Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Πυρηνικός Πόλεμος - Γρίβας Κων/νος: "Δεν ξέρω αν θα τη γλιτώσουμε αυτή τη φορά"

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας εκφράζει την ανησυχία του για την ευκολία με την οποία θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας πυρηνικός πόλεμος στη σημερινή εποχή, αναφέροντας το βιβλίο "The Button" του πρώην υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω της πολυπλοκότητας των νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και ο κυβερνοπόλεμος. Γίνεται αναφορά σε ιστορικά περιστατικά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου όπου η ανθρωπότητα γλίτωσε από πυρηνικό πόλεμο από τύχη ή θεία πρόνοια, όπως το επεισόδιο με το υποβρύχιο Β-59 και τον Στανισλάβ Πετρόφ. Αυτά τα γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη για ψύχραιμη και ορθολογική σκέψη στη διαχείριση των πυρηνικών όπλων.

 Ο κ . Γρίβας επισημαίνει ότι η Δύση περνάει μια κρίση παράνοιας, η οποία οφείλεται σε δομικές αδυναμίες του πολιτισμικού πλαισίου. Τονίζει ότι η Ελλάδα, ως φορέας του γνήσιου Δυτικού πολιτισμού, θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. 

Τονίζεται επίσης η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και η δυνατότητά της να λειτουργήσει ως πολιτισμική υπερδύναμη προς όφελος της ανθρωπότητας. Ο κ. Γρίβας αναγνωρίζει ότι πολλοί θεωρούν την Ελλάδα ασήμαντη, αλλά επιμένει ότι αν η χώρα κατανοήσει τον ρόλο της, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην παγκόσμια σταθερότητα. 

Η συζήτηση στρέφεται στη σύγχρονη πολιτική σκηνή της Ελλάδας, με κριτική στο πολιτικό προσωπικό που ενδιαφέρεται περισσότερο για εσωτερικές συνωμοσίες παρά για τη γεωπολιτική αξία της χώρας. Αυτή η στάση θεωρείται διαχρονική παθογένεια που σήμερα έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα. 

Τέλος, ο κ. Γρίβας προτείνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό όραμα, μια νέα μεγάλη ιδέα που δεν περιορίζεται καθαρά σε στρατιωτικά θέματα αλλά περιλαμβάνει ευρύτερους πολιτισμικούς και γεωπολιτικούς στόχους. Τονίζει την ανάγκη για ελπίδα και συντονισμένη δράση από τον ελληνικό λαό για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις και να αξιοποιηθεί ο ρόλος της χώρας στην παγκόσμια σκηνή.

https://www.youtube.com/watch?v=fgEmXQj5TBA

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Kαλημερα . Φυσικα και θα γινει καποτε παγκοσμιος πολεμος και μαλιστα ευρυτατη χρηση οπλων μαζικης καταστροφης Οτι φτιαχνεται χρησιμοποιειται . Ποια θα ειναι τα δυο στρατοπεδα δυσκολο να προβλεφθει . Το πιο πιθανο σεναριο Ρωσια VS NATO . Mε την Κινα ουδετερη και προς το τελος να παει με οποιον κρινει οτι την συμφερει . Αποτελεσμα αβεβαιο . Παντως ολοι ξυνονται για Παγκοσμιο πολεμο . Ισως να τον ζησει και η γενια μου { κοντευω τα εξηντα ] ισως οχι . Η Ελλαδα μαλλον δεν θα παθει μεγαλες ζημιες επειδη δεν ειναι στον δρομο του ενος blog προς την καρδια του αλλου Εκτος και αν παμε γυρευοντας . Θα δουμε Αυτα τα ολιγα . ΑΜ