Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Κάτω από ένα προφανές παράδοξο, μια άκαμπτη λογική - Fiducia supplicans

από τον Don Alain Lorans, SSPX

                                 


Πώς μπόρεσε η «συνοδική» Εκκλησία να προωθήσει την ευλογία των ζευγαριών που δεν είναι θρησκευτικά παντρεμένα ή του ίδιου φύλου ( Fiducia supplicans , 18 Δεκεμβρίου 2023);
Πώς θα μπορούσε να συμμορφωθεί με τον παρόντα χρόνο, αντικρούοντας την προειδοποίηση του Αγίου Παύλου: nolite conformari huic sæculo ( Rm 12, 2);
Πώς μπορεί, που θέλει πάντα να ακούει μετανάστες, οικολόγους, τα προάστια... να αποδειχτεί τόσο κωφός στην Παράδοση;


Αυτά τα ερωτήματα είναι εκείνα που θέτει ο καθένας στον εαυτό του όταν αντιμετωπίζει το οδυνηρό θέαμα των ανθρώπων της Εκκλησίας που φλερτάρουν τον κόσμο, τις διανοητικές του μόδες και τις ανήθικες ιδιοτροπίες του;
Να παραιτηθούμε και να υποφέρουμε;

Δύο παρατηρήσεις μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση και να αντιδράσουμε.

Αφενός, οι σημερινές ρωμαϊκές αρχές, βλέποντας ότι η Εκκλησία δεν έχει πλέον πίστωση, νομίζουν ότι μπορεί να ανακτήσει τη χαμένη της επιρροή κυνηγώντας τον κόσμο και τις ψευδοαξίες του.

Από την άλλη πλευρά, οι ισχυροί αυτού του κόσμου, που θεσμοθετούν και νομιμοποιούν ολοένα και περισσότερο την τριπλή φιλοδοξία που κατήγγειλε ο Άγιος Ιωάννης ( 1 Ιω. 2, 15-17), ελπίζουν ότι η Εκκλησία, που έχει ανάγκη αναγνώρισης, θα δώσει ιερότητα στον καταναλωτιστικό ηδονισμό τους. ευλογώντας τις «αξίες» τους.

Τι απαίσια συμμαχία!

Εφόσον η «συνοδική» Εκκλησία προδίδει την αποστολή της ακολουθώντας τον κόσμο, συναντά αντίσταση από καρδινάλιους, επισκόπους, ιερείς και πιστούς. έτσι θέλει να τους υποτάξει και γίνεται δικτατορικός. Αντιτιθέμενος στον εορτασμό της παραδοσιακής Θείας Λειτουργίας ελπίζει να εξουδετερώσει όσους, μέσω της προσκόλλησής τους σε αυτή τη λειτουργία, δείχνουν ξεκάθαρα ότι την έχει προδώσει.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα επαγγέλματα στερεύουν, η θρησκευτική πρακτική καταρρέει και οι εκκλησίες αδειάζουν... πρέπει ακόμα να προσαρμοστούμε στον σύγχρονο κόσμο, στον τρόπο σκέψης και ζωής του;
Ωστόσο, ο κοσμικός πολιτισμός είναι υποχρεωτικός και ο κληρικαλισμός θα ήταν ο μόνος εχθρός.

Γι' αυτό η «συνοδική» Εκκλησία είναι τόσο προσεκτική και τόσο ομιλητική με αυτόν τον κόσμο.
Γι' αυτό, απέναντι στην Παράδοση, άλλοτε είναι κωφάλαλη και άλλοτε προσβλητική και αποφασισμένη να εξαλείψει ό,τι την έρχεται σε αντίθεση.
Ωστόσο, σύνοδος σημαίνει «βαδίζουμε μαζί», είτε σας αρέσει είτε όχι!

Αυτή είναι, συνοψίζεται γρήγορα, η βαθιά ανάλυση του Don Davide Pagliarani, Ανώτατου Στρατηγού της Εταιρείας του Αγίου Πίου

Στο τέλος αυτής της ημέρας των σπουδών, είπαμε στον εαυτό μας ότι, αν μπορούσε, η «συνοδική» Εκκλησία θα έκανε τον Μωυσή να κατέβει από το όρος Σινά, όχι πλέον με τις Πινακίδες του Νόμου, αλλά με τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. ..

Και αισθανθήκαμε περισσότερο από ποτέ δεμένοι, με κάθε ίνα της ύπαρξής μας, με την Παράδοση, όπως δήλωσε ο Μονσινιόρ Μαρσέλ Λεφέβρ στις 21 Νοεμβρίου 1974: «Εμμένουμε με όλη μας την καρδιά, με όλη μας την ψυχή, στην Καθολική Ρώμη, θεματοφύλακα της Καθολικής πίστης και των παραδόσεων που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση αυτής της πίστης, στην αιώνια Ρώμη, δάσκαλο της σοφίας και της αλήθειας ».


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για νομοσχέδιο γάμου ομοφυλοφίλων: “Αυτά τα λύνει το κράτος. Εγώ θα τα λύσω; ”

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποια είναι η τριπλή φιλοδοξία που αναφέρει ο Αγ. Ιωάννης;

amethystos είπε...

Α΄ ΙΩΑΝΝΟΥ 2:15-17 TGV
Μην αγαπάτε τον κόσμο, μήτε όσα είναι του κόσμου. Αν κάποιος αγαπάει τον κόσμο, δεν έχει μέσα του την αγάπη για τον Πατέρα. Γιατί όλα όσα είναι του κόσμου –οι αμαρτωλές επιθυμίες του εγώ, η λαχτάρα ν’ αποχτήσουμε ό,τι βλέπουν τα μάτια μας, και η υπεροψία πως κατέχουμε γήινα αγαθά– δεν προέρχονται από τον Πατέρα αλλά από τον αμαρτωλό κόσμο. Ο κόσμος όμως παρέρχεται και μαζί του όλα όσα επιθυμούν οι άνθρωποι να κατέχουν μέσα σ’ αυτόν· ενώ όποιος εκτελεί το θέλημα του Θεού θα ζήσει αιώνια.

χαλαρωσε είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ αμεθυστο ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ

ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΤΡΗ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ, ΩΣ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΚΟΥ ΘΕΛΗΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΩΣΦΟΡΟΥ ΤΡΑΒΗΧΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ. ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΡΕΙΣΜΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. ΕΙΝΑΙ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ. ΠΑΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΥΣΙΑ. ΑΥΤΟ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΦΟΒΕΡΟΣ ΚΟΛΑΣΜΟΣ. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΜΟΣ. ΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΝΤΙΚΟΣΜΟ. ΤΟ ΑΠΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΖΟΦΟΣ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ. ΟΙΚΟΔΟΜΕΙΤΑΙ ΣΘΕΝΑΡΑ ΟΛΟΣ Ο ΑΝΤΙΚΟΣΜΟΣ. Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΧΡΙΣΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ.


Και γιατί να μην διευρυνθούν ακόμα περισσότερο τα όρια της συμπερίληψης ώστε να γίνει ακόμα πιο «δημοκρατική», «ανεκτική» και «ανοιχτή» η κοινωνία μας, συμπεριλαμβάνοντας στους νομικά θεσμοθετημένους πολιτικούς γάμους εκείνους των αιμομικτών, των κτηνοβατών, των νεκρόφιλων, εκείνων που ερωτεύονται προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης ή όλους όσοι θέλουν να παντρευτούν τον εαυτό τους; Διότι αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν. Ζουν ανάμεσα μας, όπως μέσα μας ζουν οι ενδεχομένως ανεξέλεγκτες φαντασιώσεις μας και η αχαλίνωτη επιθυμία μας να «είμαστε οτιδήποτε θέλουμε», ανά πάσα ώρα και στιγμή, χωρίς περιορισμούς και κυρίως, χωρίς συνέπειες.

H Karen Reed παντρεύτηκε τον εαυτό της δηλώνοντας ότι:

«Ήμουν 40 ετών όταν σκέφτηκα πως ήρθε η ώρα να νοικοκυρευτώ. Ο άνθρωπος που αγαπούσα πιο πολύ και με τον οποίο ήθελα να δεσμευτώ, ήταν ο εαυτός μου. Ήταν κάτι σαν πράξη αποδοχής του εαυτού μου. Φόρεσα το νυφικό μου και έζησα μία εκπληκτική γαμήλια τελετή με τους ανθρώπους που αγαπώ και νοιάζομαι»