Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Το τσιπ εγκεφάλου του Έλον Μασκ. Ο υπεράνθρωπος(Μετάνθρωπος) ανάμεσά μας – Roberto Pecchioli


Έλον Μασκ

Το ζάρι ρίχτηκε (παίχτηκε) και τίποτα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.
Το Neuralink, το εγχείρημα του Elon Musk που κατασκευάζει εμφυτεύσιμες νευρικές διεπαφές, έχει εμφυτεύσει το πρώτο ενδοεγκεφαλικό τσιπ σε άνθρωπο. Ο ίδιος ο Μασκ το ανακοίνωσε θριαμβευτικά με ένα μήνυμα στο X (πρώην Twitter), το κοινωνικό δίκτυο που κατέχει.
Το υπεράνθρωπο μπαίνει επίσημα στο σώμα μας: το επόμενο σύνορο. Ο νόμος που δήλωσε ο νομπελίστας Dennis Gabor , εφευρέτης της ολογραφίας, γίνεται πραγματικότητα για άλλη μια φορά : αν κάτι είναι τεχνικά δυνατό, κάποιος, αργά ή γρήγορα, θα το πετύχει.

Η είδηση ​​της εμφύτευσης ενός τσιπ στον εγκέφαλο, στο κρανίο του «Patient Zero», ενός ανθρώπινου ινδικού χοιριδίου του οποίου το όνομα είναι άγνωστο, που υποτίθεται ότι πάσχει από σύνδρομο Αλτσχάιμερ, ίσως αλλάξει οριστικά τη μοίρα των ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, δεν είναι μια πρόσθεση, μια εσωτερική πλάκα, μια παράκαμψη , στηρίγματα που προορίζονται να αποκαταστήσουν ή να διατηρήσουν μια φυσιολογική λειτουργία ή ένα άρρωστο όργανο. Είναι κάτι πολύ διαφορετικό: η μικρή συσκευή, που εισάγεται στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της ικανότητας κίνησης, στην πραγματικότητα ελέγχεται εξ αποστάσεως. Το πρωτότυπο, γεμάτο σημασία, ονομάζεται Telepathy - ένα ενοχλητικό όνομα.

Όταν είναι πλήρως λειτουργικά, ο στόχος είναι να ελέγχετε το τηλέφωνο και τον υπολογιστή και, μέσω αυτών, άλλες συνδεδεμένες ή συνδεόμενες συσκευές, απλά με σκέψη. Τεχνητή τηλεπάθεια.
Το πειραματικό τσιπ , ενημερώνει η Neuralink , λειτουργεί καλά. Η εταιρεία αναφέρει ότι η ανίχνευση νευρωνικών ακίδων βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει και επεξεργάζεται δεδομένα από τον εγκέφαλο του ασθενούς.

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ένας από τους πιο ισχυρούς, δημοσίευσε ένα σχόλιο σπάνιας αποτελεσματικότητας: σκέψου, λέει ο μεγιστάνας, αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ή έναν δημοπρατιστή, με την απλή σκέψη. Ο σπουδαίος φυσικός και κοσμολόγος, που έφυγε από τη ζωή το 2018, είχε βαριά αναπηρία και επικοινωνούσε μέσω πληκτρολογίου, κάτι που δεν τον εμπόδισε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες της εποχής μας. Ο Musk έριξε επιδέξια το δόλωμα. Τα συστήματά του δεν μπορούν να απορριφθούν ή να αντιμετωπιστούν με καχυποψία για ηθικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς αλλάζουν την κατάσταση των αρρώστων και των ατόμων με αναπηρία με έναν εξαιρετικό τρόπο, που δεν τον είδαμε ή δεν τον ελπίζαμε ποτέ.

Μετά από πειράματα που έγιναν σε χοίρους και το εμφύτευμα σε έναν πίθηκο που ήταν σε θέση να παίζει βιντεοπαιχνίδια με σκέψη καθοδηγούμενη από το τσιπ, η νέα, ανατρεπτική τεχνολογία έχει κατακτήσει τον άνθρωπο.
Από πρακτική άποψη, η επέμβαση συνίσταται στην εγκατάσταση μιας μικροσκοπικής συσκευής στο πάνω μέρος του κρανίου. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από έναν χειρουργό ρομπότ που ονομάζεται R1, ικανό να πραγματοποιήσει επίσης την πολύ λεπτή διαδικασία της συρραφής των μικροσκοπικών ηλεκτρισμένων νημάτων του εμφυτεύματος. Καταπληκτικό και πολύ επικίνδυνο μεσοπρόθεσμα για την ιατρική κατηγορία, που πρόκειται να αντικατασταθεί σαν εργάτες και εργάτες αποθήκης.
Ο δηλωμένος στόχος είναι «να παρέχει μια σειρά από επιστημονικά οφέλη και πλεονεκτήματα για την υγεία», καθώς και τη μελέτη της «ικανότητας μέτρησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας και παροχής νέων ικανοτήτων σε άτομα με σωματικές και νοητικές αναπηρίες». Μπίνγκο, ποιος δεν θα μπορούσε να ενθουσιαστεί;

Το κακό, όπως ξέρουμε, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα: Οι αισιόδοξοι – δικαίως – θα γιορτάσουν τα σχετικά οφέλη για την υγεία. Θα είναι πολλοί από αυτούς και για αυτό πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην τεχνολογία.
Μπορεί επίσης να σημαίνει έλεγχος, παρακολούθηση: η παραδοχή λήψης δεδομένων από τον εγκέφαλο του ασθενούς υποδηλώνει ότι η συσκευή -δηλαδή όποιος την κατέχει, την κρατά και τη χρησιμοποιεί- έχει αναλάβει τον έλεγχο του μυαλού ενός ανθρώπου. Τα κρούσματα θα γίνουν έντεκα φέτος και, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, πάνω από είκοσι δύο χιλιάδες έως το 2030. Δεν υπάρχει έλλειψη εθελοντών και οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν.
Στο μεταξύ, ένας ανταγωνιστής κάνει το δρόμο του, η start-up Synchron της οποίας μέλη είναι άλλα δύο μέλη της λέσχης των παντοδύναμων δισεκατομμυριούχων, ο Jeff Bezos (Amazon) και ο συνηθισμένος Bill Gates (Microsoft, Gavi, καθώς και τον ΠΟΥ και τα τεχνητά τρόφιμα).

Η ελπίδα της Neuralink -της οποίας η τιμή της μετοχής εκτοξεύεται στα ύψη- είναι να μπορέσει να αναπτύξει μια «ασύρματη, πλήρως εμφυτεύσιμη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή», η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για καινοτόμες θεραπείες ικανές να επιλύσουν πολλές αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης και της τύφλωσης. Προς το παρόν, το Telepathy , που εισήχθη από τον τεχνητό χειρουργό Robot R1 , «καταγράφει και μεταδίδει εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί την πρόθεση της κίνησης».

Πάνω από μισό αιώνα πριν, ο αστροναύτης Neil Armstrong , μόλις πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι, είπε μια φράση - προετοιμασμένη από καιρό - που προοριζόταν να γίνει ιστορία. «Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, αλλά ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».
Είναι αλήθεια, ακόμη κι αν οι τεχνολογίες εξερεύνησης του διαστήματος έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για στρατιωτικούς σκοπούς και σκοπούς πληροφοριών , με αποτέλεσμα να φέρουν μπούμερανγκ στα συμφέροντα του απλού ανθρώπου. Στην περίπτωση των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, το θέμα είναι πολύ πιο ανησυχητικό.
Θα είναι σίγουρα ένα συναρπαστικό άλμα για να επιτρέψουμε σε πολλά ανθρώπινα όντα να ξεπεράσουν δραματικές αναπηρίες, να ξεπεράσουν ασθένειες και τρομερές συνθήκες διαβίωσης. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη την - πραγματικά επικίνδυνη - προοπτική της υπερανθρώπινης καμπής.
Η ιδέα, την οποία ο Musk επικαλείται χωρίς να το δηλώνει εντελώς, είναι να δημιουργηθούν εγκεφαλικά εμφυτεύματα - τα οποία θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν λιγότερο επεμβατικά, επηρεάζοντας μια περιοχή του εγκεφάλου βάθους μόλις δύο χιλιοστών - ικανά όχι μόνο να αλληλεπιδρούν με τηλέφωνα και υπολογιστές, αλλά και μεταξύ τους. καθιστώντας τον προφορικό λόγο άχρηστο και παρωχημένο.
Το ερώτημα είναι: το ον που αποκηρύσσει –εν όλω ή εν μέρει– τη λέξη, δηλαδή τον Λόγο, θα είναι ακόμα άνθρωπος; Υπάρχουν και άλλα: εάν τα εμφυτεύματα, με τη μορφή υποδόριου τσιπ , νανορομπότ ή άλλες τεχνολογίες του απείρως μικρού μεγέθους - καταλαμβάνουν την εγκεφαλική σφαίρα, τη συνείδηση ​​και τον Εαυτό του ανθρώπινου πλάσματος, του είδους μας και των ατόμων που το συνθέτουν (ο πολιτισμός μας τους ονομάζει «πρόσωπα») τίθενται υπό έλεγχο. Οριστικά, συνολικά. Τηλεπαθητικά.[ΘΑ ΤΑ ΒΑΦΤΙΖΕΙ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ;]

Το παράδειγμα της επιτήρησης, που προχωρά και ανησυχεί λόγω της διεισδυτικότητας του, μετατρέπεται σε τραγική κανονικότητα. Ποια είναι η ελευθερία, η ελεύθερη βούληση ενός όντος εντός του οποίου μια τεχνητή συσκευή που ελέγχεται εξ αποστάσεως (από κάποιον!) όχι μόνο αλληλεπιδρά με τεχνητές συσκευές (επίσης ιδιοκτησία, επίβλεψη και διεύθυνση των κυρίων της τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν γίνει κύριοι για όλες τις προθέσεις και σκοπούς του κόσμου) αλλά μπορεί να λάβει ενδείξεις, οδηγίες, ακόμη και εντολές;
Ποια είναι η σχέση μεταξύ της συσκευής λήψης –δηλαδή του εγκεφάλου και της συνείδησης– και του συστήματος καθοδήγησης που παρέχει τις εισροές ;
Θα έχουμε ακόμα μια προσωπική, οικεία σφαίρα, ένα «εσωτερικό φόρουμ»;

Θα γίνουμε άλλα κατευθυνόμενα αυτόματα ή θα παραμείνει η σπίθα της αυτογνωσίας για να μας προστατεύει και να μας κρατά ελεύθερους να ενεργούμε ή να μην ενεργούμε, να κάνουμε ή να μην κάνουμε, να ανταποκρινόμαστε ή όχι σε εξωτερικές παρορμήσεις που θα επηρεάσουν τα ίδια τα μέρη του οργανισμού μας που μας έχουν κάνει homines sapientes ;
Θα μπορούσε ο υβριδισμός με τη μηχανή να έχει όρια· η φιλοσοφία, η ελεύθερη σκέψη, η ίδια η επιστήμη, η πολιτική, ή μάλλον η δημόσια σφαίρα, οι θρησκείες και οι πνευματικές παραδόσεις θα εξακολουθήσουν να μπορούν να πουν τη γνώμη τους για τέτοια ανατρεπτικά ζητήματα;
Ή μήπως η τεχνοδομή έχει ήδη αποφασίσει για όλους και θα γίνει τεχνοκρατία, βιοκρατία, εξουσία πάνω στη ζωή;
Ποιος θα ελέγχει τους ελεγκτές αν έχουν τόσο ισχυρά οχήματα;
Δεν βρισκόμαστε στον δρόμο για τη δημιουργία δύο ξεχωριστών ειδών, της κοινής ανθρωπότητας, της εισβολής των τεχνητών -εκτός από ιατρικούς-υγειονομικούς σκοπούς- και "αυτούς", τους τεχνολόγους, τους τεχνοκράτες, κύριους -με την ευρεία έννοια του όρου- των μέσων. που ξεπερνούν τον άνθρωπο και τον κάνουν ένα πράγμα, ένα χειραγωγημένο, αλλοκατευθυνόμενο ον, ή, αν οι λέξεις έχουν νόημα, έναν δούλο;
Πίσω από τα εκτυφλωτικά φώτα και τις υποσχέσεις της τεχνολογίας που κάνει το μεγαλειώδες άλμα να διεισδύσει στον άνθρωπο και να πάρει τον έλεγχο πάνω του, να τον μεταμορφώσει σε κυβερνοάνθρωπο, δεν μπορεί να υπάρχει η άβυσσος που κατακλύζει το είδος μας, που μεταμορφώνεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό, τον Απόλυτο Άλλο;[ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ;]
Όλο και πιο περίπλοκα ερωτήματα, ειδικά υπό το πρίσμα των στόχων του διανθρωπισμού που έχει εισέλθει στο εσωτερικό της ανθρωπότητας , της ιδεολογίας και του στόχου των πλουσιότερων και ισχυρότερων ανδρών στον πλανήτη και στην ιστορία .
Έτσι εκφραζόμαστε στο L'uomo transumano (Arianna Editrice, 2023).

«Για τον Max More, έναν από τους ιδεολόγους του, ο ορισμός του μεταανθρωπισμού περιλαμβάνει μια σειρά από τάσεις και οράματα που τείνουν προς μια μετα-ανθρώπινη κατάσταση, μέσω της αλληλεπίδρασης με τις μηχανές και της υπέρβασης των φυσικών και πνευματικών ορίων του είδους, το περίγραμμα του οποίου μπορεί μόνο να φανταστεί. Ο πήχης ανεβαίνει συνεχώς σύμφωνα με τα επιστημονικά αποκτήματα και την (ακόμη) ανθρώπινη ικανότητα να τα μετατρέπει σε τεχνολογίες. Ο υπερανθρωπισμός είναι μια σειρά από φιλοσοφίες ζωής που επιδιώκουν τη συνέχιση και την επιτάχυνση της εξέλιξης της ευφυούς ζωής πέρα ​​από την τρέχουσα ανθρώπινη μορφή και τους ανθρώπινους περιορισμούς μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Σε αυτή την εξελικτική δυναμική, ο άνθρωπος - ή ο τρανς άνθρωπος - έχει το τεκμήριο ότι ελέγχει, κυριαρχεί στο συνεχές του γίγνεσθαι, αναζητώντας μια νέα τάξη που παραμένει προσωρινή και επισφαλής. Μια συνεχής και αιώνια επαναφορά που δεν θα τελειώσει ποτέ, μια επιτάχυνση στις πιο ακραίες συνέπειες. Ο υπερανθρώπινος κίνδυνος είναι ότι γίνεται θύμα του εαυτού του όταν επιλέγει ανθρώπους χωρίς κατασκευαστικά ελαττώματα, αναδημιουργώντας ουσιαστικά την ίδια τη ζωή. Πέρα από την επιστημονική φαντασία και τις δυστοπίες, η πιθανότητα η μηχανή να ελέγχει τον άνθρωπο - συμπεριλαμβανομένων των δημιουργών και των χρηστών του - δεν είναι πλέον τόσο μακρινή ή τραβηγμένη, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ γρήγορη πρόοδο της κυβερνητικής, της Τεχνητής Νοημοσύνης και πιθανών απρόβλεπτων αποτελεσμάτων της μηχανικής μάθησης ( συνεργασία ανθρώπου-μηχανής).

Ο Clive S. Lewis, στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, μίλησε για την «κατάργηση του ανθρώπου» από μια τάξη ανθρώπων διακριτών από όλους τους άλλους, τους «conditioners». Υπογραμμίζοντας τη δύναμή τους να κάνουν με τους άλλους ό,τι θέλουν, ο Lewis φοβόταν το τελευταίο στάδιο της πάλης του ανθρώπου με τη φύση, τη δυνατότητα παραγωγής συνείδησης και τι είδους συνείδηση, ποια έννοια του «καλού» να ενσταλάξει. Αυτή η μειοψηφία των Conditioners θα έκανε ένα άλμα πίστης και θα παρήγαγε ανθρώπινα τεχνουργήματα: «Η τελική κατάκτηση του Ανθρώπου αποκαλύφθηκε ως η κατάργηση του Ανθρώπου. Με την υγροποίηση του Ανθρώπου λόγω της προετοιμασίας, γίνεται σκλάβος και μαριονέτα εκείνων στους οποίους έχει δώσει την ψυχή του. Μόλις αφήσουμε την ψυχή μας, η δύναμη που αποκτήσαμε δεν θα μας ανήκει». Δεν πιστεύουμε πια στην ψυχή, ωστόσο εγκαταλείπουμε τις συνειδήσεις μας με παράλογο ενθουσιασμό, αφού προσφέρουμε το σώμα σε πειράματα των οποίων τα πραγματικά περιγράμματα δεν γνωρίζουμε.

Συγκρατημένα, γαλήνια, χωρίς αναχρονιστικούς αναθεματισμούς, μπορούμε τουλάχιστον να θέσουμε το πρόβλημα;
Και αν το κάνουμε, θα βρούμε ελεύθερες συνειδήσεις ικανές να ακούσουν ή θα μας σιωπήσουν οι ρυθμιστές και οι εξαρτημένοι στο όνομα της δεισιδαιμονίας που ονομάζεται πρόοδος;


ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ. 
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ. Ο ΝΟΥΣ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΟΛΕΜΑΤΑΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΜΕΝΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: