Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Roberto Pecchioli - Ο Τζορτζ Σόρος και η Ανοιχτή Κοινωνία (42)

 Συνέχεια από Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

KATA ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ (ΤΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ)

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ 

"Η μανία της κυριαρχίας είναι από όλες τις ασθένειες του ανθρώπινου πνεύματος η πιο τρομερή".

VOLTAIRE

ΑΣΙΑ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, Η ΜΑΤΑΙΩΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Η σχέση του δικτύου Σόρος με τη Μέση Ανατολή είναι περίπλοκη. Πολύ ενεργό στο Ιράκ κατά τη διάρκεια των διαφόρων πολέμων που είναι γνωστοί ως "διεθνείς αστυνομικές επιχειρήσεις", υποστήριξε τις προσπάθειες της "πράσινης επανάστασης" στο Ιράν. Ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Ζαρίφ παραδέχτηκε επισήμως ότι το ισλαμιστικό καθεστώς της Τεχεράνης συνεργάστηκε στενά με το OSF. Λίγα προκύπτουν από την έρευνα στην επίσημη ιστοσελίδα του ιδρύματος, η οποία δημοσιεύει παλιά και ασήμαντα έγγραφα. Φαίνεται περίεργο -αν η μάχη του Σόρος ήταν πραγματικά για την ανοιχτή κοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα- ότι ένα υψηλόβαθμο μέλος ενός θεοκρατικού καθεστώτος που κάθε άλλο παρά μαλακό είναι απέναντι στους αντιπάλους του, το οποίο αποκαλεί τις ΗΠΑ "μεγάλο Σατανά", ισχυρίζεται ότι η χώρα του συνεργάστηκε με το δίκτυο του Σόρος. 

Πιο ξεκάθαρη είναι η σχέση απόλυτης εχθρότητας με τη Συρία του Σύρου προέδρου Μπασίρ Ελ Άσαντ. Παίρνοντας το μέρος των εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών του Άσαντ, ο Σόρος και το δίκτυό του έκαναν πολλή δουλειά κατά τη διάρκεια του προσφυγικού κύματος του 2015-2016. Τότε, ο Σόρος υποστήριξε την Τουρκία, ένα αμερικανικό προπύργιο σε μια από τις πιο καυτές περιοχές του πλανήτη, ισχυριζόμενος ότι θαύμαζε την "ανθρωπιστική" υποδοχή της.

Τα πράγματα άλλαξαν και το OSF αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν το 2018 κατηγόρησε ανοιχτά το OSF ότι εμπλέκεται στην απόπειρα "πολύχρωμης" επανάστασης στο πάρκο Γκεζί το 2013 στην Κωνσταντινούπολη και ότι υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησής του το 2016. Ο Ερντογάν φυλάκισε τον Οσμάν Καβάλα, έναν πλούσιο "φιλάνθρωπο", που είναι γνωστός ως ο Τούρκος Σόρος, το 2017. Μεταξύ των κατηγοριών που του απαγγέλθηκαν ήταν ότι ήταν εκπρόσωπος του μεγιστάνα στην Τουρκία. Τον Οκτώβριο του 2021, ο Ερντογάν απέλασε δέκα δυτικούς πρεσβευτές, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού, οι οποίοι είχαν ζητήσει την απελευθέρωση του Καβαλά, κατηγορώντας τους ότι παρεμβαίνουν στη δικαστική διαδικασία κατά του "αποβράματος του Σόρος". Ο Καβάλα ήταν στην πραγματικότητα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Open Society Foundations και ο εκτελών χρέη προέδρου του OSF, Mark Malloch Brown, παρενέβη προσωπικά για την υπεράσπισή του.

Η αντικρουόμενη σχέση μεταξύ του Τζορτζ Σόρος και του κράτους του Ισραήλ προκαλεί έκπληξη. Ως Εβραίος, θα φανταζόταν κανείς ότι είναι προσηλωμένος στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ· αντίθετα, έχει παράσχει υποστήριξη σε διάφορες αραβικές και παλαιστινιακές οντότητες, δεχόμενος σκληρή κριτική γι' αυτό στο Ισραήλ και στον σύνθετο κόσμο της εβραϊκής διασποράς παγκοσμίως. Ο Μπίμπι Νετανιάχου, επί μακρόν συντηρητικός ισραηλινός πολιτικός, δήλωσε το 2017 ότι ο Σόρος επιχειρεί συνεχώς να υπονομεύσει τις δημοκρατικά εκλεγμένες ισραηλινές κυβερνήσεις, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει τον Βίκτορ Όρμπαν εναντίον του μεγιστάνα. Ο κοσμοπολιτισμός με μεσσιανικό πρόσημο και ο ιουδαϊκός εθνικισμός συγκρούονταν ανέκαθεν στον εβραϊκό κόσμο και ο Σόρος - ανεξάρτητα από την εμπλοκή του με την ιθαγενή ταυτότητα - εκπροσωπεί απόλυτα το οικουμενιστικό ρεύμα.

Το OSF αντιμετωπίζει το Ισραήλ όπως τη Ρωσία ή το Ιράν, που είναι ιστορικοί αντίπαλοι. Οι κυβερνήσεις στην Ιερουσαλήμ είναι πεπεισμένες ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί οργανώσεις που "δυσφημούν το εβραϊκό κράτος και προσπαθούν να του αρνηθούν το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του". Σε μια περίπτωση, ο Νετανιάχου τον αποκάλεσε απειλή για το Ισραήλ. Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από το DCLeaks δείχνουν γενναιόδωρη χρηματοδότηση του OSF σε ΜΚΟ που αντιτίθενται στο Ισραήλ. Ένα έγγραφο με τίτλο Office of the President αναφέρει ότι το OSF είχε ως στόχο να χρηματοδοτήσει παλαιστινιακές ομάδες και ενώσεις και κινήματα Ισραηλινών πολιτών αραβικής καταγωγής. Συγκεκριμένα, υπήρξε μια γενναιόδωρη συνεισφορά ύψους 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων στην Adalah, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κατηγοριών κατά του Ισραήλ, η οποία προωθεί μια εκστρατεία διπλωματικού μποϊκοτάζ κατά του εβραϊκού κράτους. Ένα στρογγυλό εκατομμύριο, σε διάφορες δόσεις, πήγε στην lam, ένα παλαιστινιακό μέσο ενημέρωσης πολύ εχθρικό προς το Ισραήλ. Το νήμα των αποκαλύψεων του DCLeaks αποκαλύπτει επιχορηγήσεις σε ομάδες όπως το NIF (New Israel Fund), το οποίο με τη σειρά του χρηματοδοτεί ομάδες ακτιβιστών κατά του Ισραήλ, καθώς και διάφορες αραβικές και παλαιστινιακές οντότητες. Το ισχυρό αμερικανοεβραϊκό λόμπι έχει κατηγορήσει το OSF ότι ασκεί πιέσεις στον Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να το αποδυναμώσει. Για τον Σόρος, ο οποίος δείχνει συνέπεια σε αυτό, το Ισραήλ ανήκει επίσης στην ομάδα των "κλειστών κοινωνιών".

Παραπομπές

ΙΣΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ. ΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΛΕΜΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑΙ. ΚΑΘΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΧΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ:"Στόχος μας εἶναι νὰ διευκολύνουμε τὴ διαμόρφωση συνθηκῶν ποὺ θὰ ἐπιτρέπουν τὴν ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ μὲ τρόπο ἀμοιβαία ἐπωφελῆ γιὰ τοὺς πρόσφυγες ἀλλὰ καὶ γιὰ τὰ εὐρωπαϊκὰ κράτη"

Δεν υπάρχουν σχόλια: