Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Roberto Pecchioli - Ο Τζορτζ Σόρος και η Ανοιχτή Κοινωνία (51)

Συνέχεια από: Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

KATA ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ (ΤΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ)

12 

ΣΟΡΟΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ


ΜΙΑ ΜΑΚΡΆ ΙΣΤΟΡΊΑ,
ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΉ ΧΡΗΜΆΤΩΝ ΠΊΣΩ ΑΠΌ ΜΕΓΆΛΑ ΒΆΣΑΝΑ

Μετανάστευση σημαίνει ανταπόκριση σε μια κρίση. Ο νομικός και οικονομολόγος Giacinto Auriti το αποκάλεσε "νόμο του νερού": ο άνθρωπος μετακινείται εκεί όπου βρίσκει συνθήκες ζωής. Το τραγικό είναι ότι για τον καπιταλισμό, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις είναι μια μέθοδος διακυβέρνησης που ο σύγχρονος θεός Πρωτέας ξέρει να χρησιμοποιεί προς όφελός του, αναδιαμορφώνοντας την κοινωνία κατ' εικόνα του. Όταν μπορεί, δημιουργεί ή τροφοδοτεί ο ίδιος τις κρίσεις. Η μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης ξεκίνησε μετά την κομμουνιστική κατάρρευση, αδειάζοντας χώρες όπως η Ουκρανία, η Ρουμανία και η Μολδαβία, αλλά έγινε απόλυτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από κρίσεις που καθοδηγούνται από τη δυτική γεωπολιτική. Πρώτα ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, ο οποίος έληξε με τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι (2011) και την επιτυχία των γαλλοβρετανικών συμφερόντων, που κατέστησαν τις ακτές της Βόρειας Αφρικής μια γη όλων και κανενός ανοιχτή στη βία, η συνδυασμένη πίεση της δημογραφίας, η ενδημική φτώχεια της κεντρικής Αφρικής και τα καλά οργανωμένα σχέδια για τον εκτοπισμό εκατομμυρίων νέων Αφρικανών, κυρίως ανδρών. Παράλληλα, η Τυνησία αποσταθεροποιήθηκε (2010-2012) με μία από τις λεγόμενες "αραβικές άνοιξες". Η ιρακινή φωτιά μεταδόθηκε στη Συρία με τον ατελείωτο εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στις 15 Μαρτίου 2011, στον οποίο συμμετείχαν παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις (Ρωσία, Τουρκία, ΗΠΑ). Το βάρος της τεράστιας καταστροφής και της ανθρωπιστικής κρίσης είχε ως αποτέλεσμα την πίεση προς τα βορειοδυτικά εκατομμυρίων προσφύγων πολέμου. Σε αυτό το δραματικό σενάριο, ο Τζορτζ Σόρος, οι οργανώσεις του και πολλοί άλλοι παράγοντες και συμφέροντα παρεμβάλλονται για να επιβάλουν ανεξέλεγκτη και μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη - όπως έκαναν και στις ΗΠΑ.
Τα κρίσιμα χρόνια για την τοποθέτηση μιας μακροπρόθεσμης έκτακτης ανάγκης ήταν μεταξύ 2010 και 2014/15, με το βραχυκύκλωμα μεταξύ της συριακής ανθρωπιστικής κρίσης που ακολούθησε την ιρακινή και της αποσταθεροποίησης της νότιας Μεσογείου και της Σαχάρας της Αφρικής. Χρονολογείται από το 2015, εν μέσω της συριακής έκτακτης ανάγκης, το σχέδιο Σόρος - Μέρκελ που εκπονήθηκε από την ESI (European Stability Intiative), μια οργάνωση που χρηματοδοτείται επίσης από το OSF, ο πρόεδρος της οποίας Gerald Knaus είναι μέλος του σοροσιανού ECFR, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. (βλ. κεφάλαιο IV). Το σχέδιο προέβλεπε την υποδοχή μισού εκατομμυρίου Σύρων στη Γερμανία, τη χορήγηση βοήθειας στην Τουρκία και την υποστήριξη της εισόδου του Βερολίνου στην ΕΕ. Γνωρίζουμε ότι το δίκτυο Σόρος είναι πλέον εχθρός της κυβέρνησης της Άγκυρας. Η ΕΕ υποτίθεται ότι θα υποδεχόταν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο "αιτούντες άσυλο" ετησίως, προσφέροντας στον καθένα δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ ετησίως για δύο χρόνια. Απαιτούσε την άμεση ενεργοποίηση μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας "μετανάστευσης και ασύλου" και τη δημιουργία ενός σώματος ευρωπαίων συνοριοφυλάκων υπό τις διαταγές της. Ένας πραγματικός στρατός "συνοριοφυλάκων", επιφορτισμένος όχι με τη φύλαξη των συνόρων, αλλά με τη διευκόλυνση της διέλευσής τους.

Ο σιωπηρός στόχος της Ανοιχτής Κοινωνίας είναι να αφαιρέσει τις αποφάσεις για τη μετανάστευση από τα εθνικά κράτη και να μεταφέρει τη διαχείρισή τους σε υπερεθνικούς φορείς. Αυτό που προσπάθησε μάταια η ΕΕ με τις ποσοστώσεις κατανομής των Σύρων προσφύγων. Ένα υπόμνημα της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για τη Μετανάστευση (ένα εσωτερικό όργανο της OSF), προτρέπει κυνικά να "εκμεταλλευτούμε τη συνθήκη που δημιουργήθηκε από την τρέχουσα κρίση για να επηρεάσουμε τη συζήτηση για την επανεξέταση της διαχείρισης της μετανάστευσης", δηλαδή "μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της παγκόσμιας διακυβέρνησης της μετανάστευσης". Σε ένα έγγραφο που αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο του 2015, φαίνεται ότι η Ανοιχτή Κοινωνία προσπάθησε να επηρεάσει μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Η πολιτεία του Τέξας, που συνορεύει με το Μεξικό, είχε καταθέσει αγωγή κατά εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου Ομπάμα που θα επέτρεπε την οικογενειακή επανένωση για μετανάστες χωρίς χαρτιά. Τρία χρόνια αργότερα, ο Σόρος κατηγορήθηκε, ομολογουμένως χωρίς πειστικές αποδείξεις, ότι ήταν ο χρηματοδότης αυτού που ονομάστηκε "το καραβάνι των μεταναστών", της μακράς πορείας χιλιάδων ανθρώπων, σχεδόν όλοι από την Ονδούρα, προς τα σύνορα των ΗΠΑ μέσω του Μεξικού.

Το βέβαιο είναι ότι στη Δύση λειτουργεί ένα εξαιρετικά πυκνό δίκτυο, εξοπλισμένο με τεράστια οικονομικά μέσα που ευνοούν τη μετακίνηση μεγάλων μαζών ανθρώπων, ένα δάσος από ακρωνύμια πίσω από τα οποία σχεδόν πάντα βρίσκει κανείς τη χρηματοδότηση πολύ συγκεκριμένων κέντρων, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου του Τζορτζ Σόρος. Ένα από τα πολλά παραδείγματα είναι η Ομάδα Μεταναστευτικής Πολιτικής (MPG) με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία διαθέτει χρηματοδότηση και συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, άλλα όργανα του ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και το πανταχού παρόν OSF και άλλα ιδρύματα. Ένα δίκτυο τεραστίων διαστάσεων που διαψεύδει την τρέχουσα αφήγηση περί αναπόφευκτου και αυθόρμητου του φαινομένου, χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσε κανείς να εξηγήσει, για παράδειγμα, την παρουσία ενός πραγματικού ιδιωτικού στόλου στη Μεσόγειο Θάλασσα για την υποστήριξη της μετανάστευσης.
Μια μεταμοντέρνα εκδοχή του τέλους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όταν ο λιμένας, τα σύνορα, δεν φυλάσσονταν πλέον λόγω έλλειψης ανθρώπων, μέσων και θέλησης. Στην ουσία, το σχέδιο Μέρκελ-ESI-Σόρος είναι μια προγραμματισμένη εισβολή στο έδαφος της ΕΕ, ανεξάρτητα από τη βούληση των πληθυσμών υποδοχής, από την οικονομική συγκυρία και από κάθε εξέταση της κουλτούρας και του πολιτισμού: μια ανοιχτή, ανυπεράσπιστη, ευρύτατα ανοικτή κοινωνία. Πολύ σημαντική είναι η επιδέξια χρήση των όρων: όσοι μετακινούνται γίνονται αυτόματα "αιτούντες άσυλο" και η διεκδίκησή τους χαρακτηρίζεται ως "δικαίωμα", ανύπαρκτο στους διεθνείς κώδικες. Οι λέξεις έχουν πάντα συνέπειες· ο ίδιος ο όρος "μετανάστης", τον οποίο κανείς δεν χρησιμοποιούσε μέχρι πριν από δέκα χρόνια, έχει ανασυρθεί για να περιγράψει μια ρευστή, στιγμιαία κατάσταση, ένα είδος μόνιμης διέλευσης, έναν υπαρξιακό νομαδισμό που προσβάλλει πρωτίστως την ανθρωπιά όσων μεταναστεύουν.

Ο Τζορτζ Σόρος έχει συνδέσει τη MasterCard, το μεγάλο κύκλωμα πιστωτικών καρτών και υπηρεσιών πληρωμών, με τις πρωτοβουλίες του υπέρ των μεταναστών. Μέσω της MasterCard, θα παράσχει άμεση οικονομική στήριξη. Η συμφωνία συνεργασίας ονομάζεται Humanity Ventures. Σε κοινή δήλωσή τους, ο Σόρος και η MasterCard ανέφεραν ότι τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας διαφόρων κυβερνήσεων δεν μπόρεσαν να λύσουν τα προβλήματα των "προσφύγων", οι οποίοι αδυνατούν "να έχουν πρόσβαση σε οικονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Η πιθανή επένδυσή μας σε αυτή την κοινωνική επιχείρηση, σε συνδυασμό με την ικανότητα της MasterCard να δημιουργεί προϊόντα που βοηθούν τις πιο ευάλωτες κοινότητες, θα δείξει πώς το ιδιωτικό κεφάλαιο μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων". Ειδικά αφού τα δημιουργήσει. Η Humanity Ventures, πρόσθεσε, είναι φτιαγμένη για να είναι κερδοφόρα, ώστε να υποκινήσει τη συμμετοχή άλλων επιχειρηματιών. Η MasterCard παραδέχθηκε το 2016 ότι παρείχε προπληρωμένες πιστωτικές (δηλαδή χρεωστικές...) κάρτες σε μετανάστες και πρόσφυγες που ταξίδευαν μέσω της Ευρώπης, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο λογαριασμός με τις υποσημειώσεις πληρώθηκε από ανυποψίαστους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Η μεγάλη διάθεση κεφαλαίων από τα κέντρα μεταναστών ανάγκασε την έστω και δειλή ΕΕ να αυξήσει σημαντικά τον προϋπολογισμό της Frontex, του οργανισμού που ασχολείται με την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, από 6,3 εκατομμύρια ευρώ το 2005 σε 333 ευρώ το 2019, στο σημερινό 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο θα αυξηθεί στο προβλεπόμενο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το 2025. Πρόκειται για εντυπωσιακά μεγέθη, αλλά άνισα σε σύγκριση με το έργο και τα μέσα που αναπτύσσονται στην άλλη πλευρά. Πόσο κοστίζει ο εξοπλισμός ενός στόλου; Ποιος πληρώνει τα χιλιάδες ευρώ του ημερήσιου κόστους ενός πλοίου; Ο Τζορτζ Σόρος είναι μεταξύ εκείνων που γνωρίζουν τις απαντήσεις. Μόνο ο Σταθμός Υπεράκτιας Βοήθειας Μεταναστών (Migrant Offshore Aid Station, MOAS), που ιδρύθηκε από το στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ Τζόζεφ Κατραμπόουν, οικείο πρόσωπο της Χίλαρι Κλίντον, φέρεται να διαθέτει έως και 400.000 ευρώ μηνιαίως για τα σκάφη του. Ο MOAS διαθέτει δύο σκάφη βαθέων υδάτων, αρκετές φουσκωτές λέμβους και ακόμη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για έρευνα από αέρος. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Catrambone έγινε πλούσιος χάρη στον όμιλο Tangiers Group, ένα ασφαλιστικό γραφείο που ειδικεύεται σε "υπηρεσίες βοήθειας έκτακτης ανάγκης και πληροφοριών". Επικίνδυνες σχέσεις· μεταξύ των συνεργατών του είναι ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας μαχητικών μαχαιριών με διασυνδέσεις στον σκοτεινό κόσμο των μισθοφόρων πολέμου, που τώρα ονομάζονται εργολάβοι, ο Ρόμπερτ Γιανγκ Πέλτον. Οι δουλειές είναι δουλειές, ακόμη και για τους φιλάνθρωπους. Στο διοικητικό συμβούλιο της MOAS συμμετέχει επίσης ο Ian Ruggier, ένας πρώην αξιωματικός της Μάλτας, διάσημος για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων των μεταναστών που φιλοξενούνται στο νησί. Η MOAS κατηγορήθηκε το 2017 από τη Frontex ότι επιβίβασε παράνομους μετανάστες μέχρι τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ενθαρρύνοντας έτσι τις αναχωρήσεις. Το πηγαινέλα των πλοίων έχει αναμφισβήτητα καταγραφεί από το πρόγραμμα θαλάσσιας επιτήρησης Marine Traffic και δεν αφορά μόνο την MOAS. Ο προϋπολογισμός της ένωσης, σύμφωνα με έρευνα της καθημερινής εφημερίδας Il Giornale, είναι ύποπτος, καθώς φέρεται να δήλωσε τη δαπάνη ενός εκατομμυρίου δολαρίων για ένα drone, το οποίο είναι εύκολα διαθέσιμο στην αγορά με το μισό ποσό.

Στην Ιταλία, η έρευνα σχετικά με τον στόλο των ΜΚΟ που βοηθούν τους μετανάστες να φτάσουν στο ιταλικό έδαφος και στην ΕΕ είναι ανοιχτή εδώ και χρόνια, με βάση την έκθεση της Frontex. Η υπηρεσία θεωρεί ότι οι ΜΚΟ λειτουργούν ως συνεργοί των διακινητών ανθρώπινων ζωών - αηδιαστικό είναι ότι συμβάλλουν επίσης στον υψηλό κίνδυνο θανάτου στα περάσματα. Ο στόλος των πλοίων των ΜΚΟ μειώνει το κόστος και τους κινδύνους των εμπόρων ανθρώπινης σάρκας και εξαλείφει επίσης την ανάγκη προμήθειας πλοίων ικανών να κάνουν ολόκληρο το ταξίδι από οποιοδήποτε σημείο της νότιας Μεσογείου μέχρι τις ευρωπαϊκές ακτές. Ο δικαστής της Κατάνιας Carmelo Zuccaro ζήτησε την παρακολούθηση της χρηματοδότησης των ενώσεων και των ΜΚΟ που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού κύματος, καταγγέλλοντας ότι η ιταλική μαφία οικειοποιείται μέρος της χρηματοδότησης που προορίζεται για τη διαχείριση των μεταναστών. 

Πολλές από τις κορυφαίες οργανώσεις χρηματοδοτούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το δίκτυο Σόρος, στόχος του οποίου είναι η εξάλειψη των εθνικών συνόρων. Έχει γίνει φανερό ότι η μεταναστευτική κρίση δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Η ίδια η φωτογραφία του άτυχου παιδιού από τη Συρία Aylan που σκοτώθηκε το 2015, το σώμα του οποίου βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε μια παραλία, χρησιμοποιήθηκε κυνικά για να εντυπωσιάσει την κοινή γνώμη κάνοντάς την να κλίνει προς την αδιάκριτη υποδοχή. Την ίδια χρονιά, ένας δημοσιογράφος του Sky News βρήκε ένα "εγχειρίδιο μεταναστών" στο ελληνικό νησί της Λέσβου. Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι τα εγχειρίδια, γραμμένα στα αραβικά, είχαν δοθεί στους παραλήπτες πριν από το πέρασμα της Μεσογείου από μια ομάδα με την ονομασία "Καλώς ήρθατε στην ΕΕ", η οποία χρηματοδοτείται από την Open Society του Τζορτζ Σόρος. Όλα δείχνουν, για τη Frontex, ότι πρόκειται για μια επιχείρηση διακίνησης ανθρώπων που διεξάγεται από διεθνείς εγκληματικές συμμορίες με τη βοήθεια πλοίων που ανήκουν σε διάφορες ΜΚΟ ή έχουν ναυλωθεί από αυτές. Ο ερευνητής και δικηγόρος William Craddick ανακάλυψε ότι ορισμένες από τις ναυλώσεις εντοπίζονται σε οργανώσεις που υποστηρίζονται από το OSF, όπως η avaaz.org της Moveon.org, η Save the Children και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Ανησυχητικό είναι το παράδοξο να χρηματοδοτούν άνδρες όπως ο Σόρος την εμπορία ανθρώπων από την Αφρική στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν ενεργά πολιτικές για τον περιορισμό της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. Ίσως το όνειρο -ή ο εφιάλτης- του Σόρος να οραματίζεται στην πραγματικότητα έναν κόσμο που θα κατοικείται από λίγους μόνο λαούς. Ο "υπερπληθυσμός" αφορά τους Ευρωπαίους και τους Βορειοαμερικανούς, και η ενσωμάτωση των μεταναστών είναι ένα λεκτικό μέσο για να συγκαλυφθεί η εθνοτική υποκατάσταση. Το αμερικανικό Πεντάγωνο, πιο ειλικρινά, μιλάει για "τεχνητή εξαναγκαστική μετανάστευση", όπως την ορίζει η πολιτική επιστήμονας και σύμβουλος της κυβέρνησης Kelly M. Greenhill, όπλα ενός "μη βίαιου πολέμου" εναντίον των λαών της Ευρώπης, που διεξάγεται από τους ίδιους ανθρώπους που καταδικάζουν τον ρατσισμό, κηρύττουν την ανεκτικότητα, την αδελφοσύνη και την αιώνια ειρήνη. Εδώ είναι ένα άλλο πρόσφορο έδαφος για το δίκτυο του Σόρος: ο αγώνας κατά της "ξενοφοβίας και του ρατσισμού", του οποίου αιχμή του δόρατος στην Ευρώπη είναι το OSEPI (Open Society European Policy Institute) Το OSEPI, σε ένα από τα έγγραφα που δημοσίευσε το DcLeaks, παραδέχεται ότι οργανώνει συναντήσεις με ευρωβουλευτές για να "ξαναγράψει τον κανονισμό του Κοινοβουλίου ώστε να απαγορεύσει κάθε ρητορική μίσους". Η ρητορική του μίσους, το απόλυτο όπλο με το οποίο θα φιμωθεί όποιος δεν συμπαθεί τον προοδευτισμό της ανοιχτής και "αφυπνισμένης" (woke) κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: