Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Ας σώσουμε την ψυχή

του Marcello Veneziani
Ο μόνος δρόμος μας προς τη σωτηρία είναι η ψυχή. Δεν υπάρχει σωτηρία στην ιστορία, στη ζωή, στα αγαθά, στην ιατρική, σε καιρούς και τόπους. Και δεν βρίσκουμε πια σωτηρία στη θρησκεία. Φρουρεί θησαυρούς, μεταδίδει παρηγοριές, προσφέρει καταφύγιο και χάδια, ιεροτελεστίες και θυσίες. αλλά δεν μπορεί να δώσει περισσότερα για τη ζωή και το θάνατο, την ψυχή και τα σώματα. Η μόνη σωτηρία είναι η ψυχή, που δεν πρέπει να συγχέεται με τον εαυτό, την εσωτερικότητα ή την προσωπική αθανασία. Η ψυχή είναι το μόνο νήμα φωνής που μας μεταφέρει στό βάθος τού Είναι (τής ύπαρξης). Η ψυχή ανοίγει και ολοκληρώνει τη ζωή μας. Όλα χάνονται, όλα φθείρονται, το μόνο που μένει είναι να ξαναρχίσουμε από την ψυχή, φωτεινή πηγή στη σκοτεινή οικειότητα, πνοή αληθινής ζωής. Η ψυχή είναι η έδρα της ανθρωπότητάς μας και η υπέρβασή της, η ψυχή είναι η έδρα της ατομικότητάς μας και το ξεπέρασμα της. Το να φροντίζεις την ψυχή είναι να την καλλιεργείς, όχι να την χτενίζεις.

Το να φέρουμε την ψυχή στην ασφάλεια είναι η κύρια αποστολή μας, όπως οι λαμπαδηδρόμοι που μεταφέρουν στον προορισμό της τη δάδα που φώτισε τη ζωή μας και της έδωσε μια παράδοση: να περάσουμε την ψυχή στο τέλος του αγώνα.

Αν όλα έξω καταρρεύσουν, αλλάξουν, χαθούν, το τελευταίο σπίτι που μας έχει απομείνει, το πιο λεπτό, το πιο μακροχρόνιο, είναι η ψυχή, το ακραίο καταφύγιο του όντος που ανοίγεται διάπλατα μπροστά στον γκρεμό της εξαφάνισης. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε ξανά από την ψυχή - τη ζωτική αρχή και την υπέρβασή της - για να επικεντρωθείτε και να βρεθεί η εσωτερική ζωή και η ζωή των σχέσεων. στο κέντρο και νά βρεί την πόλη, είτε είναι πατρίδα είτε κόσμος. Γιατί υπάρχει η ψυχή των λαών, των πολιτισμών, μια διαπλοκή φύσης, χαρακτήρα και πεπρωμένου. Είναι κάτι πιο ελαφρύ και βαθύτερο από την ταυτότητα, την ψυχή, πιο άπιαστο και λιγότερο κατασκευασμένο, λιγότερο σταθερό, λιγότερο άκαμπτο, πιο ευέλικτο, κυμαινόμενο, λεπτό. Η ψυχή εκφράζει την εσωτερική ζωή των λαών, τις πιο ανεξιχνίαστες και πιο πνευματικές κινήσεις της.

Κάθε γεγονός, κάθε επιλογή και κάθε εμπειρία ζωής πρέπει να είναι ανάλογη με την ψυχή, είτε τη βλάπτει είτε την ωφελεί, είτε τη φωτίζει είτε τη σβήνει. Ας είναι η ψυχή ο άξονάς σας και ο οδηγός σας στο ήθος και στις ανθρώπινες σχέσεις. Το κακό πληγώνει την ψυχή, και αυτός που προκάλεσε περισσότερο από εκείνον που υπέφερε. αντίστροφα το καλό, σε αυστηρή συμμετρία. Το ίδιο ισχύει για όλες τις εφαρμογές του, την αδικία και τα δεινά που προκαλούνται, τη διαφθορά και την προδοσία, τη βία και την κλοπή. Το κακό, το άσχημο, το αρνητικό παραμορφώνουν την ψυχή. το καλό, το όμορφο, το θετικό, τής δίνουν  χάρη. Δεν υπάρχει άλλο ηθικό θεμέλιο πιο στέρεο από αυτό, δεν υπάρχει άλλος πιο ζωντανός κανόνας στην εσωτερική ανθρωπότητα. Η θρησκεία - τελικά - περιλαμβάνεται επίσης, όπως η ηθική και η αισθητική. Δεν υπάρχουν άλλοι, τελικά, απλά κοιτάξτε γύρω σας και πίσω σας. Μια σφαγή ψευδαισθήσεων.

Και όσο περισσότερο ισχύει για το μεμονωμένο άτομο και την εσωτερική του τρύπα, τόσο περισσότερο ισχύει για τον κόσμο και την ανθρωπότητα, μέχρι τους ουράνιους. Μην χάνεις ποτέ την καρδιά σου, πάνω απ' όλα ποτέ μην χάσεις την ψυχή σου. Ας είναι η ψυχή ο άξονας που δεν ταλαντεύεται, το πολικό αστέρι, το σταθερό σημείο μιας ασταθούς και αδέσποτης ζωής. Το σώμα είναι ο τροχός της που γυρίζει γύρω της, αλέθει, περπατά, ταξιδεύει, αλλά η ψυχή είναι ο κυβερνήτης του. Μια ψυχοκεντρική ζωή έχει το υψηλότερο, το πιο οικείο, το πιο γερό θεμέλιο. Γιατί η ψυχή είναι φτιαγμένη από το ίδιο υλικό με τους ουρανούς. Ας ξαναβρούμε την ψυχή στο κέντρο της ζωής για να μην καταλήξουμε στο έλεος του σώματος, του χρόνου, του θανάτου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://www-ariannaeditrice-it.translate.goog/articoli/il-collasso-del-materialismo-spiegato-facile?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp