Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Φίλης Γεώργιος: Πως επηρεάζει την Ελλάδα το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

Για την πολιτική σκηνή στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία μετά τα αποτελέσματα των εκλογών μίλησε ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης. Στις πρόσφατες αγγλικές εκλογές, ο Σούνακ προκήρυξε πρόωρες εκλογές, καθώς φοβόταν ότι όσο περνούσε ο καιρός, η διαφορά μεταξύ των Εργατικών και των Τόρις θα μεγάλωνε. Μετά τον πόλεμο, ο σερ Κιρ Στάρμερ είναι ο τέταρτος "Εργατικός" πρωθυπουργός, και φαίνεται ότι οι βασικές κατευθύνσεις της Μεγάλης Βρετανίας δεν θα αλλάξουν, παρά τις δυσλειτουργίες του Brexit και τις πολλαπλές κρίσεις.

 Η συμφωνία μεταξύ του Αριστερού Μετώπου και του Μακρόν στη Γαλλία θεωρείται μια αριστοτεχνική κίνηση, αλλά ενδέχεται να φέρει μεγαλύτερη αναταραχή και αβεβαιότητα στη χώρα. Οι βασικές γεωπολιτικές αντιπαλότητες και φόβοι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας παραμένουν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αβεβαιότητα και αστάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί με την τρέχουσα κατάσταση. Ο Μακρόν, που κάποτε θεωρήθηκε ο νέος μεγάλος ηγέτης της Ευρώπης, φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η Γαλλία έχει χάσει την επιρροή της στην Κεντρική και Δυτική Αφρική και κινδυνεύει να χάσει κτήσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η αποδυνάμωση της Γαλλίας μπορεί να επηρεάσει και την ικανότητά της να βοηθήσει την Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, κάτι που είναι ανησυχητικό για την ελληνική πλευρά.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα δύσκολη φάση, όπου τα επόμενα χρόνια θα κριθεί αν θα επιβιώσει ή αν θα οδηγηθεί σε αποδυνάμωση. Η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα της Ένωσης φαίνεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τις δομικές αλλαγές που έχουν συμβεί στην κοινωνία. Η Γαλλία, ως το μεγάλο εργαστήριο της πολιτικής σκέψης μετά τον Διαφωτισμό, αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον της Ευρώπης. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αρχικά μια γαλλική ιδέα, η σημερινή αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει είτε σε θετικές είτε σε αρνητικές εξελίξεις για τους Ευρωπαίους. Τέλος, είναι σημαντικό για την Ελλάδα να έχει μια ισχυρή Γαλλία, καθώς αυτό θα διασφαλίσει την υποστήριξή της σε γεωπολιτικά ζητήματα, ειδικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στη Γαλλία.

 https://www.youtube.com/watch?v=wPU3kuqYk3g

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

I Gallia edeixe tin filia tis stin Ellada eidika ston A Pagosmio opou eixe ypo stratiotiki katoxi tin oli sxedon tin Xora pros sofronismo kai meta stous Mikrasiates me tin vkoooitheia ston Kemal.katopin ayton theoro oti prepei i Ellada na steilei strato stin Kentriki kai Dytiki Afriki kathos kai stin Nea Kalidonia sto pleyro ton Gallon na mathoun oi kakoi Afrikanoi kai Kanakoi tis Kalidonias na min sevontai ton Diafotismo. AM