Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Οι παγετώνες των Άλπεων μεγάλωσαν «κρυφά»

Τα fake news της στιγμής: από τα πτώματα που αναδύθηκαν ξανά στο Έβερεστ λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στους παγετώνες των Άλπεων, που μεγάλωσαν «κρυφά»

 Οι παγετώνες των Άλπεων μεγάλωσαν «κρυφά»

Τις τελευταίες ημέρες, πολλές εφημερίδες δόλωσαν τις ψευδείς ειδήσεις και το αντίστροφο δεν δημοσιεύουν τίς πολύ αληθινές ειδήσεις, έστω και αν δεν είναι πολύ συμφιλιωτικές με τον συναγερμό για την περιβόητη υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα fake news, για να παραθέσω έναν τίτλο από τη La Repubblica, είναι η εξής: «Έβερεστ, το μακάβριο αποτέλεσμα της τήξης των πάγων: εκατοντάδες πτώματα ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια». Δεν είναι αλήθεια, τίποτα δεν ξαναβγαίνει στην επιφάνεια: ακόμα κι αν είναι πολύ αληθινό (όπως έγραψε και το έβαλε σωστά ο Il Giornale) ότι «μια αποστολή για την ανάκτηση των σορών των ορειβατών» βρίσκεται σε εξέλιξη. Αντίθετα, η πραγματική είδηση, που σνομπάρουν όλοι, είναι ότι οι ετήσιες έρευνες των κύριων παγετώνων του Trentino και τμήματος της Λομβαρδίας (το Adamello) έχουν επισημάνει ότι τα εποχιακά χιόνια, επομένως οι πιθανοί σχηματισμοί νέων πάγων, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι παγετώνες θα αυξηθούν επίσης σύντομα, εκτός και αν προκύψουν απίθανες θερμοκρασίες στην έρημο του Ιράν αυτό το καλοκαίρι.

Ας ξεκινήσουμε με τα fake news. Ένα πράγμα είναι αλήθεια: η επιχείρηση εμπορικών εκστρατειών που φέρνει εκατοντάδες ορειβάτες-τουρίστες στην κορυφή του Έβερεστ (μια πολύτιμη επιχείρηση για το Νεπάλ και για τις ίδιες τις αποστολές) έχει πείσει για χρόνια την κυβέρνηση του Κατμαντού να καθαρίσει το βουνό από χιονοστιβάδες περιττωμάτων (όλοι , κυριολεκτικά, πρέπει να επαναφέρουν τά δικά τους  στήν πατρίδα ) και στη συνέχεια με τόνους συσσωρευμένων σκουπιδιών, με την προσθήκη, από φέτος, μιας ομάδας Νεπαλέζων στρατιωτών και ορειβατών που διορίστηκαν από το Υπουργείο Τουρισμού για να πάρουν μερικά παγωμένα πτώματα που διασταυρώνονται το μονοπάτι της λεγόμενης κανονικής διαδρομής. Μέχρι στιγμής έχουν αφαιρέσει πέντε και πρέπει να εξηγηθεί ότι η επέμβαση είναι δύσκολη και δαπανηρή: τα πτώματα κρυσταλλώνονται σε άβολες θέσεις και ζυγίζουν πολύ λόγω του πάγου. Η πλειοψηφία είναι πάνω από τά επτά χιλιάδες μέτρα ύψος. Είναι δυνατόν και πιθανό, ωστόσο, να μην μεταφέρουν πολλά άλλα χαμηλά, πάντα τα ίδια: τις περίφημες «πράσινες μπότες» (που χρησιμοποιούνται πλέον ως γεωγραφικό σημείο) ή την «Ωραία Κοιμωμένη», με λίγα λόγια το πιο προφανές και αποθαρρυντικό. , καμία σχέση με τους πάνω από 300 ορειβάτες που έχουν θαφτεί σε πάγο ή χαραμάδες από τη δεκαετία του 1920. Είναι αλήθεια ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη (που υπάρχει, αλλά εδώ και αιώνες) κάνει μερικές φορές ορατά νέα σώματα και απόβλητα, όπως συμβαίνει και με παλιά τεχνουργήματα και όπλα από τον Μεγάλο Πόλεμο στις Άλπεις μας: αλλά ισχύει και το αντίθετο, δηλαδή μόνο αυτό που έχει καλυφθεί από την παγωμένη κουβέρτα μπορεί να ξαναεμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου: καλυμμένο από χιονοπτώσεις και παγετώνες, επομένως, που στο μεταξύ είχαν αναπτυχθεί γύρω του. Είναι ένας κοινός συλλογισμός, αλλά ισχύει και για το Mont Blanc μας: ο θόλος του χιονιού και του πάγου που κυριαρχεί στην κορυφή του, αν δεν ήταν εκεί, θα κατέβαζε την κορυφή του κατά 14 μέτρα. κάθε τόσο η κορυφή χαμηλώνει (το 2021 ήταν 4.805 μέτρα) και κάθε τόσο ανεβαίνει (φαίνεται να έχει επιστρέψει στα 4.808 φέτος).

Το τουριστικό συμβούλιο του Νεπάλ, για να συντομεύσουμε, έχει φυτέψει το δόλωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη για μια μακάβρια επιχείρηση μάρκετινγκ. Αν δεν συνέβαινε αυτό, θα είχε δουλέψει σκληρά για να καθαρίσει όχι μόνο το Έβερεστ (και το κοντινό Lhotse και το Nuptse) αλλά και τα 8000 μέτρα που, σε σχέση με τις απόπειρες, έχουν καταγράψει πολλούς περισσότερους θανάτους: όπως η Annapurna (ένα τρίτο από τους ορειβάτες που πέθαναν προσπάθησαν να το ανέβουν) ή το θανατηφόρο K2 ή το Nanga Parbat. Επιστρέφοντας στην Ιταλία και τα νέα πού σνόμπαραν (όπως όλα τα καλά νέα), η μόνη πηγή που ανέφερε τα νέα για τη βελτίωση των αλπικών παγετώνων ήταν ο ιστοχωρος του βουνού.
tv: τα στοιχεία που αναφέρθηκαν συγκεντρώθηκαν από την Πολιτική Προστασία, την  επιτροπή 
παγετώνων SAT, το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και την υπηρεσία παγετώνων της Λομβαρδίας. Μετά από αυτό, η αραίωση των παγετώνων τις τελευταίες δεκαετίες, φυσικά, υπάρχει για όλους: το να γνωρίζουμε ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν, ωστόσο, δεν βλάπτει. 

 https://www-ilgiornale-it.translate.goog/news/politica/i-ghiacciai-delle-alpi-cresciuti-nascosto-2340571.html?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp

Δεν υπάρχουν σχόλια: