Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

«ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ TESCREAL» Από Riccardo Paccosi

Αν δεν γνωρίζουμε τις πρόσφατες εξελίξεις και τάσεις της κυρίαρχης ιδεολογίας...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η TESCREAL I DEOLOGY


Αν δεν γνωρίζουμε τις πρόσφατες εξελίξεις και τάσεις της κυρίαρχης ιδεολογίας, αν πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι κυβερνούν χωρίς όραμα για τον κόσμο και ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος, αν σήμερα συνδέουμε ακόμα τον φιλελευθερισμό με μια γενικά μέτρια σκέψη, ας αποκλείσουμε εξαρχής κάθε ενδεχόμενο αντιμετώπισης της υπάρχουσας κατάστασης πραγμάτων.

Εδώ και αρκετό καιρό, ακόμη και ο ιταλικός κυρίαρχος τύπος - για παράδειγμα το Il Foglio και το Fanpage - έχει ασχοληθεί με το θέμα της ιδεολογίας TESCREAL, δηλαδή μια νέα και ευρύτερη παρακμή του σημερινού συνδυασμού νεοφιλελευθερισμού και διανθρωπισμού.



Ο όρος TESCREAL επινοήθηκε επικριτικά από την Timnit Gebru, μια πρώην υπάλληλο της Google που απολύθηκε από την εταιρεία μετά τις δημοσιεύσεις της σχετικά με τους κινδύνους και τις προκαταλήψεις στα γλωσσικά μοντέλα. Μέσα σε λίγα χρόνια, ορισμένα στελέχη της Big Tech οικειοποιήθηκαν τη λέξη, όπως στην περίπτωση του σημαντικού χρηματοδότη της Silicon Valley, Marc Andreessen, διεκδικώντας την ξανά με την έννοια της ταυτότητας.

Προφανώς, δεν υπάρχει επισημοποιημένο πολιτικό ή ακαδημαϊκό κίνημα που να φέρει αυτό το όνομα: είναι, μάλλον, μια αποτελεσματική σύνθεση για να πλαισιώσει τους διάφορους παραπόταμους της φιλοσοφικής αναταραχής που συνοδεύει την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση σε ένα ενιαίο πλαίσιο.

Το TESCREAL είναι ένα ακρωνύμιο, υποδεικνύοντας τις ακόλουθες έννοιες που προβάλλονται τόσο για ένα κοντινό όσο και για το μακρινό μέλλον.

"Transhumanism, Extropianism, Singularitarianism, Cosmism, Rationalism, Effective Altruism, and Longtermism"


1) ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ
Η ανάγκη να τεθεί μια προοπτική ύπαρξης και είδους που υπερβαίνει τον άνθρωπο και, ειδικότερα, πέρα ​​από τη γήρανση και τον ίδιο τον θάνατο. Με άλλα λόγια, γιατί να διατηρήσουμε την αίσθηση του ορίου και του θνητού πεπερασμένου - που ανέκαθεν άφηναν χώρο για το ιερό και το υπερβατικό - όταν μπορεί κανείς να φιλοδοξεί να είναι ατελείωτος, απεριόριστος και παντογνώστης;

2) ΕΞΩΤΡΟΠΙΚΟΤΗΤΑ
Επέκταση της ανθρώπινης ζωής επ' αόριστον, «κατέβασμα» της συνείδησης από τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε τεχνολογικά στηρίγματα. Επομένως, η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα πρέπει να θεωρείται μόνο και αποκλειστικά ως ροή πληροφοριών και σχετικού προγραμματισμού.

3) SINGULARITANism

Με την έλευση του Singularity, εννοούμε γενικά δύο πιθανά και αλληλένδετα μελλοντικά γεγονότα: την πλήρη επίτευξη της αυτογνωσίας από τις μηχανές και, κυρίως, την ικανότητα των μηχανών να δημιουργούν - αυτόνομα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση - άλλες μηχανές και / ή υψηλότερα επίπεδα τεχνολογικής ανάπτυξης.

4) ΚΟΣΜΙΣΜΟΣ
Η προοπτική που το πεδίο δράσης και ο πληθυσμός πού στοχεύει δεν είναι η Γη, αλλά το ίδιο το Σύμπαν. Στην πραγματικότητα, αν χρειαστούν 150 χρόνια για να φτάσετε σε έναν κατοικήσιμο εξωπλανήτη κοντά στο Proxima Centauri, αυτό το ταξίδι για μια τεχνητή νοημοσύνη ή για μια ανθρώπινη συνείδηση ​​που έγινε «αιώνια» από ένα ψηφιακό μέσο θα πρέπει να είναι λίγο περίπατος στο πάρκο, σωστά;

5) ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Αν και έρχεται σε αντίθεση με την απεριόριστη Προμηθεϊκή-Λουσιφεριανή μανία που προκαλούν οι άλλες εγγραφές στο ακρωνύμιο, η βασική ιδέα είναι ότι όλα οδηγούν πίσω σε μια συγκεκριμένη λογική αυστηρότητα και στην ιδέα ότι κάθε πτυχή της ζωής και της πραγματικότητας είναι μαθηματικά υπολογίσιμη και μετρήσιμη .

6) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΣ

Η ιδέα ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων δεν πρέπει να καθοδηγείται από τους κανόνες ενός κοινωνικού συστήματος, αλλά από την εθελοντική πράξη ιδιωτών ευεργετών. Ουσιαστικά είναι το δράμα που ήδη βιώνουμε σήμερα, με τους υπερδισεκατομμυριούχους φιλάνθρωπους που, δυστυχώς για εμάς, έχουν πάψει να σκέφτονται μόνο το κέρδος και έχουν επενδύσει σε έναν μεσσιανικό ρόλο.

7) ΜΑΚΡΟΦΟΡΙΑ

Το όραμα του κόσμου που παρατίθεται εδώ, τελικά, στρέφει το βλέμμα του προς ένα μακρινό μέλλον και προς τις πιο μακρινές γενιές. Που σημαίνει ότι, στον παρόντα χρόνο και σε σχέση με τις γενιές που ζουν σήμερα, ό,τι χρειάζεται να θυσιαστεί πρέπει να θυσιαστεί χωρίς καθυστέρηση.

Πριν κάποια όμορφη ψυχή αρχίσει να αντιτίθεται στη σκοπιμότητα αυτού ή εκείνου του σημείου, θα διευκρινίσω αμέσως ότι, καθώς οι δεξιότητές μου είναι μόνο ανθρωπιστικές, ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΙΔΕΑ για το τι είναι τεχνολογικά εφικτό και τι όχι σε σχέση με όσα έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα.

Το μόνο που ξέρω -και που δεν μου φαίνεται μικρής σημασίας- είναι ότι προσωπικότητες που ασκούν επιρροή στην πολιτική αλλά και ιδιοκτήτες ροών πληροφοριών, σήμερα, διαδίδουν αυτό το όραμα. Και η επιβεβαίωση αυτής της φιλοσοφίας μέσα στην άρχουσα τάξη μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στον πολιτισμό και την ισορροπία δυνάμεων μέσα στην κοινωνία

 https://www-inchiostronero-it.translate.goog/che-cose-lideologia-tescreal/?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp

Δεν υπάρχουν σχόλια: