Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Roberto Pecchioli - Ο Τζορτζ Σόρος και η Ανοιχτή Κοινωνία (30)

 Συνέχεια από: Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

KATA ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ (ΤΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ)

ΤΟ ΜΕΓAΛΟ ΔIΧΤΥ ΤΟΥ ΨΑΡA

Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΉ ΕΠΙΧΕIΡΗΣΗ. HRW, AMNESTY INTERNATIONAL ΚΑΙ ΆΛΛΟΙ

Η οργάνωση που θα υποστηρίξει περισσότερο το OSF τα επόμενα χρόνια είναι η αμερικανική οργάνωση Human Rights Watch (HRW). Μακροχρόνια δικαιούχος του Soros, θα λάβει έως και 100 εκατομμύρια δολάρια για δέκα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2020. Η ανακοίνωση ήρθε από τον ίδιο τον Σόρος και θα είναι η μεγαλύτερη δωρεά του δικτύου OSF. "Η Human Rights Watch είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές οργανώσεις που υποστηρίζω. Τα ανθρώπινα δικαιώματα ενισχύουν τις υψηλότερες φιλοδοξίες μας: βρίσκονται στην καρδιά της Ανοιχτής Κοινωνίας". Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και τον Παγκόσμιο Νότο. Η HRW είναι μία από τις δομές που βρίσκονται πιο κοντά στη σκέψη του Σόρος, με πρόεδρο για μεγάλο χρονικό διάστημα τον Aryeh Neier, επί σχεδόν είκοσι χρόνια στην κορυφή του OSF, που στα νιάτα του ήταν ακροαριστερός ακτιβιστής. "Επικεντρώνοντας τη διεθνή προσοχή στα μέρη όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Human Rights Watch δίνει φωνή στους καταπιεσμένους και θέτει τους καταπιεστές προ των ευθυνών τους για τα εγκλήματά τους. Οι αυστηρές και αντικειμενικές έρευνες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και η στρατηγική και εστιασμένη συνηγορία του, δημιουργούν έντονη πίεση για αλλαγή και αυξάνουν το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν όσοι διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Άλλο ένα παράδειγμα οργουελιανής νεο-γλώσσας: δισεκατομμυριούχοι και η Αυτοκρατορία πολεμούν στο πλευρό των κατατρεγμένων!

Η HRW είναι μία από τις ΜΚΟ που ακούγονται διεθνώς περισσότερο στο θέμα των εγκλημάτων πολέμου, μια τραγωδία τεραστίων διαστάσεων, η οποία όμως δεν μπορεί να επιρρίπτεται αποκλειστικά σε όσους, κατά καιρούς (σκεφτείτε το σενάριο της Μέσης Ανατολής και τον μακρύ πόλεμο στη Συρία), βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά των "δικαίων", δηλαδή σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Πρώτα αποσταθεροποιούν, μετά υποδαυλίζουν κρίσεις, και τέλος εργάζονται σε διάφορα επίπεδα για να επιτύχουν νέες ισορροπίες ευνοϊκές για τους στόχους τους, τις οποίες μπορεί να ονομάσουν δημοκρατική επανάσταση, αποκατάσταση της ελευθερίας ή Ανοιχτή Κοινωνία, ανάλογα με το συμφέρον της στιγμής. Η HRW έπεσε σε ένα περίεργο ατύχημα το 2015, όταν κατηγόρησε τον συριακό τακτικό στρατό ότι χρησιμοποιεί εκρηκτικά βαρέλια. Ο διευθυντής της HRW Κένεθ Ροθ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε "κατά λάθος" δημοσιεύσει μια εικόνα από την ισραηλινή καταστροφή στη Γάζα, παρουσιάζοντάς την ως απόδειξη της χρήσης εκρηκτικών βαρελιών στη Συρία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλάζουν σε σημασία ανάλογα με τα εμπόλεμα μέρη. Υπάρχει εξάλλου μια αφόρητη υποκρισία σε όσους χρηματοδοτούν έναν ιερό σκοπό όπως η καταπολέμηση των εγκλημάτων πολέμου, αλλά ταυτόχρονα είναι ενταγμένοι -όπως ο Σόρος- στον οικονομικό όμιλο Carlyle, του οποίου τα συμφέροντα στον στρατιωτικό τομέα είναι γνωστά.

Η Διεθνής Αμνηστία λάμβανε πάντοτε χρήματα από το δίκτυο Σόρος, μερικές φορές για ενέργειες που δεν είχαν σχέση με τον εξαιρετικά ανθρωπιστικό και καταγγελτικό χαρακτήρα που επιδεικνύει. Το 2017, έλαβε μια μεγάλη δωρεά ύψους 160.000 δολαρίων για μια πολιτική εκστρατεία στην Ιρλανδία, με τίτλο My Body My Risk, με αφορμή ένα δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Οι τοπικές αρχές διέταξαν την Αμνηστία να επιστρέψει τα χρήματα, καθώς απαγορεύεται από την ιρλανδική νομοθεσία να λαμβάνει ξένα κεφάλαια για εγχώριες πολιτικές εκστρατείες, αλλά έλαβε σαφή άρνηση, στο όνομα της παρέμβασης στα "ανθρώπινα δικαιώματα". Το OSF στην περίσταση υποστήριξε οικονομικά τρεις κορυφαίες ιρλανδικές οργανώσεις αμβλώσεων. Η εφημερίδα Irish Independent κατέγραψε μια έκθεση του OSF, η οποία υποστήριζε: "με έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους περί αμβλώσεων στον κόσμο, μια νίκη θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε άλλες έντονα καθολικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία, και να παρέχει την απαραίτητη απόδειξη ότι η αλλαγή είναι δυνατή, ακόμη και σε εξαιρετικά συντηρητικά μέρη. Η πρόσφατη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου [στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας] προσφέρει πολύτιμες και επίκαιρες ευκαιρίες για την προώθηση της εκστρατείας". Χωρίς να υπεισέλθουμε στην ουσία των λόγων που υποστηρίζονται, η πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση είναι προφανής.

Μια άλλη μεγάλη οργάνωση, αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, που χρηματοδοτείται από τον Σόρος, είναι η γαλλική FIDH (Fédération International pour les Droits Humaines), ένα δίκτυο 178 ομάδων από εκατόν είκοσι χώρες. Η FIDH λαμβάνει επίσης χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μέσω του Εθνικού Ιδρύματος για τη Δημοκρατία NED. Ισχυρίζεται ότι δραστηριοποιείται κυρίως σε θέματα φεμινισμού, μετανάστευσης και δικαιωμάτων ΛΟΑΤ, καθώς και στον τομέα της παγκοσμιοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως η Αμνηστία και η HRW, κατηγορείται επίσης ότι υποστηρίζει αμερικανικά πολιτικά συμφέροντα μέσω παραποιημένων εκθέσεων. Είναι δύσκολο να μην θέσει κανείς ερωτήματα μπροστά στο τεράστιο ποσό χρημάτων που λαμβάνουν -από το OSF, από άλλα ιδρύματα, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς- οι έστω και άξιοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιας έννοιας που επεκτείνεται πέρα από κάθε όριο. Για παράδειγμα, δεν έχουμε όρεξη να αποκαλούμε "ανθρώπινο δικαίωμα" τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, την τεχνητή γονιμοποίηση, την υιοθεσία από ομοφυλόφιλους και την ίδια την άμβλωση. Αυτά είναι θέματα γνώμης για τα οποία συγκρούονται νομίμως διαφορετικές απόψεις. Ειδικότερα, αυτό που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι η επιθετική ΛΟΑΤ ατζέντα των τελευταίων δέκα ετών δεν θα είχε καμία πιθανότητα να επιβληθεί χωρίς την επιδεικτική χρηματοδότηση μιας τεράστιας αλυσίδας, της οποίας ακόμη και ο Σόρος είναι μόνο ένας κρίκος.

Μια έρευνα πριν από μερικά χρόνια που δημοσιεύτηκε στη La Stampa μιλούσε ανοιχτά για μια επιχείρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μια οργάνωση με την οποία η OSF έχει σχέσεις συνεργασίας και η οποία το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Ανοιχτής Κοινωνίας από το CEU, το σοροσιανό Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι λαμβάνουν ετήσια επιχορήγηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, έχουν μια έντονα φιλομεταναστευτική στάση, σε τέτοιο βαθμό που αρνήθηκαν τα κονδύλια της ΕΕ και δεν συνεργάζονται με τη Frontex, την ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των συνόρων. Θα συζητήσουμε σε ξεχωριστό κεφάλαιο το ρόλο άλλων οργανώσεων που συνδέονται με τους MSF ή χρηματοδοτούνται από αυτούς στη διευκόλυνση των μεταναστευτικών ροών (OXFAM, MOAS και άλλες).

Μια ξεχωριστή συζήτηση αξίζει το Avaaz, που ιδρύθηκε το 2007 από την ResPublica, και το Move.on (μια ΜΚΟ πολιτικής δράσης που, σύμφωνα με την ανυποψίαστη Washington Post, λαμβάνει χρηματοδότηση απευθείας από τον Σόρος) υπό την ομπρέλα του OSF. Εδώ και χρόνια, το Avaaz, που σημαίνει "φωνή" στη γλώσσα Φαρσί, δεν δέχεται πλέον δωρεές άνω των 5.000 δολαρίων, προκειμένου να πιστοποιηθεί ως οργάνωση ανοιχτή σε όλους τους πολίτες. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, το Avaaz είναι το μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικό διαδικτυακό δίκτυο πολιτικής πίεσης στον κόσμο. Για να καταλάβει κανείς ότι το Avaaz δεν είναι ένας αμερόληπτος οργανισμός, αρκεί να δει τις εκθέσεις του και τις σαφώς προσανατολισμένες πολιτικές μάχες του, π.χ. την ιταλική το 2018, στην οποία προέτρεπε τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν ορισμένα κόμματα, όλα κεντροδεξιά.

Παραπομπές
ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΠΡΟΣΟΨΗ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: