Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Μενέ, Θεκέλ, Φαρές. Τι μας διδάσκει η βύθιση του ιστιοφόρου στο Παλέρμο



 
από τον Roberto de Mattei

Ένα ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων, σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει τον φουρτουνιασμένο ωκεανό πού θεωρείται αβύθιστο, βυθίστηκε σε δεκαπέντε λεπτά, μετά από ένα μέτριο ανεμοστρόβιλο εκατό μέτρα από την ακτή, ενώ τριγύρω μικρές βάρκες υποστήριζαν τον ανεμοστρόβιλο χωρίς ζημιές.
Το ναυάγιο της θαλαμηγού Bayesian , που σημειώθηκε στις 19 Αυγούστου 2024 στο λιμάνι Porticello, στην επαρχία του Παλέρμο, συγκλόνισε την κοινή γνώμη λόγω της δυναμικής του δυστυχήματος, αλλά και λόγω της ταυτότητας των πρωταγωνιστών του.

Το ιστιοφόρο ανήκε στην πραγματικότητα στον Βρετανό μεγιστάνα Mike Lynch , ο οποίος είχε οργανώσει μια κρουαζιέρα για να γιορτάσει την αθώωσή του σε μια δίκη που τον είχαν κατηγορήσει για απάτη 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχετικά με την πώληση της εταιρείας λογισμικού του στη Hewlett-Packard . HP), το 2011.
Μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια δικαστικών δοκιμασιών, στις 6 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ένα δικαστήριο των ΗΠΑ απάλλαξε τον επιχειρηματία από όλες τις κατηγορίες.
Ο Lynch είχε προσκαλέσει μια μικρή ομάδα φίλων στο πολυτελές γιοτ του, συμπεριλαμβανομένου του δικηγόρου του στη δίκη, Christopher Morvillo , και του προέδρου της Morgan Stanley International , Jonathan Bloomer , του οποίου η μαρτυρία ήταν καθοριστική για να τον σώσει στην υπόθεση.
Επτά άτομα από τα 22 πέθαναν στο ναυάγιο: μεταξύ αυτών οι τρεις φίλοι Lynch , Morvillo και Bloomer. Κατά μια μοναδική σύμπτωση, ο επιχειρηματικός συνεργάτης του Lynch, Stephen Chamberlain , επίσης συγκατηγορούμενος στη δίκη, πέθανε την παραμονή του ναυαγίου, χτυπημένος από ένα αυτοκίνητο ενώ έκανε τζόκινγκ κοντά στο σπίτι του στην Αγγλία.
Αν προσθέσουμε σε αυτό την ύπαρξη σχέσεων μεταξύ της εταιρείας του Lynch, των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και της Mossad , καταλαβαίνουμε πώς η υπόθεση έχει εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα.
Αναμένουμε την έρευνα από το δικαστικό σώμα για να καταλάβουμε αν πέρα ​​από τα ατμοσφαιρικά γεγονότα υπήρξαν και ανθρώπινες ευθύνες, αμέλειες ή κακόβουλες. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και είναι θεμιτό να προβάλλονται όλες οι υποθέσεις. Ωστόσο, όταν τα ανθρώπινα γεγονότα μας φαίνονται ακατανόητα, πρέπει να θυμόμαστε ότι η τύχη δεν υπάρχει και ότι σε ό,τι συμβαίνει υπάρχει ένα θείο μήνυμα που μιλά στη νοημοσύνη και την καρδιά μας. Ποιο θα μπορούσε να είναι το μήνυμα που
μας στέλνει η μυστηριώδης βύθιση του Bayesian ;

Ίσως αυτό: δεν αρκεί να είμαστε πλούσιοι και ισχυροί, να ξεφεύγουμε από την ανθρώπινη δικαιοσύνη, να γιορτάζουμε τη νίκη και να αυταπατώμεθα ότι κοροϊδέψαμε τον κόσμο. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η κρίση των ανθρώπων, αλλά η κρίση του Θεού και ο Θεός μπορεί να μας καλέσει ανά πάσα στιγμή να λογοδοτήσουμε για τις πράξεις μας.
Ας μην θαμπωνόμαστε από τα πιο ελκυστικά πράγματα που μας προσφέρει ο κόσμος: αυτό που έχει σημασία είναι μόνο η Βασιλεία του Θεού και η δικαιοσύνη του. Το πάρτι μπορεί να τελειώσει ξαφνικά και να εξελιχθεί σε τραγωδία. Αυτό ισχύει για τους ανθρώπους, αλλά και για τα έθνη, τα οποία μπορούν να κριθούν από τη μια στιγμή στην άλλη στην ιστορία τους.
Είναι η ίδια η Αγία Γραφή, στο Βιβλίο του Δανιήλ , που μας το υπενθυμίζει αυτό.

Ο Βαβυλώνιος πρίγκιπας Βαλτάσαρ, γιος του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα, είχε ετοιμάσει ένα συμπόσιο με χίλιους καλεσμένους, στο οποίο παρευρέθηκαν οι ευγενείς του, οι γυναίκες του και οι παλλακίδες του. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, μια γραφή εμφανίστηκε σε έναν τοίχο με αυτές τις τρεις μυστηριώδεις λέξεις: Mene, Tekel, Fares. Ο φοβισμένος βασιλιάς διέταξε να κληθούν οι αστρολόγοι, οι Χαλδαίοι και οι μάντεις, αλλά κανένας από αυτούς δεν μπορούσε να εξηγήσει το νόημα αυτών των λέξεων. Τότε η βασίλισσα πρότεινε στον κυρίαρχο να συμβουλευτεί τον Δανιήλ , ο οποίος είχε γίνει γνωστός για την ικανότητά του να ερμηνεύει όνειρα και να λύνει γρίφους. Ο Δανιήλ κλήθηκε να παραστεί στον Βασιλιά, ο οποίος του πρόσφερε μεγάλα δώρα αν μπορούσε να εξηγήσει αυτά τα σκοτεινά λόγια. Ο Δανιήλ αρνήθηκε τα δώρα του Βασιλιά, αλλά του έδωσε την εξήγηση που του ζητήθηκε: « Είσαι θρασύς εναντίον του Κυρίου του ουρανού και τα σκεύη του ναού του μεταφέρθηκαν μπροστά σου και εσύ, οι αξιωματούχοι σου, οι γυναίκες σου,
οι παλλακίδες σου ήπιατε από αυτά, :  δοξάσατε τους θεούς του χρυσού, του ασημιού, του χαλκού, του σιδήρου, του ξύλου, της πέτρας, που ούτε βλέπουν ούτε ακούν ούτε καταλαβαίνουν, και δεν δοξάσατε τον Θεό, στα χέρια του οποίου είναι η ζωή σας και στον οποίο ανήκουν όλες οι οδοί σας. Από αυτόν στάλθηκε τότε εκείνο το χέρι που έγραψε αυτή τη γραφή, της οποίας είναι η ανάγνωση: Mene, Tekel, Fares, και αυτή είναι η ερμηνεία: Mene : Ο Θεός μέτρησε τις ημέρες της βασιλείας σου και έβαλε τέλος σε αυτή. Θεκέλ : Ζυγιστήκατε στη ζυγαριά και σας βρήκαν λειψό. Φαρές : Το βασίλειό σας διαιρέθηκε και θα δοθεί στους Μήδους και τους Πέρσες. (…) Την ίδια νύχτα, ο Βαλτάσαρ, ο βασιλιάς των Χαλδαίων, σκοτώθηκε: Ο Δαρείος ο Μήδος έλαβε το βασίλειο, σε ηλικία περίπου εξήντα δύο ετών » ( Δανιήλ 5, 23-30).

Ο πατέρας Giuseppe Brunengo (1821-1891), στην εντυπωσιακή ιστορική του μελέτη για το τέλος της Αυτοκρατορίας της Βαβυλώνας γράφει: «Ως εκ τούτου, περίπου έξι αιώνες μετά την κατάκτηση του Κύρου, φάνηκε ότι έγινε η καταστροφή της Βαβυλώνας, μετά από μακρά παρακμή και αγωνία. Τα σπίτια, τα παλάτια, οι ναοί, τα μνημεία της τεράστιας πόλης, το ίδιο το παλάτι με τους κρεμαστούς κήπους του, και εκείνοι οι κολοσσιαίοι τοίχοι που ήταν το θαύμα του κόσμου, όλα δεν ήταν παρά ένας σωρός ερειπίων και σχεδόν μια τεράστια κυματιστή θάλασσα από τύμβους, δηλαδή από γιγάντιους τάφους, στη μέση των οποίων ο Ευφράτης, ο μόνος ζωντανός, ας πούμε, σε εκείνο το βασίλειο του θανάτου και της ερήμωσης, συνέχισε τη σιωπηλή και μεγαλειώδη πορεία του προς τον Ωκεανό » ( Η Αυτοκρατορία της Βαβυλώνας και της Νινευή από τις απαρχές έως την κατάκτηση του Κύρου, που περιγράφεται σύμφωνα με τα Σφηνοειδή Μνημεία σε σύγκριση με τη Βίβλο , Tip.Giachetti, Prato 1885, τομ.

Μενέ, Θεκέλ, Φαρές. Αυτά τα λόγια μας υπενθυμίζουν ότι για όλους, φτάνει η ημέρα τής αποδόσεως δικαιοσύνης , δηλ. να δώσουμε λογαριασμό στον Θεό για τις πράξεις μας. Εδώ είναι μια μη συνωμοτική, αλλά θρησκευτική και ηθική ερμηνεία του τι συνέβη στην ακτή του Παλέρμο και τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια κοινωνία που παραβιάζει χαρούμενα τον φυσικό και θεϊκό νόμο, ενώ ίσως βρίσκεται στις παραμονές ενός δραματικού ναυαγίου.

 https://www-unavox-it.translate.goog/ArtDiversi/DIV6108_De-Mattei_Veliero_affondato_a_Palermo.html?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_sch=http

Δεν υπάρχουν σχόλια: