Σάββατο 6 Απριλίου 2024

«Δεν είναι κοινές αξίες». Και ο δήμος του Μιλάνου απορρίπτει το άγαλμα της μητρότητας!

Όχι λέει ο Δήμος στη δημόσια τοποθέτηση του αγάλματος της μητρότητας της γλύπτριας Vera Omodeo. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τού Palazzo Marino εκφράζει «αξίες που δεν γίνονται αποδεκτές παγκοσμίως»

Ο δήμος του Μιλάνου είπε όχι. Το άγαλμα για τη μητρότητα της καλλιτέχνιδας Vera Omodeo στην πραγματικότητα θεωρήθηκε έκφραση αξιών «που δεν είναι κοινές παγκοσμίως» από τους ειδικούς που έπρεπε να αξιολογήσουν την τοποθέτηση του έργου στην Piazza Eleonora Duse, στην περιοχή Porta Venezia. Η οικογένεια τής γλύπτριας θέλησε να δωρίσει το τεχνούργημα σε φυσικό μέγεθος στον Δήμο, ώστε να εκτεθεί δημόσια, αλλά η επιτροπή απέρριψε την πρόταση, γνωμοδοτώντας αρνητικά «τόσο για το είδος του έργου όσο και για την προβλεπόμενη θέση».

Στην έκθεση που αρνείται την τοποθέτηση του αγάλματος, όπως αναφέρει η Repubblica, διαβάζουμε λόγους που είναι εκπληκτικοί. Σύμφωνα με τη δημοτική επιτροπή, στην πραγματικότητα, το γλυπτό για τη μητρότητα αντιπροσωπεύει «αξίες που είναι σίγουρα σεβαστές αλλά δεν τίς μοιράζονται καθολικά όλοι οι πολίτες, ώστε τούς αποθαρρύνουν στην ένταξή τους στον δημόσιο χώρο». Αλλά το έργο δείχνει στην πραγματικότητα την πιο καθολική και ανθρώπινη πράξη που μπορεί να φανταστεί κανείς: αυτή της μητέρας που θηλάζει το παιδί της. Μια εικόνα που ενώνει και μας ταξιδεύει σε μια προγονική και αυθεντική διάσταση της ανθρώπινης εμπειρίας.

Αντιθέτως, οι ειδικοί που όρισε το Palazzo Marino είδαν κάτι ακατάλληλο για δημόσια προβολή. Και μάλιστα - αναφέρει η Repubblica - η πρότασή τους ήταν να δωρίσουν το γλυπτό σε ένα ιδιωτικό ινστιτούτο, όπως ένα νοσοκομείο ή ένα θρησκευτικό ινστιτούτο, ώστε «το θέμα της μητρότητας, που εκφράζεται εδώ με εξαιρετικά θρησκευτικές αποχρώσεις», να αξιοποιηθεί καλύτερα. Τα μέλη της οικογένειας της γλύπτριας Vera Omodeo έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την απορία τους για αυτή την απόφαση συνοδευόμενη από λόγους που δεν θεωρούνται πολύ πειστικοί. Έτσι, η κόρη της Serena Omodeo Salè απάντησε: ποια μηνύματα και αξίες έχει πού δεν μπορούν να μοιραστούν : "Το να είσαι γυναίκα; Να θηλάζεις; Να γεννάς;".

Επιπλέον, για την κόρη, το άγαλμα στερείται τελείως θρησκευτικών αναφορών και - αναφέρει η Repubblica - η οικογένεια δεν θα προχωρήσει σε δωρεά «αν το άγαλμα δεν τοποθετηθεί σε σημείο ορατό στους πολίτες». Κατά ειρωνικό τρόπο, η γνώμη του Δήμου για το έργο έγινε γνωστή ακριβώς στις ώρες που οι εφημερίδες ανέφεραν την είδηση ​​του βανδαλισμού του αγάλματος του Indro Montanelli στους κήπους Porta Venezia, επίσης στο Μιλάνο.

Μια χειρονομία που έδειξε, για άλλη μια φορά, πόσο η ιδεολογία και η μισαλλοδοξία μπορούν να μεταμορφωθούν σε ένα λάθος που επιβάλλεται εν τέλει στη μνήμη και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Μάρκο Λεάρντι

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://theodotus.blogspot.com/2013/01/vertigo.html#more