Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής και η Έπαρση από τον π. Νικ. Λουδοβίκο (βίντεο)

 
Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής και η Έπαρση Βίντεο: π. Νικόλαος Λουδοβίκος (21 Ιαν 2018)
Η ομιλία έγινε στο αρχονταρίκι της Ι.Μ Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, από τον π. Νικόλαο Λουδοβίκο, την 21η Ιανουαρίου 2018.

«Ήταν ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, απλός μοναχός ήταν. Όλη η επίσημη εκκλησία, η διοικούσα και οι αρχιερείς και οι πατριάρχες είχαν τότε προσκυνήσει μια αίρεση... Και ο Άγιος Μάξιμος απλός μοναχός, ούτε παπάς ούτε δεσπότης. Και έλεγε «όχι, έχετε λάθος..!»

Σήμερα, έλεγε ο Άγιος Παϊσιος, δεν είναι καιρός «μαρτυρίου», δηλαδή δεν μας ζητάει ο Θεός να γίνουμε μάρτυρες, να δώσουμε την ζωή μας, αλλά είναι καιρός να δώσουμε ΜΑΡΤΥΡΙΑ για τον Χριστό με την ζωή μας, με την στάση μας, με τα λόγια μας, με τα έργα μας.

Να αντισταθούμε στο κακό! Τα λέω αυτά για να μη ντρέπεστε, και να μη δειλιάζετε, και να μη μπερδεύεστε. Γιατί λέει ο παπάς το είπε! Και επειδή το είπε ο παπάς; Και ο δεσπότης να το πει, και ο πατριάρχης να το πει..! Όταν είναι αντίθετο με τον νόμο του Θεού, δεν θα το κάνω..! Επίσης έλεγε:

«Δεν έγινε η αλήθεια για την αγάπη, αλλά η αγάπη για την αλήθεια...» (Δηλαδή η αλήθεια είναι πάνω από την αγάπη, ότι αγάπη χωρίς την αλήθεια δεν νοείται.)

- Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής, Θεοφώτιστος Πατέρας της Εκκλησίας. (580-662 μ.Χ.)


Ομιλίες από τον π. Νικόλαο Λουδοβίκο

Δεν υπάρχουν σχόλια: