Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Διεθνές συνέδριο παρουσίασης μελετών για το θέμα: «Νίκαια και η Εκκλησία της Τρίτης Χιλιετίας: Προς την Ενότητα Καθολικών και Ορθοδόξων» (Ρώμη, 4 – 8 Ιουνίου 2025).

Μία συνδιοργάνωση της Διεθνούς Ορθοδόξου Θεολογικής Ένωσης I.O.T.A.,
και του Ινστιτούτου Οικουμενικών Σπουδών του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Άγ. Θωμά Ακινάτη (Angelicum).

Η Σύνοδος της Νίκαιας (325) είναι θεμελιώδης για την ενότητα μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών. Η Σύνοδος εγκαινίασε έναν συνοδικό τρόπο αντιμετώπισης θεολογικών και κανονικών ζητημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Σύμβολο της Πίστεως της Νίκαιας παρείχε μία θεολογική εικόνα της Τριαδικής Θεότητας που συνεχίζει να καθοδηγεί την κοινή πίστη των Χριστιανών, ιδίως της Ορθοδόξου και της Καθολικής Εκκλησίας. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στην διατύπωση αυτής της κοινής πίστης στον σημερινό κόσμο, με σκοπό την στενότερη προσέγγιση των δύο εκκλησιών για πλήρη κοινωνία. Πάνω από 100 διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές θα συζητήσουν θέματα όπως τα δόγματα της τριάδας και της ενσάρκωσης, την συνοδικότητα και το πρωτείο, την αίρεση και το σχίσμα, την ημερομηνία του Πάσχα και άλλα πρακτικά ζητήματα υπό το φως της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.

Το συνέδριο θα συνδέσει τους εν εξελίξει διαλόγους φέρνοντας σε επαφή τα μέλη των ακόλουθων ομάδων και οργανισμών: Κοινή Διεθνής Επιτροπή για τον Θεολογικό Διάλογο μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ποντιφική Επιτροπή Ιστορικών Επιστημών, Pro Oriente, Κοινή Ορθόδοξη-Καθολική Ομάδα Εργασίας του Αγίου Ειρηναίου, Εταιρεία για το Δίκαιο των Ανατολικών Εκκλησιών, Κέντρο Οικουμενικών, Μισσιολογικών και Περιβαλλοντικών Μελετών, Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

 https://tasthyras.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: