Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Μύθοι και αλήθειες για τον μεγάλο Γιανναρά - επιλογικώς

Θα συνεχίσουμε εδώ τη θεολογική προσέγγιση του μεγάλου μας των νεοελληνικών και θεολογικών γραμμάτων και πραγμάτων Χρ. Γιανναρά. Η στάση μας απέναντί του ήταν ανέκαθεν κριτική. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να σταθούμε αντικειμενικά και να αναγνωρίσουμε το μέγεθος του ανδρός. Πράγματι, τάραξε τα θεολογικά εγχώρια ύδατα και καυτηρίασε τον δυτικό ευσεβισμό πολλών “καθαρών” χριστιανών αδελφών μας εντός και εκτός πουριτανικών σεχτών. Ο απόηχος της αποτελεσματικής (καθότι και βιωματικής) κριτικής του Γιανναρά φάνηκε στην απίστευτη λάσπη που δέχτηκε από αυτές τις ομάδες και η οποία αμαύρωσε την ορθή κρίση προς το πρόσωπό του και άλλων σπουδαίων της εποχής, όπως του λόγιου μοναχού Θεοκλήτου του Διονυσιάτου. Προ ημερών έμαθα από αξιόπιστη πηγή πως η μεταξύ τους παρεξήγηση λύθηκε με τη συγγνώμη του τελευταίου. Αυτά όμως ας τα αφήσουμε για τους ιστορικούς. Για την ώρα θα συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε εδώ και κάτι μέρες εξ αφορμής της κοίμησης του ανδρός:

• Προώθησε τις προγαμιαίες σχέσεις – αλλά ούτε μια αράδα στο ογκώδες του έργο δεν μπορεί να βρεθεί επερείδουσα τη σχετική μομφή.

• Είναι ο σεξολόγος θεολόγος και πατέρας του νεονικολαϊτισμού – αλλά μάλλον οι ευσεβιστές των Οργανώσεων εφηύραν αυτή τη συκοφαντία.

• Έκανε άστοχη σύνδεση του σαρκικού με τον θείο έρωτα – αρκεί όμως και μόνο η ανάγνωση του Άσματος Ασμάτων της Αγίας Γραφής για να δείξει το αν λάθεψε ή όχι.

• Αστόχησε σε θεολογικές διατυπώσεις, άρα ήταν αιρετικός – μπορεί, αλλά αυτό δεν τον καθιστά αυτομάτως αιρετικό, διότι ποτέ δεν του υποδείχθηκε κάτι σχετικό από Επίσκοπο ή Σύνοδο και δεν αναίρεσε.

• Ήταν αιρετικός, άσχετα από επίσημες ή μη καταδίκες του – λάθος: α) διότι δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο σημείο στα έργα του που να εγγίζει την αίρεση και β) θα έπρεπε τότε να χαρακτηρίσουμε πολλούς κληρικούς και λαϊκούς των ημερών μας τοιουτοτρόπως, που έχουν γράψει και διακηρύξει επίσημα και ξεκάθαρα αιρετικές θέσεις (π.χ. οικουμενιστικές, απιστίας στη μεταβολή των Τιμίων Δώρων στην Ευχαριστία και άλλα πολλά έως πάρα πολλά...).

• Υποβάθμισε το κύρος των Ιερών Κανόνων – όχι. Απλά καταπολέμησε τον νομικισμό στην Εκκλησία.

• Υπονόμευσε τη θεοπνευστία των Ιερών Κανόνων – όχι φυσικά. Απλώς κατέδειξε τη σχετικότητα ενίων εξ αυτών και την απολυτοποίησή τους σε βάρος της ελευθερίας του Πνεύματος. Τρανή απόδειξή τούτου η μη εφαρμογή των Κανόνων αυτών στη σημερινή ζωή της Εκκλησίας για λόγους ποιμαντικούς σχεδόν από όλους και, φυσικά, και από τους ίδιους τους επικριτές του.

Κάπου εδώ πρέπει να σταματήσουμε. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Άλλωστε στην περίπτωση του πολυγραφότατου Γιανναρά μιλάνε τα έργα του. Ας μπουν στον κόπο να διαβάσουν λίγες σελίδες όσοι πολυτρόπως αγράμματοι τον απαξιώνουν γενικότερα και ειδικότερα…

Κ. Νούσης
Λάρισα, 29/9/2024
 
Ο ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ Ο ΚΑΥΜΕΝΟΣ ΕΥΤΥΧΗΣΕ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΞΑΣΤΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΛΑΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΠΛΗΡΩΣ. ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΜΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΙΡΕ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΟΗΤΕΥΣΕ. Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕ ΜΕ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΕΣΤΡΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑ  ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕ Ο ΚΟΝΔΥΛΗΣ. ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΗΣ Β' ΒΑΤΙΚΑΝΕΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ, ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΕ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΘΕΟΤΟΚΟ, ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΣΑΝ ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ, ΒΡΗΚΕ ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΔΕΝΙΣΤΗ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ, ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΕ ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΟΔΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΛΑΤΡΕΥΕΤΑΙ ΣΑΝ Η ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΟΜΩΣ. ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΛΕΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ. ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ!!!! 
ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΝΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΔΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΟΥΣ;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιο το ίδρυμα και ποιο το άνομα που σταμάτησε φίλε αμέθυστε;

Ανώνυμος είπε...

Τελικά δεν θα μπορέσει ποτέ κανείς να καταλάβει αν την μεγαλύτερη ζημιά την κάνουν οι "άρχοντες" ή οι "αυλικοί" περί αυτών.
Μιλά για "αγράμματους" ο αρθρογράφος. Σίγουρα τα "παραισθησιογόνα" φιλολογικά σχήματα του "καινοτόμου λόγιου" είχαν τόσο επίδραση στους μουχλιασμένους οργανωσιακούς εγκεφάλους που νόμιζαν πως ανακάλυψαν την Αμερική ή καλύτερα επιτέλους είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να προλάβουν την εποχή τους αλλά και να βρεθούν να της κάνουν και Κατηχητικό 2.0 από πάνω (κατά το Ελλάδα 2.0. του Κούλη). Αν ο πατέρας τους τους άφηνε που και που να παίζουν κανένα ηλεκτρονικό ή κανένα μπιλιάρδο , να κάνουν παρέα με τα παιδιά της αλάνας και να τσιλημπουρδίζουν που και που μπορεί και να είχαν γλυτώσει την περισσότερη ζημιά. Όπως και να έχει αν θέλεις να είσαι αντικειμενικός αυτή την ανάταση δεν το λες και λίγο πράγμα. Δεν παύει όμως να είναι ψευδαίσθηση και ονείρωξη θερινής νυκτός που αφορά ένα μικρό κομμάτι του κόσμου.
Αν δεν μοιράζεται κάποιος μαζί σου την ανακουφιστική, από την μυρωδιά ναφθαλίνης, παραίσθηση όντως μπορεί να νομίζεις πως δεν γίνεται παρά να μην έχει διαβάσει τον "μεγάλο δάσκαλο". Κατανοητό και αυτό.
Όμως ο άνθρωπος είχε μια λεπτομέρεια που τον κάρφωνε ΧΟΝΤΡΑ. Απόφευγε την λέξη Ιησούς Χριστός όπως ο διάβολος το λιβάνι. Προκαλώ λοιπόν τον κάθε μορφωμένο να ανατρέξει στο πολυγραφότατο έργο αλλά και τις ομιλίες του Γιανναρά και να μετρήσει πόσες φορές αναγράφεται με παρρησία το όνομα Ιησούς Χριστός. (Οι πλάγιες αναφορές για το "βρέφος από την Ναζαρέτ" και τα λοιπά γλυκανάλατα δεν μετρούν) Θα βρεθεί σε μία δυσάρεστη έκπληξη. Θα μου πεις "Ού λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω" αλλά εδώ δεν έχουμε μια περίπτωση ταπεινότητας. Το αντίθετο. Ακριβώς το αντίθετο.
ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΜΙΛΟΎΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΣΥΝΌΔΟΥΣ ΠΡΟΚΕΙΜΈΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΝΘΟΎΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ, ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ, ΤΟ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ, ΤΟ ΑΝΥΠΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΩΤΗΤΑΣ, ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΕΣΗΣ; ΟΝΕΙΡΕΥΟΤΑΝ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΤΡΑΝ ΜΕΓΑΛΙΩΔΕΙΣ ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ. (ΑΓΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ 2.0) ΚΑΙ ΘΑ ΈΔΕΙΝΑΝ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΝΥΣΗΧΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΩΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΠΟΙΟΣ KAI ΓΙΑΤΙ ΑΝΥΣΗΧΕΙ;). ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΠΩΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΩΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΝΤΩΣ ΤΑ ΕΡΙΞΕ ΤΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΡΦΜΕΝΟΥΣ ΟΜΟΓΎΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΣΦΎΡΙΞΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΙΤΗΣΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ; Όμως αυτά δεν τα έλεγε στην νιότη του. Απεναντίας στα πολύ στερνά του σαν να ήθελε να αφήσει την σφραγίδα του ή να κατοχυρώσει την υστεροφημία του - έμμεση συμμετοχή του σε πράγματα που ήξερε πως ετοιμάζονται. Σαν το κεραμίδι να ήταν από καιρό στον χαρτοφύλακα μαζί με τις επιφυλλίδες και απλά ατύχησε περιμένοντας τον συντονισμό της ετερότητας και των σχέσεων. Θα μου πεις όπως την βρίσκει κανείς.
Εν ολίγοις: Tα βουτηρόπαιδα του Κατηχητικού 2.0 που μέσω του Γιανναρά απέκτησαν credit γαλλικής και γερμανικής διανόησης (έτσι νομίζουν στην κούνια που τους κούναγε και τους κουνάει ακόμα) μας λένε και αμόρφωτους. Ρε τσου......... που λέγαμε και στις αλάνες.

amethystos είπε...

Η οργανωση τής ζωής. Το όνομα Ιησούς Χριστός.