πιο στενά με την καταδίκη του Φιλιόκβε – ο Μέγας Φώτιος – έγραψε αναφορικά με κάποιους Πατέρες όπως τον Αγ.Αυγουστίνο που τους υποψιάζονταν ως μολυσμένους κατ’ αυτή την έννοια:
«Εάν (αυτοί) οι Πατέρες είχαν μιλήσει σε αντίθεση όταν είχε τεθεί το σχετικό ερώτημα ενώπιόν τους και το είχαν πολεμήσει σθεναρά και είχαν τηρήσει την γνώμη τους και είχαν επιμείνει σε αυτή την ψευδή διδασκαλία, και έχοντας καταδικαστεί για εκείνη να επέμεναν στην διδασκαλία τους μέχρι θανάτου, τότε θα απερρίπτοντο υποχρεωτικά, μαζί με το λάθος του σκεπτικού τους. Αν όμως είχαν μιλήσει κακώς, ή, για κάποιο λόγο, απέκκλιναν από την ορθή οδό αλλά δεν τους είχε τεθεί κανένα ερώτημα, ούτε είχαν προκληθεί από τον οποιονδήποτε για να μάθουν την αλήθεια, τότε τους προσθέτουμε στον κατάλογο των Πατέρων, σαν να μην το είχαν πει – εξ αιτίας της εντιμότητας της ζωής τους και την διακεκριμένη (τους) αρετή και πίστη – αλάθητοι από άλλες απόψεις. Όμως δεν ακολουθούμε εκείνη την διδασκαλία τους στην οποία αποκλίνουν από την οδό της αλήθειας… Εμείς όμως, που γνωρίζουμε πως κάποιοι από τους αγίους Πατέρες και διδασκάλους είχαν αποκλίνει από την πίστη των αληθινών δογμάτων, δεν εκλαμβάνουμε μεν ως δόγματα εκείνες τις περιοχές όπου απέκλιναν, αλλά αγκαλιάζουμε τους άνδρες δε. Παρομοίως, στην περίπτωση εκείνων που κατηγορούνται για την διδασκαλία πως το Πνεύμα εκπορεύεται εκ του Υιού, εμείς δεν παραδεχόμαστε εκείνο που αντιτίθεται στον λόγο του Κυρίου, όμως δεν τους απορρίπτουμε από την τάξη των Πατέρων.»
(Αγ. Φώτιος, P.G. 102, 813; όπως αναφέρεται στο έργο του Richard Haugh, «Ο Φώτιος και οι Καρολίγγειοι», Nordland, 1975, σελ. 137)

Καλή η κριτική από του καναπέως … Τη Γερόντισσα Γαβριηλία τη γνώρισε κανένας απ’ αυτούς που κριτικάρουνε;; Μήπως έπλυνε κανείς τους κανένα λεπρό… όπως έκανε εκείνη;; Έκλαψε για τη σωτηρία των αλλοδόξων και των αιρετικών;; Βοήθησε κανέναν μπερδεμένο άνθρωπο;; Ανάπαυσε κανενός την ψυχή;; ή ξέρουνε μόνο να το παίζουνε προστάτες της Ορθοδοξίας;;

Σε όσους συνεχίζουν να αμφισβητούν την αγιότητα της Οσίας Γαβριηλίας τους αφιερώνω :

Α. Την εικόνα της δημοσίευσης που βρισκεται στον Ι.Ναό του αγίου Ιννοκεντίου του Ιρκούτσκ που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας και βρίσκεται στο Ντητρότιτ των ΗΠΑ.Από αριστερά προς τα δεξιά εικονίζονται η αγία Μαρία Σκόμπτσοβα, η τυφλή οσία της Μόσχας Ματρώνα και η γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη (πηγή Misha).

Β. Τη γραπτή εμπειρία του συγγραφέα Γεωργίου Δούδου που σχετίζεται με το θέμα και είναι η παρακάτω:
«Κάποτε φιλοξενούσα στο γραφείο μου μια αγαπητή μου Μοναχή, διδάκτορα Θεολογίας του Αγίου Σεργίου κι έναν εκλεκτό φίλο Ιερομόναχο από την Αγγλία. Η φίλη Μοναχή σε συζήτηση για τη μακαριστή Γερόντισσα επανέλαβε τον «μυρηκασμό» πως δήθεν πίστευε σε πλάνες ή τουλάχιστον ασπαζόταν αιρετικές προς την Ορθοδοξία αρχές…. Το μόνο που της είπα, και θα το επαναλαμβάνω σε όλους τους σεβάσμιους πνευματικούς και μη, κοσμικούς και Αγιορείτες, που η παρουσία της Γερόντισσας Γαβριηλίας έχει ξυπνήσει το επιθετικό μένος τους για την προάσπιση της Ορθόδοξης Πίστης, ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι είσαι διδάκτωρ Ορθοδόξου Θεολογίας και στερείσαι την απόλαυση να ανιχνεύσεις τα ίχνη από την Πνοή του Πνεύματος… (Γεώργιος Δουδος)


Απαντώντας σε νέες ενστάσεις για την Αγιοκατάταξη της Γερόντισσας Γαβριηλίας (Απρίλιος 2024) | ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑΤΑ (wordpress.com)

Ο π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΖΗΛΩΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΑΣΚΟΠΑ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΓΕΥΤΟΥΝ ΛΙΓΗ ΚΟΣΜΙΚΗ ΔΟΞΑ. ΕΜΕΙΣ π. ΔΗΜΗΤΡΙΕ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΟΣΙΑ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ.

12 σχόλια:

χαλαρωσε είπε...

ΑΥΤΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο MONK SERAPHIM ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Monk Seraphim είπε...
Τά θερμά συγχαρητήριά μας στήν κα Εὐαγγελία Παπανικολάου γιά τήν ἐξαίρετη μελέτη της! Ὡς ἄνθρωπος τῆς Ἐκκλησίας, καί ὄχι δούλη τῆς ἀνθρωπαρεσκείας, ὑπήκουσε στόν εὐαγγελικό λόγο: "Καί ἐάν ἡμεῖς ἤ ἄγγελος ἐξ οὐρανοῦ εὐαγγελίζηται ὑμῖν παρ΄ ὅ εὐηγγελισάμεθα ὑμῖν, ἀνάθεμα ἔστω" (Γαλ. 1,8). Καί ὡς ἐπιστήμων κατοχύρωσε τά λεγόμενά της καί ἔθεσε τά εὑρήματα εἰς κοινήν ὠφέλειαν, χωρίς νά ὑπολογίσει τό κόστος τῆς δυσαρεσκείας τῶν ὑπεναντίων.


Λυποῦμαι γιά τούς ἀντιδρῶντες, οἱ ὁποῖοι ἐνέχονται δικαίως γιά τούς ἀνοίκειους χαρακτηρισμούς πού χρησιμοποίησαν κατά τῆς ἀρθρογράφου. Ἡ ἐρώτηση τοῦ σχολιαστοῦ "Κι αν είναι Αγία αληθινή, που μετανόησε στα τελευταία της για όλα αυτά, που το ξέρει ο συντάκτης του άρθρου; Μήπως έχει θανάσιμη αμαρτία;" φανερώνει τό ἐντελῶς παράλογον τοῦ πράγματος: ἀντί νά μᾶς "πιέζουν" τά θαύματα, ἡ εὐωδία, ἡ μυροβλησία, ἡ ἀφθαρσία κ.λπ. γιά τήν ἀναγνώριση τῆς ἁγιότητος, ἡ (αἱρετίζουσα τοῦ Φαναρίου) ἐκκλησιαστική διοίκηση προχώρησε στήν ἁγιοποίηση, καί τώρα ὄχι μόνον καλούμαστε νά βροῦμε καί θαύματα κ.τ.σ., τά ὁποῖα ἡ Γερόντισσα δέν ἔχει, ἀλλά καί νά βάλουμε καί ... καλό λογισμό (!!!) ὅτι μετενόησε ("πού ξέρουμε ὅτι δέν μετενόησε;"), χωρίς μάλιστα νά ἔχουμε τεκμήρια ἐπί τούτου: κατ' ἐξοχήν περίπτωση λήψεως τοῦ ζητουμένου. Δηλαδή, θά μᾶς ἐπιβάλλουν ὅ,τι θέλουν "καί θά πεῖς καί ἕνα τραγοῦδι ... " !

Ἀκόμη καί ἄν ἡ Γερόντισσα Γαβριηλία μετενόησε γιά τά συγκρητιστικά φρονήματά της, τότε δέν προβάλλεται αὐτό ὡς αἰτία τῆς ἁγιοποιήσεώς της, ἀλλά τά σφάλμάτά της (ἡ "ἱεραποστολή" της, εἴδαμε ποίου εἴδους). Καί τό κακό ἐπιτείνεται ... Ὁ ἅγιος ἄνθρωπος δέν ἔχει ἀνάγκη τῆς ἁγιοκατατάξεως, διότι τήν δόξα του τήν λαμβάνει ἐν Οὐρανοῖς ἀπό τόν Θεάνθρωπο Χριστό ἐν τῇ δόξῃ τῆς Ἁγίας Τριάδος· ἀμφιβάλλει κανείς; Ἡ ἁγιοκατάταξη ἀπό τήν Ἐκκλησία γίνεται χάριν τῆς Ἐκκλησίας καί μόνον, πρός ὠφέλειαν. Διά τοῦτο ἔχουμε μεγαλειώδεις Ἁγίους τούς ὁποίους θά ἀγνοοῦμε μέχρι τήν κοινή Ἀνάσταση (εἶναι γεμᾶτα τά Γεροντικά ἀπό τέτοιες διηγήσεις ἀγνώστων καί ἀνωνύμων Ἁγίων ...). Ἄν λοιπόν ἡ Ἐκκλησία δέν ὠφελεῖται, ἀλλά βλάπτεται ἀπό μία ἁγιοκατάταξη (ὅπως βεβαίως ἐδῶ), τότε αὐτή δέν πρέπει νά γίνεται, καί ὁ "ἀδικούμενος" ὑποψήφιος Ἅγιος ἔχει τήν δόξα Του (ἄν τήν ἔχει) ἐν Οὐρανοῖς, καί δέν ἀδικεῖται διόλου.

"Μή ἀποβάλητε οὖν τήν παρρησίαν ὑμῶν, ἥτις ἔχει μισθαποδοσίαν μεγάλην" (Ἑβραίους 10,35)

Μοναχός Σεραφείμ (Ζήσης)

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΓΥΑΛΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ. ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΟΣΦΡΙΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΑΜΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΔΟΣΗ ΣΕ ΠΝΙΓΕΙ.

Ο ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΙ ΡΟΥΜΠΛΙΩΦ ΔΕΙΧΝΕΙ ΡΟΝ ΑΓΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΓΥΑΛΑΣ. ΕΤΣΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΩΤΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΑΓΙΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ.

Η ΑΓΙΑ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΕΙ ΡΕ ΖΗΣΗ... ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΧΘΕΙ. ΔΕΝ ΕΙΔΕΣ ΘΑΥΜΑΤΑ; ΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΩΝ ΛΕΠΡΩΝ; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΤΥΦΛΟΙ;

ΜΟΝΑΧΕ ΖΗΣΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝΕ ΣΕ ΣΥΓΡΗΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ... ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΠΗΓΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΝΑΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΟΥΣ.
.......ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝΕ ΝΑΟΥΣ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ.... ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ; ΕΧΟΥΜΕ ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΜΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΜΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ; ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΨΗΛΩΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΛΙΓΟ ΘΕΛΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΨΗΛΩΝΕΙ.

amethystos είπε...

Στά βήματα τού Πατέρα του, φίλε. Ο οποίος ήταν μέσα στόν οικουμενισμό επί Δημητρίου, τόν υπηρετούσε αλλά δέν ήταν οικουμενιστής. Νομίζουν ότι είμαστε μαλάκες.

Ανώνυμος είπε...

Τήν εἴχατε γνωρίσει, εἴπατε; (Μέ ὅλη τήν καλή διάθεση σᾶς ρωτάω) Ἦταν ἁγία ἤ ἐνάρετος ἄνθρωπος;...Καί αὐτά πού γράφονται; Ὑπάρχουν καί ἠχητικά πού τά ἀποδεικνύουν..
Ἐπίσης αὐτά πού λέει ὁ π. Σεραφείμ Ζήσης γιατί σᾶς φαίνονται "περίεργα"; Δέν εἶναι ἔτσι;

amethystos είπε...

Μπορείς νά διαβάσεις τά κείμενα του π. Αθανασίου.

χαλαρωσε είπε...

Ο π. Αθανασιου ικανοποιητικα θα λεγαμε δειχνει το ελλειματικο της προσεγγισης που κανει η Παπανικολαου. Ο Ζησης υιοθετει αυτα που η Παπανικολαου λεει, μη λαμβανοντας υποψιν πιθανη προβληματικη προσεγγιση της και μαλιστα για ενα θεμα που μπορει να εμπεσει στο φαυλο κυκλο της αγιομαχιας. Την επαινει περαν τουτου, αν και μοναχος στα αγιομαχικα της πεταγματα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ;

Εγκαλει διαφορους που θεσαν τις αμφιβολιες τους και μαλιστα λυπαται διοτι τον εκβιαζουν να γινει φιλος της αγιας με το ζορι. Ενω ειναι πεποισμενος για την τουλαχιστο οικουμενιστικη βαση της αγιας. Αφου λοιπον ειναι σιγουρος για τον οικουμενισμο της αγιας θεωρει λογικο την μη υπαρξη των θαυματων της. Το γεγονος οτι η αγια διηλθε ουρανο και γη, ο δε Αγιος Αμφιλοχιος Μακρης την εκειρε μοναχη, εδωσε το υστερημα της, το σαρκιο που εσερνε δηλαδη, ως λυτρο και πηρε πνευμα, εδωσε χαρα και ζωη μεσα απο τοσο αντιξοες συνθηκες δεν μας φανερωνει την βουλη του Κυριου. ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ.

Ο μοναχος οικτηρει την ιεραποστολη της. Ο συγχωρεμενος ο Παπασαραντοπουλος που θεωρειται και ειναι ο στυλοβατης και ο σπειρων την ιεραποστολη στην Αφρικη δεν την θεωρησε προβληματικη απεναντιας βοηιθησε τα μαλα. Πολλοι ανθρωποι ηρθαν στην ορθοδοξη πιστη εξ αιτιας της.
Ηταν ενα πουλακι που εκανε το πεταγμα του. Πεταξε οπως ο Κυριος θελησε. Δεν εμαθε την πτηση απο μανιουαλ..οδηγο πτησεων...αλλα οπως ο Κυριος της την εμφυτευσε. Περασε μεσα απο φωτια και πυρακτωμενο σιδερο και ο Κυριος την οδηγησε σε αναψυχη. Οτι ειχε το εδωσε και ο Κυριος εδεησε να αγιοκαταταχθει, ισως για να μας παραδειγματισει. Καθε ανθρωπος και τροπος. Την πιστη την ετηρησε μεσα στο καμινι της πολυανθρωπης ΙΝΔΙΚΗΣ ΕΡΗΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΔΕΧΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗς ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΤΟ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΑΛΛΗ ΟΠΤΙΚΗ.

Η ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΑΛΛΟΝ ΩΦΕΛΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ. ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ.

amethystos είπε...

ΩΡΑΙΟ ΑΔΕΛΦΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. Τό δίδυμο Ζήση είναι πονηρευόμενο. Εχει δημιουργήσει μιά κλίκα καί παίζουν θέατρ μεταξύ τους μέ τούς παν/μιακούς τους τίτλους. Απόλυτη μιζέρια.

Ανώνυμος είπε...

Η δρ. θεολογίας αλήθεια, γιατί δεν ακολούθησε τη νόμιμη και εκκλησιαστική οδό, προκειμένου να εκφράσει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την αγιοκατάταξη της αγίας Γαβριηλίας; Θα μπορούσε κάλλιστα γραπτώς και ενυπογράφως να τις καταθέσει δια του οικείου επισκόπου και της συνόδου στο πατριαρχείο. Αυτό που γίνεται τώρα είναι «κατόπιν εορτής».
Η δρ. θεολογίας θεωρεί την αγία ως αγία των οικουμενιστών. Η ίδια ανήκει στην εκκλησία της Ελλάδος. Αλήθεια, από πότε η εκκλησία της Ελλάδος είναι αντιοικουμενιστική και η δρ. θεωρεί τον εαυτό της αντιοικουμενίστρια; Όταν στην ενορία της μνημονεύει τον επίσκοπο που με τη σειρά του μνημονεύει τη σύνοδο που μνημονεύει τον πατριάρχη που αγιοκατατάσσει «οικουμενίστριες», δεν είναι ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΡΙΑ; Ας της τα εξηγήσει ο ένθερμος υποστηρικτής της μοναχός Σεραφείμ Ζήσης. Τη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων τη γνωρίζει ο μοναχός πολύ καλά από τα λεγόμενα του πατέρα του.

amethystos είπε...

Αδελφέ ο ορθόδοξος δρόμος είναι η προσευχή μας στόν Κύριο καί η κατάθεση του προβλήματός μας εκεί από όπου δίνονται οι απαντήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Πιό ἁπλούς καί εἰλικρινεῖς ἀνθρώπους ἀπό τό "δίδυμο Ζήση" πού λέτε, δέν ξέρω ἄν ἔχω γνωρίσει....
Ἄ, θυμᾶμαι σίγουρα ἄλλον ἕναν...

amethystos είπε...

Δέν γνωρίζεις πολύ κόσμο φίλε. Η πονηριά δέν σ'αφήνει.

Ανώνυμος είπε...

Είναι αλήθεια ότι σου είμαι παντελώς άγνωστη.....
Μάλλον θα με μπερδεύεις, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται να μιλάς για πονηριά.

amethystos είπε...

Δέν εξηγείται διαφορετικά τό επιφανειακό κριτήριο γιά τόν Ζήση καί τόν Γιό του.